StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzabrinjavajuće

Još jedan crni dan na jugu: čak 60 posto novooboljelih i polovica preminulih u Hrvatskoj u zadnja 24 sata su iz Dalmacije

Piše PSD
14. travnja 2020. - 16:19

Još jedan crni dan u Dalmaciji. Od ukupno 54 osobe u državi čija je zaraza koronavirusom, kako je izvijestio Nacionalni stožer civilne zaštite, potvrđena u zadnja 24 sata, njih 32 (čak 60 posto) su iz četiri dalmatinske županije.

Crni niz vrijedi i za osobe preminule zbog komplikacija uzrokovanih virusom- Nacionalni stožer izvijestio je o šest novih smrtnih slučajeva u 24 sata, od čega su u trenutku izvještavanja tri slučaja bila iz Dalmacije (naknadno je stigla vijest i i još jednoj smrti u Dubrovniku).

Evo i konkretnih brojki po županijama.

U Splitsko-dalmatinskoj preminule su dvije osobe - jedna iz splitskog Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici, a druga iz Doma u Dicmu. Županijski stožer izvijestio je o 16 novooboljelih -  šest ih je iz Splita, tri iz Solina, dvije iz Trogira, te po jedna iz Sinja (zaraženi je korisnik Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ), Trilja (zaraženi je korisnik doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ), Podstrane, Prološca i Šolte ( korisnik doma za starije i nemoćne osobe u Dicmu ).

Brojke su, kao što znamo, najcrnje u Domu u Vukovarskoj. S današnjim danom preminula su 4 korisnika koja su bila pozitivni na koronavirus.

Od ukupno 123 testiranih korisnika Doma za sada su pozitivna 54 korisnika doma, dok je od 80 testiranih djelatnika do sada pozitivno njih 11.

Stožer Dubrovačko-neretvanske županije na konferenciji za novinare izvijestio je o jednom smrtnom slučaju i dva nova bolesnika zaražena koronom u zadnja 24 sata. No, ubrzo nakon toga stiglo je priopćenje o još jednoj smrti, preminuo je 74-godišnji muškarac koji je bio prvi potvrđeni zaraženi pacijent iz dubrovačkog Doma za starije osobe.

Brojke rastu i u Šibensko-kninskoj županiji. Ondje je registrirano još devet pozitivnih, a sve su, potvrdio je župan Goran Pauk, vezane uz kninsku bolnicu.

U Zadarskoj županiji evidentirano je pet slučajeva novooboljelih, a svi su, potvrđeno je, povezani sa Specijalnom bolnicom za ortopediju u Biogradu. Potvrdio nam je to član stožera i ravnatelj OB Zadar dr. Željko Čulina. Među oboljelima su tri mlade osobe, a najmlađi pacijent ima samo 14 godina.

- Riječ je o jednoj medicinskoj sestri, o jednom članu obitelji pacijenta iz biogradske bolnice, te o tri obiteljska kontakta. TI kontakti su muškarci u dobi od 26, 21 i 14 godina – kazao je ravnatelj OB Zadar dr. Željko Čulina dodajući da je 14-godišnjak najmlađi pacijent dosad zaražen virusom u zadarskoj županiji.

Stanje nije dobro, pojavila se čak i ideja da će cijela Dalmacija stavi u karantenu, što je komentirala dr. Željka Karin, ravnateljica zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

- Ako se procijeni da treba karantena na području cijele Dalmacije, to će se napraviti, međutim, ja ne bih ulazila u prognoze što će biti - rekla je Karin.

25. travanj 2024 06:32