StoryEditorOCM

Šibenčanin Milošević potpredsjednik je Vlade iz redova SDSS-a - bit će zadužen za društvena pitanja i ljudska prava

Piše Anita Belak-Krile
13. srpnja 2020. - 22:51

Imena budućih ministara, u potpunosti će biti poznata do četvrtaka, a konstituirajuća sjednica Sabora planira se održati već u srijedu 22. srpnja. Prvi put zastupnici neće prisegnuti na Markovu trgu jer će se sjednica, zbog epidemioloških razloga održati u hotelu Westin Zagreb.   

U odnosu na prošlotjedne vladine križaljke definitivno se odustalo od planiranog spajanja ministarstava obrane i branitelja. Na čelu braniteljskog resora čvrsto se usidrio Tomo Medved, a njegova pozicija u Vladi bit će osnažena i funkcijom potpredsjednika.

"Tomo Medved će biti drugi čovjek Vlade i ministar branitelja, dakle on će biti novi potpredsjednik Vlade. Sve će biti dobro", kazao je Andrej Plenković.

Uz Medveda potpredsjednici Vlade bit će i Zdravko Marić (ministar financija), Davor Božinović (ministar unutarnjih poslova) te SDSS-ovac Boris Milošević koji će biti zadužen za društvena pitanja i ljudska prava. Boris Milošević je, inače Šibenčanin, a rođen je 1974. godine. U Šibeniku je pohađao i osnovnu i srednju školu, a Pravni fakultet završio je u Rijeci. Za vrijeme Vlade Zorana Milanovića bio je pomoćnik ministra uprave Arsena Bauka. Vodio je Upravu za politički sustav, državnu upravu te lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu. U Ministarstvu uprave Milošević se zadržao i nakon što je SDP s partnerima izgubio vlast. Bio je pomoćnik ministrice Dubravke Jurline Alibegović u vrijeme prve Vlade HDZ-a i Mosta, dok je u zadnjem mandatu bio saborski zastupnik SDSS-a.  

Još se pouzdano ne zna tko će nakon odlaska Damira Krstičevića biti ministar obrane, spekulira se s nekoliko imena, od bivšeg dužnosnika Petra Mihatova do bivšeg ministra gospodarstva Darka Horvata, ali ni za jednog od njih nema službene potvrde.

Što se tiče ostalih ministarstava nije do kraja definirano ni hoće li doći do spajanja uprave i pravosuđa, na čijem bi čelu bio Šibenčanin Ivan Malenica, dok je vrlo vjerojatno da će se Ministarstvo državne imovine spojiti s graditeljstvom na čijem će čelu biti dosadašnji ministar imovine Mario Banožić.

Nije poznato ni tko će popuniti fotelju ministrice Blaženke Divjak u obrazovanju i znanosti, a za tu funkciju nije zainteresiran Radovan Fuchs.

Također se još vode rasprave oko turizma. Hoće li ga, i kojem resoru pripojiti, o tome će se Plenković još malo konzultirati, a prema jednoj od spekulacija, ako bi se turizam spajao onda bi to moglo biti s kulturom, a resor bi vodila Nina Obuljen Koržinek.

- U Italiji su primjerice turizam i kultura u istom resoru. To se isprepleće – govori nam izvor iz HDZ-a.

20. travanj 2024 07:09