StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOtvorene karte

Ovo su pet nepoznanica koje će odlučiti pobjednika korona-izbora koji će sastaviti novi Sabor i Vladu

Piše PSD.
2. srpnja 2020. - 21:26

U dva tjedna kampanje svi su otkrili karte. Zna se tko birače nutka obećanjima o većoj plaći, tko sanja novi početak, tko raste na kaosu zagrebačkoga postpotresnog nemara.

Zna se i tko nudi niže poreze, tko bi ukidao županije i općine, a tko ih čuva kao zjenicu oka. Objavljeno je i tko ni pod koju cijenu ne želi s HDZ-om, a tko se ne vidi u koaliciji sa SDP-om. Otkriveni su i stvarni razmjeri bahatosti u hrvatskih političkih lidera, kao i neugodni detalji iz biografija vrlih domoljuba koji su u mraku komunizma uveseljavali socijalističku omladinu na rođendanima druga Tita. Neki su ugodno iznenadili, a drugi potpuno razočarali.

Sve se, dakle, zna. Osim izbornih rezultata.

Ovo je pet elemenata koji će u nedjelju odlučiti pobjednika ovih korona-izbora.

TKO ĆE BITI PRVA LISTA
Mogu se HDZ-ovci tješiti koliko god žele budućim paktom s Miroslavom Škorom, ali ako ne osvoje najviše zastupničkih mandata, crno im se piše. Do sada je u Hrvatskoj vrijedilo pravilo da stranka koja pobijedi na izborima na koncu sastavi Vladu. I nikada, doista nikada u 30 godina hrvatskog višestranačja, nije se dogodilo da je neka opcija koja na izborima nije osvojila najviše mandata uspjela doći do saborske većine.

Hrvati su se uvijek vodili pravilom po kojem "winner takes all". Drugim riječima, u taboru pobjednika uvijek je bila gužva. Ako SDP-ova koalicija osvoji najviše mjesta u Saboru, postizborno pripetavanje igrat će s bijelim figurama. A to u uvjetima tijesne bitke može biti presudna prednost. Ako, pak, HDZ završi na drugom mjestu, koncesije koje će tražiti Škorin Domovinski pokret neće biti nimalo jeftine. Ulazak u pregovore s nabrijanim desnim radikalima s podređene druge pozicije neće biti nimalo lagan potez. Pa se nadaju da će u fotofinišu ipak preteći Restart. I uoči postizbornih dogovora zauzeti "pole position".

KAKAV ĆE BITI ŠKORIN REZULTAT U DALMACIJI
Popularni pjevač sa svojom će tvrdom desnom koalicijom, prema svemu sudeći, napraviti odličan rezultat u Slavoniji i pokupiti vrlo solidan broj glasova na sjeverozapadu zemlje. No, Dalmacija je ta koja bi u njegovu slučaju mogla napraviti razliku između dobrog rezultata i trijumfa. Ako Domovinski pokret uspije otkinuti HDZ-u značajniji broj desnih birača na jugu, Škoro bi se mogao približiti brojci od 20 mandata. A s 20 mandata ne samo da si ključan partner, nego biraš i premijera.
Ako, pak, dalmatinski HDZ zaustavi Škorin rast, a time i reduciraju njegovu snagu u budućem parlamentu, stvari će za HDZ izgledati bolje. HDZ-u je, naime, Škoro potreban. Ali isključivo kao junior partner. Nikako ne kao netko tko će HDZ-u diktirati uvjete.

KOLIKO ĆE GLASOVA RESTARTU OTETI MANJE STRANKE
I ovdje, kao i na desnici, vrijedi zakon spojenih posuda. U trenutku kada je zeleno-lijeva koalicija Možemo! počela rasti, val koji je Restart gurnuo na prvu poziciju je zaustavljen. Pojavom koalicije Pametnog i Stranke s imenom i prezimenom – opcije koja, kao i Možemo!, žustro kritizira HDZ – stagnacija je nastavljena. No, to za SDP i njegove partnere ne mora nužno biti loša vijest. Jer što više zastupnika osvoje manje opcije na ljevici i na centru, to će Restart lakše do Banskih dvora.
Za njih bi najtragičnije bilo da manje opcije dođu do četiri i pol posto. I ne prijeđu izborni prag. Em su im uzele glasove, em nemaju zastupnike s kojima bi zajedno mogli do većine u Saboru.

ŠTO ĆE SE DOGODITI U DIJASPORI
U tijesnim izborima, na kojima je svaki glas važan, pobjednika bi mogao odlučiti i jedan naizgled bizaran detalj: hoće li HDZ dobiti sva tri zastupnika u BiH, ili će im i ovaj put jednoga uzeti Željko Glasnović. U susjednoj državi epidemija je na vrhuncu i veliko je pitanje tko će u nedjelju izići na birališta: Glasnovićevi ili glasači Zdravke Bušić. HDZ će, nema nikakve sumnje, sve karte baciti da dobije tri mandata, no Glasnović, kojega Hrvati u BiH znaju iz ratnih dana, opet im planira pomrsiti račune.

ŠTO ĆE UČINITI MOST
Ovo bi se nakon izbora moglo pretvoriti u pitanje svih pitanja, pogotovo ako Božo Petrov i društvo oko njega uspiju osvojiti više od pet zastupničkih mandata.

Kada su iz Mosta odlazili Marko Vučetić, Ines Strenja Linić, Slaven Dobrović, Tomislav Panenić i Ružica Vukovac, mnogi su prognozirali propast ovog projekta. No Mostu je novu snagu udahnuo Nino Raspudić i oni su se u svim prognozama ponovno vratili na prolazne pozicije. Nitko, međutim, ne zna što će Most učiniti nakon izbora. Oni s Plenkovićevim HDZ-om neće. A sa SDP-om ne mogu. A upravo njihovi bi glasovi na koncu mogli odlučiti o vladajućoj većini u Saboru. Ili zemlju odvesti u – nove izbore.

{apester}

{/apester}

19. travanj 2024 04:16