StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnacionalni stožer

Popuštanje mjera tek od lipnja, brojke zaraženih još uvijek nisu za opuštanje. Maske trebaju nositi i cijepljeni

Piše Šibenski.hr
14. svibnja 2021. - 13:54

“S obzirom na to da zadnjih dana broj novozaraženih pada, Nacionalni stožer provodi pripreme za moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. lipnja nakon određenih testova koje planiramo provesti”, rekao je šef Stožera Davor Božinović jučer na sjednici vlade, zbog čega se današnja presica očekivala s posebnim interesom. 

U posljednja 24 sata zabilježeno je 926 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7 214. Među njima su 1 752 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 207 pacijenata. Preminula je 41 osoba. 

Primarijus dr. Bernard Kaić je ustvrdio da se nastavlja trend pada broja novooboljelih. No, dodao je i da se ne treba previše s time zanositi, jer su brojevi novooboljelih još visoki. 

“Imamo incidenciju 443, to je još uvijek visoko. Na 22. mjestu smo po incidenciji u EU. Imamo pad od 37%, to je značajan pad... Za očekivati je da će sve ići na bolje. Primijenjeno je više od milijun i 200 tisuća doza cjepiva. Ako se sjetite onih semafora EK, sve naše županije su u crvenom, ali Istra bi uskoro mogla preći u narančasto, a ove sjeverne su u tamnocrvenom", kazao je.

"Do sada su prijavljene 3202 nuspojave, a njih 19 se smatra ozbiljnijima, ostale su bile blage", dodao je dr. Kaić.



Ministar zdravstva dr. Vili Beroš je kazao da su pojedini respiratorni centri počeli smanjivati svoje kapacitete, pa tako i u KBC Split, gdje će se broj postelja smanjiti sa 245 na 200. Ali, dodao je, opuštanja nema i ne smije biti. 

Izrazio je i zadovoljstvo dosadašnjim tijekom cijepljenja, dodavši kako se danas ili sutra očekuje milijunti cijepljeni građanin RH. Pozvao je građane da se što prije, po mogućnosti još danas, prijave za cijepljenje, a dodao je da ga brinu i kalkulacije dijela građana koji govore da će se cijepiti - na jesen. Kazao je kako ima gradova u kojima se može cijepiti i bez najave, kao u Čakovcu te da bi to uskoro trebao biti slučaj i u još nekim gradovima. 

Što se tiče cijepljenja, pohvalio se da je broj naručenih na termine cijepljenja porastao za 49 posto, što je, kako je kazao, "bilo planski" jer "nismo mogli naručivati građane dok nije bilo cjepiva". 

“Kad uzmemo u obzir i one koji su stekli prirodni imunitet, vjerujem da ćemo do kraja lipnja doseći opseg cijepljenja od 55-60 posto. Sve je više cijepljenja u tvrtkama. Sudjelovao sam u cijepljenju na masovnim punktovima. Ti punktovi su optimalan odgovor. Jedino zajedničkim naporima možemo odgovoriti na izazove”, rekao je i zahvalio svima koji se cijepe.

Ministar je naveo i primjer 8-godišnjeg dječaka s multisistemskim sindromom kao posljedicom zaraze. “Priključili su dijete na ECMO uređaj i ono je sad na odjelu van životne opasnosti. To je još jedan primjer koji pokazuje da sustav funkcionira i u ovim uvjetima”, kazao je ministar Beroš.

image
Ministri Beroš i Božinović
Ronald Gorsic /cropix

 

Dr. Alemka Markotić je podržala ministra i dodala kako je "važno dodatno osvijestiti značenje cjepiva, u prvom redu mRNA cjepiva".

"Europska komicija je odlučila da će u sljedećem razdbolju dogovoriti kompletnu distribuciju i kupnju od Pfizera što znači da će biti distribuirano govoto isključivo mRNA cjepivo. Razlog nije u tome da vektorska cjepiva nisu kvalitetna, nego je bilo problema u distribuciji. mRNA je revolucionarna tehnologija, omogućila je prvo cjepivo protiv covida", istaknula je dr. Markotić.

Dodala je i kako se provode studije na temu primjene nekog drugog cjepiva u slučaju nedostatka tipa cjepiva kojim je netko cijepljen prvi put, a još se ispituje i primjena kod djece i trudnica.

