StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTEŠKA BORBA

Plenković i ministri donijeli novi paket mjera za pomoć gospodarstvu: ‘Nitko ne zna do kada će kriza trajati, rezat ćemo sve troškove koji nisu nužni‘

Piše PSD
24. ožujka 2020. - 12:52

12:14 - Na samom kraju mjere pomoći poljoprivrednicima predstavila je ministrica Marija Vučković, koja je istaknula kako ministarstvo očekuje i pomoć EU.

12:08 - Ministar Darko Horvat istaknuo kako je veliki broj mjera stavljeno u funkciju, te da je najvažnije osigurati likvidnost poduzeća pogođenih krizom. Ovom prilikom Horvat je još jednom istaknuo mjere namjenjene poduzetnicima, te je dodao kako su subjekti malih gospodarstava prepoznati kao najranjivija skupina.

Za srednja i velika poduzeća Vlada u suradnji s bankama planira još jednu mjeru koja će startati 1. travnja.

Prva mjera je moratorij svih rata za ruralni razvoj mikro i malih zahtjeva. Neće dospijevati kamata niti glavnica do 31. srpnja.

Druga mjera je prolongiranje i moratorij na otplatu svih kredita kojima je jamstvo izdao Hamag BCIRO. Treća mjera su povoljni mikro zajmovi od tisuću do 25 tisuća eura. Kamatne stope smanjuju se na maksimalno jedan postotni poen, poček je 12 mjeseci i rok otplate do tri godine.

12:00 - Do ovog trenutka imamo oko 7.400 prijava poslodavaca koje uljučuju 40 tisuća radnih mjesta - kazao je ministar Josip Aladrović.

Ovaj paket mjera Ministarstva rada prije svega namjenjene su onim najosjetljivijim sektorima, točnije ugostiteljima, ali i ostalim uslužnim djelatnostima.

- Posebno smo stimulirali one koji imaju od 10 zaposlenika - kazao je, te dodao kako imaju veliki broj kriterija koje poduzetnici moraju zadovoljiti kako ne bi doslo do zlouporabe mjera.

- Ove mjere nisu savršene, ali nastojat ćemo ih u narednim danima dodatno uskladiti i doraditi - kazao je.

Ministar je istaknuo kako će isplate krenuto već slijedeći tjedan i da će svi oni koji se sada prijave isplate dobiti do 15. travnja.

- Naša projekcija je da će za ove mjere biti osigurano oko 5 milijardi kuna. Nema straha da će doći do bilo kakvih poteškoća, kazao je na kraju Aladrović.

11:56 - Ministar Marić  je još jednom naglasio da je prvi kanal za poduzetnicima za prijavu službena stranica porezne uprave, te e-porezna.

Poručio je i kako je razgovarao i sa svim vodećim bankama u Hrvatskoj o moratoriju kredita za građane i poduzetnike.

11:53 - Prva mjera koju je donijela Vlada je iz domene Ministarstva financija - beskamatna odgoda javnih davanja poreznim obveznicima s poteškoćama, ova je mjera kalibrirana na tri mjeseca s mogućnošću proširenja na još tri mjeseca, rekao je Plenković.

Druga mjera je financiranje sto posto troška neto minimalne plaće po svakom stalno zaposlenom.

Treća mjera usmjerena je prema mikro, malim i srednjim poduzetnicma i odnosi se na kredite na likvidnost i radni kapital uz poček od 12 mjeseci i nisku kamatnu stopu, do iznosa od 25.000 eura.

- Sve mjere su pripremljene na jedinstven i cjelovit način, osmišljene su kao koncept pristupa za prvu inicijalnu fazu suočavanja s posljedicama epidemije koronavirusa, rekao je premijer Plenković.

11:45 - Od danas se mogu podnositi zahtjevi za odgodu plaćanja doprinosa i poreza i njihovu obročnu otplatu. Kriteriji su krajnje jednostavni i prohodni. Ako imate pad prihoda od 20 posto jedan je od uvjeta, to je već kvalifikacija i u mogućnosti ste neplaćanja javnih davanja.

