StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKOMENTAR IZBORA

Plenkovićev koalicijski partner otkrio svog favorita u drugom krugu: 'Pobijedio je kandidat koji zagovara normalnost i poručuje da je rat završen'

Piše jutarnji.hr
23. prosinca 2019. - 13:49

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), saborski zastupnik i koalicijski partner vladajućeg HDZ-a Milorad Pupovac je u razgovoru za srbijanski Pink TV komentirao rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. Iz njegova istupa da se zaključiti da će u drugom krugu podržati kandidata SDP-a Zorana Milanovića. Šef SDSS-a je istaknuo da je pobjedu odnio kandidat koji zagovara normalnost, toleranciju i poručuje da je rat završen te da treba graditi mir.

- Njegove poruke su vrlo važne. Vidjet ćemo kako će to izgledati za 14 dana, izjavio je Pupovac.

Predsjednik SDSS-a objasnio je i da nisu poruke koje je Milanović slao bile jedina prevaga, već i razjedinjenost na desnom spektru zbog dva jaka kandidata - Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore.

- U drugom krugu će sve ovisiti o tome kako će se Milanović ponašati, koliko će ljudi okupiti oko što naziva normalno stanje i normalna Hrvatska koja će početi graditi mir, odmaknuti se od rata i ratnih politika te koliko će birača Grabar-Kitarović preuzeti od Škore, komentira Pupovac.

Ovi izbori, smatra Pupovac, važni su za Hrvatsku, Srbe u Hrvatskoj, ali i za odnose u regiji.

- Međuetnički odnosi od 2014. godine ne samo da ne bilježe nikakav napredak, već su prepuni tenzija, loših odnosa i loših osjećaja, rekao je predsjednik SDSS-a za Pink TV.

Pupovac je iznio i svoje mišljenje o tome kako će se hrvatsko predsjedanje Europskom unijom odraziti na zemlje Zapadnog Balkana.

- Hrvatska nije vodila aktivnu politiku kada je napredovanje zemalja Zapadnog Balkana prema EU u pitanju. Tu mislim na Srbiju, Crnu Goru, BiH i Albaniju. Djelomično se to događa zbog unutarnjeg stanja, djelomično zbog odnosa unutar Unije. Ali, Hrvatska jest u dnevni red svog predsjedanja stavila zadatak da se stvore mogućnosti za to da Sjeverna Makedonija i Albanija otvore proces pregovora, a i da ostali imaju nešto brži put prema Uniji, kaže Pupovac.

19. travanj 2024 00:05