StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetapeli urodili plodom

Nova odluka bitno mijenja živote štićenika domova: stari i nemoćni opet mogu primati posjete i izlaziti vani. Dopušten i prijem novih korisnika

Piše D.B.
31. srpnja 2020. - 08:57

Vapaji "zatočenih" štićenika domova za starije i nemoćne, koji su zbog sprječavanja širenja koronavirusa, mjesecima u karanteni i izolirani od vanjskog svijeta, bez mogućnosti viđanja s rodbinom i prijateljima, urodili su plodom. 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Nastavni zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar“ i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike donijeli su jučer Izmjene i dopune uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID 19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi. Pritom su, ističu, uvažili dopise Pučke pravobraniteljice  i Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Evo detalja odluke koja se odnosi isključivo na sve pružatelje socijalne usluge smještaja i boravka za starije i nemoćne osobe i djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom. 

POSJETE KORISNICIMA

Omogućuju se posjete korisnicima u unutarnjim prostorima pružatelja usluga kada iz objektivnih razloga posjet nije moguće organizirati u vanjskim prostorima pružatelja usluga (primjerice, nepokretni korisnici).

Posjeti su ograničenog trajanja te se organizi obvezu cijelo vrijeme nositi masku, jednokratne ogrtače i jednokratne nazuvke (ovu opremu osigurava posjetitelj) te se pridržavati drugih mjera zaštite. Prije početka posjeta posjetiocima je potreb tjelesnu temperaturu beskontaktnim toplomjerom te ako se utvrdi povišena tjelesna temperatura, posjet se ne može ostvariti. Obavezna je dezinfekcija ruku prije ulaska u prostor pružatelja usluga.

Preporučuje se da u jednom posjetu jednog korisnika može posjetiti jedna osoba. Iznimno, u posjeti može sudjelovati više osoba ukoliko je posjetiocu potrebna videća pratnja, tumač/prevoditelj hrvatskog znakovnog jezika, osobni asistent ili neki drugi oblik asistencije.

O posjetima pružatelj usluge smještaja vodi dnevnu evidenciju.

Osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije, utvrđena zaraza bolešću COVID-19 ili koji imaju simptome karakteristične za COVID-19 ne mogu doći u posjetu korisnicima doma. Korisnici kojima je izrečena mjera samoizolacije ne mogu primati posjete.

PRIJAM NOVIH KORISNIKA

Omogućava se realizacija smještaja novog korisnika (privremeni i dugotrajni smještaj) uz obveznu izolaciju korisnika u trajanju od 14 dana i uzimanje brisa za testiranje na SARS isteku 14-dnevne samoizolacije. Tijekom trajanja samoizolacije potrebno je osigurati svu potrebnu zdravstvenu skrb.

IZLAZAK IZVAN PROSTORA PRUŽATELJA USLUGE, JEDNODNEVNI ILI VIŠEDNEVNI ODLASCI U OBITELJ, NA IZLETE, LJETOVANJA I SL. I POVRATAK KORISNIKA KOD PRUŽATELJA USLUGA

Omogućuje se izlazak izvan prostora pružatelja usluge smještaja, odlazak u obitelj, na izlete, ljetovanja i sl. uz poduzimanje i pridržavanje mjera suzbijanja i sprečavanja epidemije COVID-19.

 Detaljnije o svemu na ovoj poveznici

 

25. travanj 2024 13:22