"Pfizer je pokazao da ima dovoljno količina cjepiva za Europu. Za ovu godinu je planirano preko 600 milijuna doza. Sigurno će i Zagreb 2022./23. biti jedan od centara koji će biti uključen u proizvodnju Pfizer cjepiva, odnosno DNK predloška za cjepivo. To je vrlo važno u smisllu tradicije koju imamo, a to je proizvodnja cjepiva”, dodala je dr. Markotić.

Šef stožera, Davor Božinović, kazao je kako još nije vrijeme za ublažavanje mjera na nacionalnoj razini, unatoč padu broja zaraženih. Jedina promjena odnosi se na režim prelaska preko granice, dodao je. 

"Do određenog popuštanja može doći od 1. lipnja, a što se tiče pilot projekata vezanih uz okupljanja građana koji su primili dvije doze cjepiva, event i simulaciju svadbene svečanosti, na kojoj će moći sudjelovati i oni koji su preboljeli COVID ili imaju negativan test napravljen u posljednjih 48 sati, na njima ćemo pratiti kako se mogu organizirati takvi događaji, s većim brojem sudionika, to je element o kojem ćemo promišljati pri povratku na staro normalno", kazao je Božinović.

"Trend je dobar, obećavajući, idemo u smjeru manjeg broja novozaraženih, ali još uvijek to nisu brojke zbog kojih se možemo osjećati komotno", naglasio je, nadajući se boljoj turističkoj sezoni nego lani.

Kad je riječ o lokalnim izborima, Božinović je komentirao i okupljanja u izbornim stožerima stranaka, dodajući kako nema novih epidemioloških uputa kad je riječ o bilo kakvim okupljanjima: "Sve što je na snazi, stoji i dalje, u nas nema policijskog sata".

Upitan smiju li raditi ugostiteljski objekti u kojima će biti neki stožeri, odgovorio je da bi po važećim mjerama trebali biti zatvoreni.

Evo što je kazao o odluci o dolasku na glasanje i prelasku granice: “Ranije to nije bio neodgodiv razlog jer nije bilo izbora. Ali ne radi se ni o čemu novom. Ta mogućnost da se u roku od 12 sati uđe u Hrvatsku i napusti teritorij, ako postoje neodgodivi razlozi, mi smatramo da je ostvarivanje biračkog prava kao temelja demokracije neodgodiv razlog. On nije bio taksativno naveden, ali policija je sama prosuđivala može li se podvesti pod tu kategoriju. Ta mogućnost nije nova, ona već postoji kad se govori o prelasku granice.”

Božinović je također kazao: "Kad to vežemo uz digitalu zelenu potvrdu, ona će vrijediti u EU s namjerom da se ljudi kreću slobodnije, da brže prelaze granice jer sad su rigorozne kontrole. Uložili smo veliko znanje kako bismo prvi prošli taj test na razini EU. Bitno je da ta potvrda ima sve elemente bitne za jamčenje da je neka osoba zaštićena i da ne predstavlja opasnost za širenje virusa i onda ćemo idjeti u kojim situacijama, koji događaji… O tome će se svaki dan razgovarati”. 

Na pitanje novinarke je li poseban režim prelaska granica na dan izbora zapravo HDZ-ov pokušaj mobiliziranja birača, Božinović je odgovorio: "Vi ne razumijete osnove demokracije!"

Ministar Beroš je dodao kako očekuje da će s evidencijama cijepljenih i onih koji su preboljeli COVID, kad krene uporaba digitalnih zelenih potvrda, biti sve u redu. 

image
Bernard Kaić
Bruno Konjevic/Cropix

 

Dr. Kaić je kazao kako ne vidi rizik u organiziranom dolasku birača iz susjednih zemalja, štoviše, vidi veći rizik od infekcije od nekoga "iz susjedne ulice ako se ne budemo držali mjera".

Dodao je i kako dosad ima 95 slučajeva infekcija koronavirusom kod osoba koje su primile obje doze cjepiva, napominjući kako je stvarni broj takvih slučajeva i veći. Zato je podsjetio da i dalje važi preporuka za nošenje maski svima. “Što se tiče preporuke da cijepljeni prestanu nositi maske, to bi se moglo odlučiti u boljoj epidemiološkoj situaciji kad bude više cijepljenih u populaciji. Još nije preporučljivo da se ne nose maske jer se mali postotak može ipak zaraziti. O prenošenju infekcije cijepljenih osoba nema dovoljno podataka.”

image
Bruno Konjevic/Cropix

16. travanj 2024 14:29