StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAČARANI KRUG

Korona kao gripa: Britanci tvrde da će se trebati opet cijepiti ove jeseni, ali i - svake godine do kraja života!?

Piše Šibenski.hr
24. veljače 2021. - 22:32

Ako je suditi po tvrdnjama ministara u Velikoj Britaniji, cijepljenje protiv Covida-19 moglo bi postati redoviti dio zime, baš kao i protiv gripe.

Prema riječima vlade, revakcinacija protiv bolesti “vjerojatno će postati redoviti dio” suzbijanja bolesti. Skriveno u planu za ublažavanje zaključavanja Borisa Johnsona također je otkriveno da ministri planiraju još jedan proces cijepljenja protiv Covida ove jeseni, javlja Daily Mail, a prenosi net.hr.

S obzirom na to da su cjepiva napravljena tek prošlog proljeća, znanstvenici trenutno ne znaju koliko traje imunost izazvana cjepivom protiv Covida-19.

“To je zato što, kao što je slučaj s mnogim cjepivima, zaštita koju pružaju s vremenom može oslabiti”, piše u dokumentu od 68 stranica koji je izradio 10 Downing Street. “Također je moguće da se pojave nove inačice virusa protiv kojih su trenutna cjepiva manje učinkovita”, dodaje se.

Nijedna od inačica za koje se zna da kruže Britanijom, poput sojeva iz Kenta i Južnoafričke Republike, nisu otporne na trenutna cjepiva. Ali studije sugeriraju da posebno južnoafrička inačica nosi mutaciju koja joj omogućuje djelomično izbjegavanje prirodnog i cjepivom induciranog imunosnog odgovora.

Jedna alarmantna studija iz Južne Afrike otkrila je da je cjepivo AstraZenece imalo “minimalan učinak” u zaustavljanju da zaraženi ljudi razviju simptome. Unatoč zabrinutosti, vrhunski znanstvenici koji savjetuju britansku Vladu inzistiraju kako bi i cjepiva AstraZenece i Pfizera i dalje trebala štititi od teških oblika bolesti, smanjiti rizik od smrti i ublažiti pritisak na britansku Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS).

“Vlada planira kampanju revakcinacije, koja će vjerojatno trajati kasnije ove godine u jesen ili zimu. Bilo koje docjepljivanje vjerojatno će se sastojati od jedne dodatne doze cjepiva protiv Covida: idealno pojačanje može biti novo cjepivo posebno dizajnirano protiv varijante virusa. Dugoročno će revakcinacija vjerojatno postati redoviti dio suzbijanja Covida”, navodi se u dokumentu.

19. travanj 2024 05:58