StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettvornica radnicima

Na pomolu je velika akvizicija u hrvatskoj prehrambenoj industriji: 'Pivac' namjerava preuzeti 'Kraš'

10. rujna 2019. - 11:20

Mesna industrija "Braća Pivac" objavila je u ponedjeljak na Zagrebačkoj burzi ponudu za preuzimanje dionica trgovačkog društva "Kraš", nakon što su u prosincu prošle godine u dokapitalizaciji došli do 30,73 posto dionica "Kraša".

U objavi stoji kako su između MIBP i trgovačkog društva Kraš-ESOP d.o.o. započeli pregovori s ciljem uspostavljanja odnosa zajedničkog djelovanja prema poduzeću "Kraš" d.d. u namjeri zajedničkog daljnjeg stjecanja dionica, te usuglašenog djelovanja na razni Glavne skupštine poduzeća "Kraš" d.d.

Odluka društva Kraš-ESOP očekuje se u sljedećih 15 dana, a ako odnos zajedničkog djelovanja iz bilo kojeg razloga otpadne, MIBP i dalje namjerava samostalno objaviti ponudu za preuzimanje dionica "Kraša". MIBP trenutno je najveći pojedinačni dioničar u "Krašu" d.d. s 30,73 posto udjela, dok Kraš-ESOP drži 18,45 posto udjela.

Velika želja

"Ususret završetku iznimno značajnog, opsežnog i uspješnog investicijskog ciklusa u MIBP-u, PPK karlovačkoj mesnoj industriji i Mesnoj industriji "Vajda Čakovec", poduzećima u sastavu Grupe Pivac, stekli su se uvjeti za nastavak ulaganja u domaću prehrambenu proizvodnju i 'Kraš' kao najveću konditorsku industriju na ovom području. 'Kraš' smo oduvijek smatrali jednom od najperspektivnijih proizvođačkih kompanija u Hrvatskoj, a diverzifikaciju poslovanja ključnom za poslovni uspjeh čitave Grupe Pivac. Sukladno tomu, nakon višegodišnjeg stjecanja 'Kraševih' dionica na slobodnom tržištu i sudjelovanja u njegovoj dokapitalizaciji nastavljamo iskazivati svoj interes za daljnjim razvojem tog poduzeća kao uspješne kompanije. Velika nam je želja u tomu zajednički djelovati s radnicima dioničarima i tako dodatno unaprijediti već iznimno uspješan model radničkog dioničarstva u 'Krašu'. Naši su daljnji planovi usmjereni na optimizaciju i podizanje kvalitete poslovanja i upravljačkih procesa u 'Krašu' te dodatno jačanje tog poduzeća na domaćem, regionalnom, ali i svjetskom tržištu", poručili su tim povodom iz Uprave Mesne industrije "Braća Pivac".

Iz "Kraša" je priopćeno kako je "Nadzorni odbor Kraš-ESOP dao suglasnost direktorici društva Kraš-ESOP za vođenje pregovora s MI 'Braća Pivac' s ciljem sklapanja sporazuma o zajedničkom djelovanju na daljnjem stjecanju dionica 'Kraša'".

"Skupština društva Kraš-ESOP očitovat će se o prijedlogu zajedničkog djelovanja u zakonskim rokovima. Zajednički nastup na daljem stjecanju dionica 'Kraša', očekivani je korak nakon nedavno uspješno okončane dokapitalizacije 'Kraša' d.d. od 50 milijuna kuna u kojoj je Mesna industrija 'Braća Pivac' uložila 47,5 milijuna kuna, povećavši svoj udio u 'Krašu' trenutno na 30,73 posto udjela. Kraš-ESOP ulazi u ove pregovore s ciljem daljnjeg razvoja radničkog dioničarstva u 'Kraš' d.d. kako bi se osigurala dugovječnost jednog od najuspješnijih i najduljih programa radničkog dioničarstva u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja", stoji u komentaru "Kraša".

Curenje informacija

Da se nešto događa oko "Kraša" bilo je jasno još prošlog četvrtka, kada je dionica skočila u jednom danu za 24,61 posto, s 382 kune na 476 kuna, a nastavila je rasti u petak i ponedjeljak i došla je do 500 kuna. Ni Zagrebačka burza ni Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga nisu reagirali službeno u četvrtak niti idućih dana, sve dok MIBP nije Zagrebačku burzu obavijestila o javnoj ponudi za preuzimanje.

U tom je trenutku Zagrebačka burza prekinula trgovanje dionicom "Kraša", no sigurno neće biti čudno da Hanfa provede istragu oko toga je li netko kupovao dionice "Kraša" imajući povjerljivu informaciju o skoroj objavi ponude za preuzimanje.

Dapače, znajući da je vodstvo "Kraša" i MIBP-a u dobrim odnosima, ne bi čudilo i da se baš zbog toga što je netko "probio" informacijski blok krenulo u brže objavljivanje na burzi negoli je bilo previđeno. Jer, lako je moguće da bi se prije objave najprije pričekalo da Kraš-ESOP donese službenu odluku da idu (ili ne idu) u zajedničko preuzimanje ostalih dionica "Kraša" s MIBP-om.

Naime, čini se donekle neuobičajenim da se u takvoj objavi napominje kako će MIBP pričekati 15 dana da Kraš-ESOP donese odluku o zajedničkom preuzimanju ili će ići samostalno. Ako je naša pretpostavka o tome da se u objavu išlo ranije od predviđenog termina zbog "probijanja" informacije o preuzimanju točna, onda je načelna ograda u objavi o tome da će se pričekati odluka Kraša-ESOP (ili ići u samostalno preuzimanje) ustvari samo pravno-formalna ograda, jer se u ovoj situaciji nije smjelo prejudicirati takvu odluku službenih tijela Kraš-ESOP-a. Stoga se vjerojatno s visokom dozom sigurnost može očekivati da će se postići dogovor o zajedničkom preuzimanju MIBP i Kraš-ESOP-a, ali ipak treba pričekati tih 15 dana, jer je očito kako su sve komplikacije moguće.

Iz objave MIBP je jasno, pak, kako se ide u preuzimanje preostalih 50 posto dionica "Kraša", a pitanje je – naravno – koliko će dionica uspjeti kupiti od ostalih dioničara.

Dobit od 10 milijuna eura

Uz Mesnu industriju "Braća Pivac", članice su Grupe Pivac i PPK karlovačka mesna industrija, te čakovečka Mesna industrija "Vajda".

"S više od 2000 zaposlenika, Grupa Pivac jedna je od najrespektabilnijih i najvećih obiteljskih mesnih industrija u ovom dijelu Europe. U 2018. godini prihod na razini Grupe iznosio je 2,6 milijardi kuna, a dobit prije oporezivanja 78,7 milijuna kuna.", priopćili su iz MIBP-a.

Slatka krvna slika

"Kraš" u 2018. godini:

– 863 milijuna kuna prihoda

– dobit od 40 milijuna kuna

– 1500 zaposlenih

25. travanj 2024 14:14