StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetceh ugostitelja

Marin Medak: U ovom trenutku samo budala može ići u financiranje i postavljanje pleksiglas pregrada. Ovo bi mogla biti ‘piši propalo‘ sezona

Piše Tanja Šimundić Bendić
18. svibnja 2020. - 09:32

Korona-zabrana polako popušta, usluga otvara vrata, ali ugostitelji još uvijek ne ulaze u pripremne predradnje nužne za početak rada svojih objekata. Štoviše u stavu mirno, svi kao jedan čekaju rasplet situacije i precizne mjere Kriznog stožera. I nadalje ne prihvaćaju pleksiglas zaštitne pregrade, muče ih napuci o sigurnosnoj udaljenosti, koja automatski znači i smanjenje posla...

Ponajviše ih brine gubitak gostiju, prvenstveno stranih, što će se odraziti na pad prometa. Promet od ugostiteljskih 15 milijardi kuna na godinu, iznos kojim se potencijalno barata, ove će godine biti drastično smanjen.

Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Hrvatske, veli da će pasti za sigurnih 50, čak i 60 posto. To će ugostitelje baciti na koljena, tvrdi.

– Uđemo li u nove izdatke tipa pleksiglasa, padat ćemo kao što kruške padaju sa stabala.
Pad prometa bit će naša realnost jer, većinu toga, oko osam milijardi kuna prometa rade stranci. A njih ove sezone zasigurno neće biti. Prema podacima iz vremena u kojima ih je Državni zavod za statistiku u nekim ranijim godinama objavljivao, ugostiteljstvo je imalo promet od 15 milijardi kuna. S obzirom na to da relevantnih podataka više nemamo, možemo samo baratati i nagađati s tim starim podacima. A onda i tvrditi kako će pad biti bolan i velik. U ovom trenutku samo budala može ići u financiranje i postavljanje skupih pleksiglas pregrada. Što se nas tiče ovo bi mogla biti piši propalo sezona, ako nam država ne napravi određene ustupke u poslovanju – veli Medak.

A pod tim ustupcima misli na hitno smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto na pivo, vino i kavu, te postizanje dogovora s lokalnim samoupravama što se tiče novih poslovnih odredbi.

Novim dekretom lokalne bi uprave napravile suspenziju na naplatu javnih površina, te omogućile širenje ugostiteljskih terasa bez dodatnih naplata.

’Može nam se pomoći’

U ovom se traženju Medak vodi scenarijima koji su već odrađeni u nekim zemljama. Navodi kako su njihovi državni sustavi promptno reagirali u smanjivanju posljedica korona-krize.

– S postojećih 550 općina mi sada moramo pojedinačno na ovu temu komunicirati s 550 lokalnih šerifa.Tražimo suspenziju minimalnih tehničkih uvjeta tako da nam se dozvoli trgovačka djelatnost. Time bi postigli da proizvod naših dobavljača stavimo direktno u prodaju, bez skupih analiza na svako jelo. Kupac bi tako kod nas mogao kupovati odvojeno temeljac za rižot, kod nas već skuhanu rižu, kao i već pripremljeni umak. Sve bio to donio doma i kod kuće sjedinio i skuhao sam do kraja. Budimo realni, domaći gosti neće puniti restorane, to je ništa, s njima radimo manje od 50 posto prometa, čak oko 40 posto. S ovakvim mjerama koje predlažemo Vladi, imat ćemo mogućnost preživljavanja – veli Medak.

Prvi čovjek Nacionalne udruge traži i ukidanje članarina u HGK, štoviše toliko nezadovoljan njihovim radom navodi i kako on i kolege mu, postavljaju pitanje svrhe njihova djelovanja. Izričito navodi kako Ministarstvo turizma ne radi dobar posao.

– Cijelo ovo vrijeme djeluje isključivo na hotelskom PR-u. Evo primjera, 2016. godine je izglasano da PDV za hotele bude 13 posto

Iako EU direktiva 112, članak 107 kaže da se međupreferencijalna stopa PDV-a može isključivo i samo koristiti na način da ne narušava tržišno natjecanje.

Ugostiteljsko vijeće je predalo HGK-u zahtjev za unaprjeđenje rada i olakšanje poslovanja. Iako im godišnje uplatimo devet milijuna kuna, oni nam odgovaraju s odobrenim godišnjim budžetom od 20 tisuća kuna i za sve ugostitelje!

Stvari ne funkcioniraju, komore su postale mjesta za uhljebljivanje političkih i stranačkih kolega. A ovih 11 mjera se odnose samo na dostavu. Za nas još nema ništa relevantnog​ – veli Medak.

18. travanj 2024 13:04