StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsmještaj, izleti...

Odmorite se s obitelji u pola cijene: uskoro kreće akcija Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma

Piše Ružica Mikačić
5. listopada 2020. - 11:24

Ako se nikada do sada niste odlučili za opuštajući vikend u hotelu ili lijepom apartmanu jer je to bilo preskupo za vaš kućni budžet, ovog listopada pravi je trenutak za to.

U turističko-ugostiteljskim uslugama od 16. do 25. listopada sve bi za domaće goste trebalo biti prepolovljenih cijena u akciji "Tjedan odmora vrijedan", koju su osmislili Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica.

U tom tjednu omogućuje se domaćim gostima da se počaste izletom, produženim vikendom ili tjednom u nekom dijelu Hrvatske gdje će im biti upola niže cijene za sve turističke proizvode, od smještaja, prijevoza, znamenitosti do ugostiteljskih usluga i različitih doživljaja.

Iako su do akcije ostala još samo tri tjedna, sve do 15. listopada svi koji domaćim gostima žele jeftinije ponuditi svoje usluge mogu se prijaviti za tu akciju. A onda će domaći gosti birati u kojem će smjeru...

Wellness i šetnja prirodom

U akciju se već uključuju brojne hotelske kuće, privatni iznajmljivači, restorani, parkovi prirode i nacionalni parkovi, muzeji, galerije, adrenalinski turizam, aktivnosti na otvorenom, iznajmljivači plovila i objekti zdravstvenog i lječilišnog turizma.

Prema propozicijama Ministarstva turizma, najmanji iznos popusta je 50 posto, ali može biti i viši. Iznimka je kategorija prijevoza, u kojoj je dopušten i popust manji od 50 posto. I kako sada stvari stoje, zainteresiranih s obje strane ima, tvrtki i pojedinaca koji će nuditi svoje usluge po nižim cijenama, ali i gostiju koji bi rado završili ovu stresnu godinu u nekom lijepom wellnessu ili šetnji prirodom. A za to nikad bolje prilike od "Tjedna odmora vrijednog".

– Mi smo i inače planirali raditi cijeli listopad u hotelu i uključili smo se u akciju s nižim cijenama za domaće goste. Kalkulirali smo da cijene budu upola niže od uobičajenih u rujnu, tako da je to dosta povoljno. Hotelski pogon nam je u funkciji i rado bismo da na kraju sezone domaći gosti dođu i otkriju neke nove ljepote kraćeg odmora po pristupačnim cijenama. Što se tiče zarade, ova je godina u tom smislu izgubljena, pa zašto onda ne bismo dali priliku domaćima da se malo odmore – kaže direktor dalmatinske otočne hotelske kuće.

Ovih dana veliki hotelski objekti pripremaju se na zatvaranje, ali će oni manji i obiteljski svakako raditi znatno dulje. Upravo bi oni mogli imati više gostiju jer nude specifične usluge i mogu se posvetiti gostima.

– Mi smo vrlo spremno prihvatili sudjelovanje u toj akciji jer nam je ove godine važan svaki dan dužeg rada. Kod nas će gosti moći za 30-40 eura dnevno imati polupansion u hotelu s četiri zvjezdice, ali i brojne izlete, razglede i aktivnosti koje im stoje na raspolaganju jer smo u blizini parkova prirode. Sve to bilo bi u nekim drugim listopadskim danima dva puta skuplje. A i u prirodi će cijene biti upola niže za ulaznice i obilaske, pa kad se sve zbroji, obitelj može uživati za puno manje troška – kaže vlasnik malog obiteljskog hotela u Zadru.

Pedeset eura minimum

Obiteljski iznajmljivači, pak, najlakše će se pripremiti za domaće goste jer su oni praktički uvijek spremni ponuditi im smještaj.

No, kako su svoje cijene prepolovili već u rujnu, ne očekuje se da će ih i dalje snižavati, pa će se apartman za četiri osobe moći dobiti i za 30 eura dnevno. Neki, pak, u tome ne vide nikakvu zaradu pa neće sudjelovati.

– Meni se ne isplati čistiti apartman, mijenjati posteljinu i dezinficirati sve za 30 eura dnevno. Toliko potrošim struje, vode, rada i deterdženata. Moja najniža cijena može biti 50 eura dnevno, a i s njom nemam neku zaradu. Ali za manje od toga neću raditi. Voljela bih imati goste i u listopadu, prijavit ću se za tu akciju pa ćemo vidjeti hoće li biti interesa domaćih gostiju – kaže iznajmljivačica iz Splita.

Listopad bi tako, kako je zamišljeno, trebao proći u znaku domaćih turista ako se odluče iskoristiti priliku jeftinijih turističkih ponuda. Koliko su domaći gosti važni za ukupan turistički rezultat, najbolje govore podaci eVisitora po kojima su lani domaći turisti ostvarili 2,4 milijuna turističkih dolazaka te 13,8 milijuna noćenja, odnosno oko 12 posto ukupnih dolazaka.

U dosadašnjem dijelu turističke 2020. godine taj je rezultat gotovo udvostručen, pa su već do sada domaći turisti imali 1,3 milijuna dolazaka te 9,6 milijuna noćenja, što je oko 20 posto ukupnih turističkih dolazaka i noćenja u 2020. godini. Možda se rezultat još i podeblja u akciji "Tjedan odmora vrijedan".

20. travanj 2024 13:57