StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetrezime situacije

U Hrvatskoj je sve više srednjih i teških bolesnika, ali stanje je i dalje osjetno bolja nego u zemljama koje su najgore pogođene koronavirusom

Piše A. J.
31. ožujka 2020. - 08:12

Zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj je ukupno 790, što znači da je jučer 77 novih osoba bilo službeno pozitivno na COVID-19.

Do sada je provedeno 6.404 testiranja, preminulo je šest osoba (0,76%), na respiratoru je 27 ljudi, a oporavilo ih se 64, odnosno 8,1% od ukupnog broja oboljelih.

Što se tiče Splitsko-dalmatinske županije, jučer je bilo 19 novozaraženih te ukupna brojka sada stoji na 90. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ima 34 oboljela, u Šibensko-kninskoj 24, dok ih je u Zadarskoj 28.

I dalje vlada nestašica zaštitne opreme, a radi se i na nabavljanju novih respiratore. Ministar Beroš jučer je rekao da Hrvatska ima 803 respiratora te da ima dogovoreno s isporučiteljima još 250 respiratora koji će sukcesivno dolaziti u Hrvatsku.

U nedjelju je u Zagreb iz Šangaja sletio zrakoplov kojim je stiglo 12,5 tona medicinske opreme, a prema informacija iz ministarstva zdravstva, dodatnih 10 tona je dovezeno iz Frankfurta, također kineske opreme.

Oprema je razdijeljena po županijama pa su iz Civilnog stožera Splitsko-dalmatinske županije javnost jučer obavijestili da im je dostavljeno 55 000 kirurških maski, 13400 maski FFP2, 4050 kirurških ogrtača i 1360 zaštitnih naočala koje će biti raspoređene po zdravstvenim ustanovama.

Alemka Markotić rekla je da je Hrvatska još uvijek u standardu zemalja u kojima oko 80 posto zaraženih koronavirusom ima blaže simptome bolesti, ali i da je, kako epidemija odmiče, sve više srednjih i teških bolesnika. Oni najteži slučajevi, koji zahtijevaju respirator, za sada zauzimaju 3,4% od ukupnog broja oboljelih, što je manje u odnosu na primjerice Italiju u kojoj na takve pacijente otpada 5% ili Španjolsku (8%).

Davor Božinović otkrio je kako je do sada utvrđeno kršenje mjera samoizolacije kod 928 osoba te da policija dnevno ima oko 2000 postupanja vezanih uz pridržavanje mjera zaštite od koronavirusa. Do sada utvrđeno da je šest policijskih službenika pozitivno na virus.

Ministar unutarnjih poslova također je najavio da će unutarnja kontrola ispitati postupanje policijskih službenika na splitskim Bačvicama kada su priveli troje građana zbog navodnog nepoštivanja mjera stožera Civilne zaštite.

Krunoslav Capak kazao je kako je zadovoljan ponašanjem većine građane, a u nedjelju je iznio svoje predviđanje da bi se situacija mogla poboljšati početkom lipnja te da bi se tada moglo početi popuštati s mjerama. Jučer je dodatno pojasnio svoju izjavu.

- Iznio sam procjenu koliko će otprilike biti oboljelih i kad mislim da bi se s mjerama moglo prestati. To se može pokazati pogrešno. Mjere mogu prestati ranije ili kasnije. Spomenuo sam početak šestog mjeseca, molim da shvatite da je to procjena naš nekoliko koji smo razgovarali o našoj krivulji i o tome što se može potencijalno dogoditi te disciplini građana. Zaključili smo da je početak šestog mjeseca da bi mogli imati povoljnu situaciju i popuštati s mjerama. Radi se o osobnoj procjeni, a ne da će 1. lipnja prestati mjere koje smo propisali - rekao je Capak.

U Hrvatskoj još uvijek imamo linearan rast oboljelih, a ne eksponencijalan, što nam svima daje nadu da nas neće zahvatiti sudbina država koje su najgore pogođene epidemijom koronavirusa.

 

25. travanj 2024 23:19