StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmještani zabrinuti

Prva zaražena koronavirusom u Dalmaciji je djevojka iz Biograda, ima blage simptome, obitelj još nije testirana: Najvjerojatnije se zarazila u Africi

Piše Ivica Nevešćanin
18. ožujka 2020. - 10:22

Prva osoba kojoj je potvrđena zaraza korona virusom u Dalmaciji je 20-godišnja djevojka s područja Biograda. Ona je sa sestrom bila na turističkom putovanju u Zanzibaru u Africi. U Hrvatsku se vratila 15. ožujka avionskim letom preko Dubaija u kojem se zaustavila oko četiri sata, javlja zadarski list.

I prije nego što je došla u Hrvatsku djevojka se čula sa svojom prijateljicom koja joj je objasnilo stanje u zemlji u vezi korona virusa. Djevojku i njenu sestru na aerodromu je dočekao otac i odmah ih odvezao kući.

Obje su sestre samoinicijativno ostale u samoizolaciji sve dok jedna nije dobila temperaturu od 37,2 stupnja. Javila u zadarsku bolnicu gdje su joj u utorak navečer uzeli bris. Čim je rezultat brisa pokazao da u sebi ima korona virus, obavijestili su je iz zadarske bolnice i kolika hitne pomoći tijekom noći su došli po nju u kuću. 

Djevojka je sada u izolaciji zadarske opće bolnice i ima blage simptome zaraze, dok su svi članovi njene obitelji u samoizolaciji. Oni još uvijek nisu testirani, ali im se prati stanje i kod prve pojave simptoma bit će im uzeti brisovi.

Epidemiolog Alan Medić pohvalio je samosvjesnost djevojke i njene obitelji koji su se samoinicijativno pridržavali mjera samoizolacije od dolaska u zemlju, a ravnatelj bolnice Željko Čulina rekao je da je se prati stanje pacijentice koja je trenutno stabilno s blagim simptomima bolesti.

Medić je istaknuo da se djevojka najvjerojatnije zarazila negdje u Africi s obzirom na vrijeme potrebno za inkubaciju bolesti. Kako je do zaraze došlo, nije mu poznato, odnosno u kojem dijelu, nije mu poznato, jer nema epidemiološku sliku. 

Vijest o prvoj zaraženoj osobi korona virusom s područja Biograda uznemirio je stanovnike tog drugog grada po veličini u zadarskoj županiji. Biograjci s kojima smo razgovarali zanima kada je djevojka došla u zemlju, odnosno koliko je prošlo vremena između njenog dolaska i dijagnoze o zarazi, jer su članove obitelji zaražene djevojke zadnjih dana viđali po gradu, odnosno tvrde da se nisu pridržavali mjera samoizolacije u kojoj su trebali biti.

19. travanj 2024 02:43