StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetuputili apel

Teška situacija u Zadru, bolnica je na koljenima: u samoizolaciji 24 doktora i 28 sestara, zaraženi su imali kontakt sa stotinama ljudi!

Piše Zadarski.hr
27. ožujka 2020. - 11:56

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina kazao je kako je doktor iz Opće bolnice Zadar jedan od novih slučajeva zaraze koronavirusom u Zadarskoj županiji, piše Zadarski.hr.

- Njegov otac je jedan od doktora iz Biograda koji je zaražen. Danas će se u bolnici napraviti epidemiološki izvid i svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim doktorom iz OB Zadar će ići u samoizolaciju, kazao je ravnatelj Čulina dodajući kako se iz OB Zadar u samoizolaciji nalazi 24 doktora, 28 medicinskih sestara i još četiri djelatnika, ali i kako će nakon epidemioloških izvida zasigurno biti još osoba koji će morati ići u samoizolaciju.

- Imat ćemo problem s organizacijom rada - zabrinuto je rekao ravnatelj Čulina.

U Zadru se obrađuju kontakti zaraženih, doznaje se iz Stožera civilne zaštite. Radi se o tristotinjak kontakata zaraženih djelatnika zadarske bolnice i pacijenata. 

- To je velika brojka i ovo je ružan scenarij. Trebamo pričekati i vidjeti što će se dogoditi sa svim osobama koje su u samoizolaciji, a očekujemo da će biti još zaraženih, kazao je epidemiolog Alan Medić

Dodao je da zadarska bolnica ima aparat za testiranje, no nema reagensa.

- Molimo Nacionalni stožer da nam pomogne u nabavljanju reagensa. Ovo će biti teška situacija. Ne znamo koliko će iz ove kohorte od tri stotine ljudi izaći zaraženih, istaknuo je.

Čulina i epidemiolog Alan Medić izvijestili su na konferenciji Stožera civilne zaštite kako je osoba koja je završila na respiratoru zapravo zaražena pacijentica iz Biograda na Moru.

Pacijentica je OB Zadar došla zbog upale pluća i respiratornih problema nakon što je operirana u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na Moru.

- Ukupno šest pacijenata leži na COVID odjelu u bolnici, a osoba koja je završila na respiratoru je pacijentica koja je došla na Odjel pulmologije u OB Zadar - kazao je ravnatelj Čulina dodajući kako je njeno stanje za sada stabilno.

image
Luka Gerlanc/HANZA MEDIA
19. travanj 2024 17:05