StoryEditorOCM

Roditelji moraju kupiti nove knjige za 2. i 3. razred srednje škole- cijena 1870 kuna! Ne mogu se nabaviti rabljeni udžbenici

Piše Marijana Cvrtila
3. lipnja 2020. - 10:18

Koronakriza, nastava na daljinu, dugotrajni štrajk u prosvjeti i druge bremenitosti koje su obilježile školsku godinu na izmaku - ništa nije narušilo pripreme za nastavak kurikularne reforme od jeseni i nove 2020./2021. školske godine.

Novi kurikulum

Kako nam je jučer potvrdio Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice obrazovanja i znanosti, na jesen se nastavlja sukcesivan ulazak u reformske procese i drugih naraštaja koji dosad nisu bili uključeni u kurikularnu reformu. Tako će od nove školske godine prema novim kurikulumima raditi praktički svi učenici u osnovnim i srednjim školama, izuzev đaka u četvrtim razredima osnovnih škola, osmaša (s tim da će njih kurikularna reforma zahvatiti u predmetima kemija, biologija i fizika) te maturanata.

Međutim, ono što će roditelje i učenike najviše zanimati jest da je država i od iduće školske godine osigurala besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola, kako za obvezne, tako i izborne predmete, za što je u državnom proračunu osigurano oko 180 milijuna kuna.

- Radne bilježnice i ostali materijali u osnovnim školama neće se pokriti sredstvima iz proračuna, a kao i ove školske godine, država neće kupovati niti udžbenike za srednjoškolce. Međutim, to se ne odnosi na djecu koja dolaze iz obitelji korisnika zajamčene minimalne naknade, kojima će i u idućoj školskoj godini država pokriti trošak radnih bilježnica i drugih materijala u osnovnima, odnosno udžbenika u srednjim školama - najavljuje Košiček. Vlada bi tu odluku trebala potvrditi već na sjednici u četvrtak.

Iako bi ti troškovi za ostale učenike mogli pasti na teret obiteljskih blagajni, iz Ministarstva podsjećaju kako, kao i dosad, u tome dijelu mogu “uskočiti” osnivači, odnosno lokalna (samo)uprava koja bi iz vlastitih budžeta mogla “pružiti ruku” obiteljima sa školarcima. Takvu je odluku već donio Grad Zagreb, koji će kupiti knjige svim srednjoškolcima te radne materijale za osnovce.

- To je još jedan dokaz koliko je obrazovanje važno Zagrebu - poručuje Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, koji je potvrdio da će u tu svrhu Zagreb izdvojiti oko 50 milijuna kuna.

Završen odabir

Iako je to možda roditeljima i učenicima manje važno, treba reći kako će država za iduću školsku godinu kupiti u osnovnim školama potpuno nove udžbenike za učenike prvih, drugih i trećih razreda za sve predmete, kao i one iz izborne informatike od prvog do četvrtog razreda (što je novost koja se uvodi od jeseni) te nove udžbenike za učenike šestih i sedmih razreda, kao i one iz fizike, kemije i biologije u osmim razredima.

U ostalim razredima osnovne škole samo će dokupiti potreban broj “starih” udžbenika koji su i ove školske godine bili u uporabi (oni za četvrtaše u uporabi su još od 2014. godine, a dio su novi, izrađeni u skladu s novim kurikulumima za ovogodišnje đake petih razreda koji su ušli u kurikularnu reformu, kao i za biologiju, kemiju i fiziku u ovogodišnjim sedmim razredima).

- Dio tih rabljenih udžbenika moći će se iskoristiti i u nastavi iduće školske godine, ali o kolikom će broju biti riječ, znat ćemo nakon što završi školska godina i roditelji te udžbenike vrate u školu - objašnjava Marko Košiček.

Treba reći da su nastavnici i učitelji završili odabir udžbeničkih naslova koje će koristiti u nastavi u idućoj školskoj godini, a na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja mogu se pronaći informacije o rezultatima odabira za svaku pojedinačnu osnovnu i srednju školu. Uz to, istu informaciju za svoju školu svaka će obrazovna ustanova biti dužna istaknuti na svojim mrežnim stranicama najkasnije do početka srpnja. Učenike osnovnih škola, kao i ove školske godine, knjige će dočekati na klupama na prvi dan škole, 7. rujna, naravno ako novi val korone ne poremeti te planove.

U nešto težoj financijskoj situaciji mogle bi se naći obitelji srednjoškolaca izvan Zagreba, koje će same morati pokriti trošak udžbenika. To se osobito odnosi na učenike drugih i trećih razreda srednjih škola koji će morati kupiti sve nove knjige, odnosno za njih su izrađeni potpuno novi udžbenici za iduću školsku godinu s obzirom na to da će svi oni morati raditi prema novim programima.

Učenike prvih razreda srednjih škola također će obuhvatiti reforma, međutim oni će moći naslijediti ili kupiti rabljene udžbenike koje su već ove školske godine koristili učenici iz prvih “reformskih” razreda, pa bi tako mogli barem malo umanjiti cijenu kompleta. Generacija maturanata 2020./2021. školske godine školovanje će ionako završiti prema starom programu, tako da i oni mogu računati na stare, rabljene udžbenike.

Samo za prvašiće

Ministarstvo je u novoj školskoj godini osiguralo i pojedinačne tablete za sve učenike od 5. do 8. razreda koji ih dosad nisu imali. Dok su se ove godine u nižim razredima tableti nabavljali samo za prvašiće koji su ušli u kurikularnu reformu, i to prema modelu jedan uređaj na četiri učenika, prema istom modelu od jeseni školama će biti dostavljen potreban broj tableta za nastavu u svim odjeljenjima od prvog do četvrtog razreda.

Ministarstvo je u tu svrhu pokrenulo nabavu još 109.885 tableta za učenike. Sredstva su osigurana u sklopu projekta Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme II (, Škola za život, financiranog iz Europskoga socijalnog fonda. Uz to, CARNET je pokrenuo nabavu prijenosnih računala za još 26.755 nastavnika.

180 milijuna kuna osigurano je u državnom proračunu za udžbenike za osnovne škole

50 milijuna kuna izdvojit će Grad Zagreb za knjige za srednjoškolce

109.885 novih tableta dobit će učenici od 5. do 8. razreda

26.755 nastavnika dobit će nova prijenosna računala

Cijena udžbenika koje roditelji moraju kupiti (primjer Prirodoslovno-matematičke gimnazije):

komplet za 2. razred (učenik pohađa etiku): 1870 kn

komplet za 3. razred (učenik pohađa vjeronauk): 1843 kn

19. travanj 2024 18:11