Mi smo postavili kriterije i vremenski rok, kamo sreće da će ovo biti dovoljno, ali svi smo duboko svjesni da će efekte pandemije proći razdoblje o kojem govorimo, a to su 3+3 mjeseca", rekao je ministar financija, Zdravko Marić i objasnio da poreznim obveznicima nakon kraja krize sve neće doći naplatu odjednom, već će biti omogućena beskamatna odgoda na 24 rate.

"Na određen način uključili smo i sustav PDV-a, pogotovo za poduzetnike koji imaju promet do sedam milijuna kuna godišnje. Oni mogu optirati za odgodu naplate PDV-a do prvog srpnja", dodao je ministar financija. Porezna će za sve za koje zna da su zaustavili poslovanje automatski ići u smanjenje predujma poreza. Od ostalih poreznih izmjena, sve naknade i potpore neće se plaćati, dok će povrat poreza ove godine biti isplaćen ranije, u lipnju.

11:42 - Ministar Zdravko Marić istaknuo je kako se od danas mogu podnijeti zahtjevi poreznoj upravi za mogućnost odgode plaćanja pojedinih javnih davanja.

- Svaki korisnik zahtjev može podnesti putem interneta. Postupak nije kompliciran, a prijaviti se mogu svi koji su pogođeni krizom - dodao je.

Ministar Marić istaknuo je i kako ovaj prvi inicijalni set mjera može polučiti efekt u kratkom roku, ali da Vlada mora početi planirati i mjere za duže razdoblje.

11: 20 - Pandemija mijenja svijet koji poznajemo. Hrvatska je u ovom trenutku presjedavajuća EU. Naši ministri sazivaju videokonferecncije kako bi zajednički našli odogovor na ovo. Koronavirus je postao prijetnaj svjetskom gospodarstvu. Brojka oboljelih se munjevito ubrzava. I brojka mrtvih se nažalost, udvostručuje.

U brojnim zemljama gospodarstva su stala, nema turizma, avionske linije su ukinute, odgođene su sportske i kulturne manifestacije... Sve ukazuje na to da će razmjeri pandemije imati nesagladive posljedice, a nitko ne može predvijedjeti koliko će ovo sve trajati.

U našem mandatu imali smo velike krize, poput one u Agrokoru, i uspješno smo je prebrodili. Sada smo pred puno većim izazovom, ovo će biti teže nego velika ekonomska kriza od prije nekoliko godina. Moramo se pripremiti za tešku bitku kako bi sačuvali radna mjeta i poduzeća.

Prošli mjesecsmo izašli s prvom fazom mjera, njih 60-ak. No, ugroza koja dolazi dovodi nas u poziciju da brzo reagiramo. Svjesni smo situacije u kojoj se nalaze naši gospodarstvenici. Vrlo vjerojatno će kriza potrajati duže od nekoliko mjeseci, pa ćemo naše mjere donositi postepeno. Reagirali smo među prvima. Imali smo i dodatni šok s potresom u Zagrebu - kazao je premijer.

Dodao je kako su danas otvorena i dva računa ministarstva financija, jedan za koronavirus, jedan za posljedice potresa gdje svaki građanin može donirati dio sredstava.

- Ići ćemo u rezanje svih troškova koji nisu nužni na rashodovnoj strani. Sve ove naše mjere su pripremljene na jedinstven i cjelovit način, osmišljenje su kao koncept pristupa za ovu prvu inicjalnu fazu. Mi ćemo našu plaću donirati za ožujak donirati na račun za Zagreb, kazao je Plenković.

Hrvatskoj će za potrebe likvidnosti države žurno biti na raspolaganju 1,8 milijardi kuna.

Ranije objavljeno:

Premijer Andrej Plenković i ministri u 11 sati održat će konferenciju za medije o gospodarskim mjerama zbog epidemije koronavirusa.

 

24. travanj 2024 16:34