StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOGOVOR U AMERICI

Odjeci ‘povijesnog‘ sporazuma: ‘Vučić je učinio ogroman ustupak Trumpu koji nema veze s Kosovom‘

Piše Šibenski.hr
5. rujna 2020. - 18:16



Njemački mediji nisu posvetili veliku pažnju rezultatima sastanka Donalda TrumpaAleksandra Vučića i Avdulaha Hotija u Washingtonu, piše Deutsche Welle. Uglavnom se prenose agencijske vijesti, bez mnogo detalja o samom sporazumu. Stječe se dojam da je veća pozornost posvećena srbijanskom priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela.


„Prema američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, Srbija će po uzoru na SAD svoje veleposlanstvo u Izraelu iz Tel Aviva preseliti u Jeruzalem. To je Trump priopćio u petak, poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem u Bijeloj kući.

Preseljenje veleposlanstva u Jeruzalem

Srbija će još ovog mjeseca otvoriti trgovinski ured u Jeruzalemu, a veleposlanstvo bi se potom trebalo preseliti do srpnja sljedeće godine", piše njemačka novinska agencija dpa.



„Prema informacijama jednog glasnogovornika izraelski premijer Benjamin Netanyahu se zahvalio predsjedniku Srbije za njegovu odluku, da se veleposlanstvo preseli u Jeruzalem. Netanyahu je također odao počast Trumpu za njegov doprinos. A Trump je rekao: „Mislim da ćemo imati veličanstveni mir na Bliskom Istoku".
Prema izraelskim izvorima, Srbija bi bila prva europska zemlja koja otvara veleposlanstvo u Jeruzalemu. „Ovo je fantastično. Mi to zaista cijenimo" rekao je Trump, prenosi dalje dpa.


„Američki predsjednik je nakon sastanka u Bijeloj kući najavio da su se većinski muslimansko Kosovo i Izrael također složili o normalizaciji i da će uspostaviti diplomatske odnose. Trump je krajem 2017. jednostrano priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela i u svibnju 2018. tamo prebacio američko veleposlanstvo iz Tel Aviva. Od tada, Palestinci bojkotiraju američku vladu. U američkoj predizbornoj kampanji, Trump preseljenje američkog veleposlanstva navodi kao važan uspeh svoje vlade. Status tog grada je jedno od središnjih pitanja u bliskoistočnom sukobu. Izrael tvrdi da je Jeruzalem njegova „vječna i nedjeljiva prijestolnica" i odbija zahtjeve Palestinaca da istočni dio Jeruzalema bude buduća prijestolnica nezavisne palestinske države.

„Sigurniji Balkan i svijet"

Prema Trumpu, Srbija i Kosovo su se složili oko normalizacije uzajamnih ekonomskih odnosa. Trump je rekao da je to bio „povijesni dan".
Poslije godina neuspjelih političkih pregovora, a kako bi se prevladale razlike, njegova Vlada je predložila da se dvije strane usredotoče na otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski rast, rekao je Trump.
Vučić, Hoti i Trump su u petak potpisali odgovarajući sporazum, piše dalje dpa. Trump je rekao da su ovim sporazumom Srbija i Kosovo „svoje zemlje, Balkan i svijet" učinili sigurnijim. Također je rekao da se veseli posjetu obje zemljama „u ne tako dalekoj budućnosti".


Srbija odbija priznati Kosovo koje je gotovo isključivo naseljeno Albanacima, od kada se ono 1999. uz pomoć NATO odvojilo od Srbije i potom 2008. proglasilo neovisnost.
Vučić i Hoti su imali dvodnevne razgovore u Washingtonu koji su se završili u petak. Ovaj sastanak, na inicijativu američkog diplomata Richarda Grenella, trebao je biti održan u lipnju, ali je potom odložen, piše dpa.

Trump u izbornoj kampanji

„EU je glavni posrednik u ovom sporu, ali su se odnedavno uključile i SAD. U srpnju, nakon godinu i pol prekida, Beograd i Priština su prvi put ponovo imale direktne razgovore uz posredovanje EU. Bruxelles je priznanje neovisnosti Kosova od strane Srbije učinio preduvjetom za pristupanje Srbije EU, piše Deutsche Welle.


Kritičari strahuju da bi posredovanje Washingtona moglo da omesti paralelne razgovore pod posredovanjem EU - i da Trumpa zanima samo diplomatski uspjeh pred predsjedničke izbore, piše agencija AFPD.

20. travanj 2024 01:08