StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNastava uživo

Nema velikog skoka zaraženih u školama: Šibensko-kninska županija prošli tjedan bila je unutar državnog prosjeka s 5 novooboljelih

Piše Marijana Cvrtila
24. veljače 2021. - 10:04

Postepeni povratak osnovaca i srednjoškolaca na nastavu uživo u drugom polugodištu od 18. siječnja nije doveo do značajnijeg povećanja zaraze koronavirusom među učeničkom populacijom, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nakon nešto više od mjesec dana od početka drugog polugodišta brojke novozaražene školske djece na tjednoj bazi iste su kao, primjerice, u zadnjem tjednu zimskih praznika i kreću se oko 0,05 posto.

Tako je protekli tjedan od 15. do 21. veljače ukupan broj novootkrivenih učenika pozitivnih na koronavirus iznosio 231 u cijeloj Hrvatskoj (0,05 posto od ukupnog broja učenika), što je prosječno dnevno njih 33. U tjednu prije povratka u škole ukupno je novozaraženih bilo 222, uz prosječan dnevni broj novooboljelih 32. Najmanji broj novozaraženih zabilježen je u tjednu od 8. do 14. veljače, ukupno 197 (0,04 posto) ili prosječno dnevno 28.

Nakon što je protekli tjedan buknula zaraza u Konavlima, zbog čega su do kraja veljače zatvoreni vrtići a osnovci prebačeni na online nastavu, Dubrovačko-neretvanska županija dospjela je na prvo mjesto u zemlji prema postotku novozaraženih učenika u tome tjednu. U toj je županiji tako od 15. do 21. veljače evidentirano 22 novooboljele školske djece ili 0,16 posto od ukupnog broja učenika u toj županiji. Među novozaraženim učenicima najviše ih je bilo iz Dubrovnika (12) i Konavala (7) te po jedan iz Orebića, Ploča i Metkovića.

U „crvenom“ je protekli tjedan bila i Splitsko-dalmatinska županija u kojoj je zabilježeno 49 novih slučajeva zaraze koronavirusom među učenicima. Iako se radi o tek 0,09 posto učeničke populacije u toj županiji, ipak je taj postotak iznad prosjeka svih županija (0,05 posto). Najviše novooboljelih bilo je iz Splita (23), Kaštela (10), Dugog Rata, Solina i Makarske po tri, Omiša i Baške Vode po dva te Hrvaca, Podstrane i Sinja po jedan.
Šibensko-kninska županija je prošli tjedan bila u „žutom“ to jest u rangu državnog prosjeka, a imala je pet novooboljelih učenika (Šibenik 4, Vodice 1) ili njih 0,05 posto. U Dalmaciji je najpovoljnija situacija bila u Zadarskoj županiji gdje je zaraza koronavirusom prošli tjedan otkrivena kod svega tri učenika (0,02 posto) i to dvoje u Zadru i jedan u Svetom Filipu i Jakovu.
Najbolja je Virovitičko-podravska županija u kojoj u proteklom tjednu nije bilo nijednog novog slučaja zaraze među učenicima, a u „zelenom“ su i donedavno kritične Međimurska (4 novooboljela) te Varaždinska županija s 8 novooboljelih učenika.
M.Cvrtila

25. travanj 2024 10:40