StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEMA INFORMACIJA O ŠTETAMA

Snažan potres pogodio Grčku: Kretu zatreslo 6.1 po Richteru; Kod Tirane izmjereno slabije podrhtavanje tla, osjetilo se i na jugu Hrvatske

Piše jutarnji.hr
27. studenog 2019. - 11:33

Jaki potres pogodio je u srijedu ujutro nešto iza sedam sati grčki otok Kretu. Prema prvim informacijama radi se o potresu magnitude 6.1 po Richteru.

Kako je objavio Euromediteranski seizmološki centar (EMSC), potres se osjetio i u Crnoj Gori. Epicentar udara nalazi se oko 84 kilometara sjeverozapadno od grada Khania, na dubini od 56 kilometara između otoka Krete i Kitere.

Još nema izvještaja o eventualnim materijalnim štetama, no Mirror javlja da su neke zgrade evakuirane, među njima sveučiliišta. Stručnjaci kažu da na području na kojem se potres mogao osjetiti živi oko 10 milijuna ljudi.

Seizmolog Stephen Hicks rekao je da današnji potres u Grčkoj nema veze s jučerašnjim podrhtavanjem u Albaniji. Epicentri su predaleko da bi imali direktan utjecaj jedan na drugog, piše Daily Mail.

Desetak minuta ranije zabilježen je i potres s epicentrom u Jadranskom moru, tridesetak kilometara od Tirane. Prema karti objavljenoj na EMSC-u, taj se potres magnitude 3.4 po Richteru mogao osjetiti i u Južnoj i Srednjoj Dalmaciji.

U snažnom potresu koji je u utorak pogodio Albaniju najmanje je 21 osoba poginula, a oko 600 stanovnika je zatražilo pomoć liječnika.

20. travanj 2024 14:17