StoryEditorOCM

Talijani rekonstruirali ishodište epidemije: sve je, izgleda, počelo od njega. Odbio je hospitalizaciju, vratio se sa suprugom u katastrofalnom stanju

Piše Tanja Šimundić Bendić
13. ožujka 2020. - 08:24

Sve je na Čizmi izgleda počelo od njega, Pacijenta 1, kako su ga nazvali, 38-godišnjeg Mattije, prvog Talijana oboljelog od koronavirusa u Lombardiji, jednog od najvjerojatnije dva kliconoše iz Lodije, od kojeg se epidemija raširila na sve strane zemlje.

Dok je u komi ležao na jedinici intezivne njege, liječnici su mukotrpno tražili liniju zaraze, zapravo takozvanog Pacijenta 0, onog od koje je Pacijent 1 dobio infekciju.

Sumnja je pala na njegovog prijatelja, Talijana s kojim se susreo na večeri, i koji se nedugo prije toga vratio iz Kine.

No laboratorijska je analiza pokazala kako 'osumnjičeni' nije bio zaražen. Tko je dakle taj od kojeg je sve počelo?

Po svemu sudeći radi se o Nijemcu iz Münchena, s kojim se Pacijent 1 - ili Trkač, kako ga još nazivaju zbog njegova hobija, trčanja maratona - možda susreo na nekom skupu.

Pacijentu 1 je uspjelo ono što mnogima nije: nakon 18 dana kome i boravka na Jedinici intezivnog liječenja u bolnici u San Matteu u Paviji, počeo je sam disati.

Zarazio suprugu trudnicu

Nakon toga je prebačen na jedinicu subintezivne njege, a nakon što se posve oporavio, otišao je kući.

- Ostao je živ. Imao je sreću što je aktivni sportaš, maratonac, što mu je tijelo jako, snažno. Pacijent 1 je virusom zarazio i 38-godišnju suprugu, koja je u trenutku zaprimanja u milansku bolnicu bila u osmom mjesecu trudnoće.

Nakon nekog vremena je puštena kući. Trkača je spasila jaka konstitucija – navodi nam naš izvor iz liječničkih krugova.

U jeku borbe s virusom talijanska sedma sila pokušava rekonstruirati što se događalo prvih 48 sati "života" koronavirusa u njihovoj zemlji.

Informacije navode kako se Pacijent 1 zbog zdravstvenih problema prvo javio u bolnicu u Codognou, nakon čega su ga prebacili u onu u San Matteu u Paviji.

Željeli su ga hospitalizirati

Prema izvještajima ASST-a iz Lodija, bolnica je poštovala protokol i na njemu obavila provjere i terapiju. No Trkač je navodno dobrovoljno odbio bolnički prijem, odlučivši otići kući unatoč razboritom prijedlogu za hospitalizaciju.

U bolničkom prijamu 18. veljače na odjelu hitne pomoći bolnice u Codognou, Pacijent 1 nije, stoji u izvješću, predstavio kriterije koji bi ga mogli prepoznati kao osobu oboljelu od infekcije koronom.

Nedugo nakon toga muškarac se u pratnji supruge vraća u bolnicu u lošem kliničkom stanju.

- U noći između 18. i 19. veljače Mattia se vratio u hitnu pomoć iste bolnice radi pogoršanja simptoma. Hitno je hospitaliziran, a zbog pogoršanja kliničkog stanja utvrđena je intervencija oživljavanja 20. veljače ujutro, i istodobna hospitalizacija u reanimaciji.

Ni činjenica da je bio u kontaktu s prijateljem koji se vratio iz Kine 21. siječnja, što je potvrdila supruga, nije klasificirana kao sumnjiv slučaj.

Tijekom reanimacije uzet mu je bris, nakon čega su se odmah aktivirali pojedinačni postupci zaštite liječnika i medicinskih sestara u bolnici Codogno.

To je omogućilo početno zadržavanje infekcije. Liječnik koji je napravio bris omogućio je da se do potvrde pozitivnog rezultata mjere prevencije prošire na čitavu bolnicu. Odmah nakon toga se aktivirala krizna jedinica – stoji u izvješću.

Odgovornost na njihovim leđima

Operacija je uspjela, pacijent je oživio. Trkač će očito trčati dalje. No ono što Talijane sada tišti jest činjenica kako cijeli svijet odgovornost za zarazu u Europi stavlja na njihova leđa.

Pojačalo se to CNN-ovom kartom koja Italiju percipira kao središte zaraze koja se širi po okolnim zemljama. Talijani takve tvrdnje ne prihvaćaju, navodeći kako se Covid-19 proširio od jednog Bavarca.

Drže se genetske karte objavljene na web stranici Netxstrain, koja rekonstruira svojevrsno geneološko stablo virusa. Tu pak stoji kako je prvi europski nositelj Covid-19 bio 33-godišnji Nijemac iz Münchena.

To se potkrepljuju genetičkim slijedom virusnih sekvenci sličnih onima kod virusa talijanskog Trkača. Taj je genetski slijed, pojednostavljeno rečeno, navodno vrlo sličan nizovima izoliranima na zaraženim subjektima širom svijeta.

Zajednički predak

- Svi su ti virusi nastali od zajedničkog pretka najkasnije sredinom siječnja. Razdvojili su se i od virusa koji je zarazio njemačkog pacijenta, onoga koji je virus donio u Bavarsku oko 9. siječnja.

Iz toga proizlazi kako je virus od kojeg je obolio pacijent iz Njemačke, stigao u Italiju najkasnije sredinom siječnja. U Lombardiji se i dalje mijenjao, mutirao - znanstvena razmišljanja prenosi talijanski tisak navodeći kako ovu teoriju potkrepljuje pismo njemačkih liječnika objavljeno u New England Journal of Medicine 5. ožujka.

Po ovoj teoriji bolest je krenula u Münchenu, a stoji i kako je možda povezana s velikim dijelom oboljelih u Europi, uključivo i u Italiji.

 

 

 

19. travanj 2024 10:47