StoryEditorOCM

Sabor izglasao zakon o manjoj Vladi: umjesto 20 imat će 16 ministarstava, oporba poručuje da je preustroj tek kozmetičke prirode

Piše Hina
22. srpnja 2020. - 18:58

Hrvatski sabor u srijedu navečer izglasao je zakonu koji će omogućiti da Hrvatska ima manju Vladu pa će tako umjesto dosadašnjih 20, imati 16 ministarstava.

Za novi zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave glasalo je 85 zastupnika, 30 je bilo protiv, a šest suzdržanih.
Vladajući tumače da će tim zakonom Vlada biti funkcionalnija i operativnija, te omogućiti provedbu program kojega će mandatar Andrej Plenković predstaviti u četvrtak.

Saborska oporba međutim smatra da je novi preustroj tek kozmetičke prirode i da nužno neće dovesti do ušteda, te da se spajaju nespojivi resori.

Po novom zakonu, ukupno će biti 16 ministarstva, dakle četiri manje, ostaje jednak broj središnjih državnih ureda, jer se bivši za sport integrira u Ministarstvo turizma, a osniva se novi, Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Bez izmjene, s radom nastavljaju ministarstva vanjskih i unutarnjih poslova, obrane, financija, znanosti, regionalnog razvoja i fondova EU, poljoprivrede, mora, hrvatskih branitelja i zdravstva.

Isto vrijedi i za središnje državne urede za javnu nabavu, za obnovu i stambeno zbrinjavanje, za Hrvate izvan Hrvatske i dr., kao i za niz organizacija, među njima Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, Državni inspektorat, Državnu geodetsku upravu itd.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dobiva novi djelokrug, ono će obuhvatiti gospodarstvo, energetiku, klimatske promjene, zaštitu okoliša.

Ministarstvo kulture dobiva i medije, a Ministarstvo turizma uz dosadašnje poslove preuzima i one Središnjeg ureda za sport. Ministarstvo rada preuzima poslove iz djelokruga dosadašnjeg Ministarstva rada i mirovinskog sustava, te one u području obitelji i socijalne politike iz djelokruga Ministarstva za demografiju i mlade i socijalnu politiku.

Ustrojava se i novo tijelo, Središnji državni ured za demografiju i mlade koji će horizontalno pratiti politike Vlade u tom segmentu.

Ministarstvo prostornog uređenja preuzima i poslove iz djelokruga dosadašnjeg Ministarstva državne imovine koje prestaje postojati.

Spajaju se ministarstva pravosuđa i uprave, što je dijelom posljedica reformskih aktivnosti Vlade i decentralizacije poslova državne uprave.
 

19. travanj 2024 06:25