StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPandemija COVIDA-19

U Hrvatskoj 713 oboljelih osoba, Trump smatra da će 100.000 preminulih biti ‘dobro odrađen posao‘

Piše jutarnji.hr
30. ožujka 2020. - 08:57

Pandemija koronavirusa i dalje je vijest koja dominira u svjetskim medijima. Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, dosad je od ove bolesti u svijetu oboljelo više od 722.000 ljudi, a od posljedica zaraze preminulo je gotovo 34.000 pacijenata.

U Hrvatskoj smo do jučer u 14 sati imali 713 zaraženih osoba i šest smrtnih slučajeva pacijenata kod kojih je potvrđen Covid-19. Izliječene su ukupno 52 osobe.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak za Jutarnji je izjavio kako bi izolacija u našoj zemlji mogla potrajati do 1. lipnja.

Istovremeno, Sjedinjene Američke Države postale su najveće svjetsko žarište zaraze s više od 142.000 slučajeva. Američki predsjednik Donald Trump na zadnjoj je konferenciji za novinare izjavio je da bi se 100.000 mrtvih od posljedica koronavirusa u SAD-u moglo smatrati "dobro obavljenim poslom", te najavio odustajanje od ranijeg plana ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti do sredine travnja.

Kina je, pak, u nedjelju zabilježila ukupno 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, uključujući jedan lokalan prijenos, što je pad u usporedbi s 45 novih slučajeva dan ranije, priopćile su kineske zdravstvene vlasti, a u provinciji Hubei šest dana zaredom nije bilo novih slučajeva.

U Srbiji je dosad od posljedica Covida-19 preminulo ukupno 13 osoba pa tamošnje vlasti najavljuju još oštrije mjere kako bi se zaustavilo širenje zaraze. Tako je predsjednik Aleksandar Vučić otkrio da planira uvesti 24-satni policijski sat ocijenivši pritom da je dosad Srbiji više pomogla Kina nego Europska unija, ali da Beograd očekuje pomoć i iz Bruxellesa i iz Moskve. Inače, u privremenu bolnicu u Beogradu, uređenu u dvoranama Beogradskog sajma za smještaj oboljelih s blagom kliničkom slikom Covida-19, u nedjelju su primljeni prvi pacijenti, do 20 sati ukupno 33 osobe.

Italija je u nedjelju objavila da je zabilježila jednodnevni rast broja zaraženih koronavirusom od 3.815 osoba, što je ukupan broj zaraženih dovelo do 73.880 osoba. U Italiji je od posljedica koronavirusa dosad umrlo 10.779 osoba, što predstavlja jednodnevni rast od 756 slučajeva, odnosno 7,54 posto. U subotu je u toj državi preminulih bilo 889.

Očekivano, od uvođenja mjera ograničavanja kretanja i aktivnosti zbog koronavirusa, u urbanim područjima diljem Europe smanjena je razina zagađenosti zraka, pokazuju u ponedjeljak najnovije satelitske snimke. Snimke satelita Sentinel-5 pokazuju da je u razdoblju od 5. do 25. ožujka u velikim gradovima, među kojima u Bruxellesu, Parizu, Madridu, Milanu i Frankfurtu, zabilježeno smanjenje prosječne razine štetnog dušikovog dioksida u usporedbi s istim razdobljem godinu ranije.

Nove snimke, koje je objavila Europska svemirska agencija (ESA) a analizirao Europski savez za javno zdravstvo (EPHA), pokazuju smanjenu gustoću plina dušikovog dioksida, koji može uzrokovati respiratorne probleme i rak.

19. travanj 2024 22:17