StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSvi kao jedan

I poznati prosvjeduju protiv rasizma i policijskog nasilja: potaknuti brutalnom smrću Georga Floyda, izašli su na ulice, fotografije obilaze svijet

Piše J. V.
1. lipnja 2020. - 17:52

Ime čovjeka koji je pokrenuo val prosvjeda u SAD-u pamtit će cijeli svijet puno godina nakon njegove smrti. George Floyd umro je bezrazložno i najružnije moguće - ne samo zbog nečije brutalnosti, već i zbog strašne ideje njegova ubojice uvjerenog da je rođen nadmoćan nad drugim ljudskim bićem.

George Floyd preminuo je preklinjući jer ne može disati, glave zalijepljene uz cestu i s koljenom policajca na vratu. Prije toga je kupio cigarete krivotvorenom novčanicom od 20 dolara što je bio dovoljan povod da se nad njim iživljavaju pripadnici snaga reda. Još prije toga, Floyd se našao među tisućama Amerikanaca koji su zbog pandemije koronavirusa ostali bez posla.

Njegova smrt vratila je Ameriku u neka druga vremena, prije Rose Parks i Martina Luthera Kinga. Kolektivno nezadovoljstvo i strah zbog koronavirusa samo su pojačali ono što je dugo tinjalo, ljudi su razočarani, tužni i bijesni izašli na ulice.

Među njima su i brojne poznate osobe. Najprije su reagirali na društvenim mrežama gdje je pokret poprimio već svjetske razmjere, a neki među njima su se i pridružili prosvjednicima.

Među prvima je reagirala Lady Gaga.

- Bjesna sam zbog smrti Georgea Floyda jednako kao što sam uznemirana zbog eksponencijalnog rasta broja smrtnih slučajeva osoba crne rase stotinama godina u Americi. A sve je to posljedica sistemskog rasizma i korumpiranih sustava koji ga podržavaju, napisala je pjevačica u svojoj objavi.

Prosvjeduje se u više od 140 američkih gradova, a među onima koji su izašli na ulice su i Ariana Grande, Nick Canon, Paris Jackson, Jamie Foxx, Halsey, Ellen Page, Emily Ratajkowsky, John Cusack i brojni drugi.

17. travanj 2024 02:40