StoryEditorOCM

Evo što se će vam se dogoditi ako neosiguranim automobilom udarite skupocjeni Mercedes ili usmrtite nekoga; Iznenadit ćete se koliko neregestriranih vozila ima na hrvatskim cestama 

Piše S. J. T.
14. rujna 2019. - 15:16

Prema procjenama Hrvatskog ureda za osiguranje, na hrvatskim cestama prometuje 35.000 trajno neosiguranih motornih vozila. Zaustavi li vas policija dok upravljate neosiguranim vozilom, kazna je od 5000 do čak 50.000 kuna.

Međutim, može vas snaći nešto još puno gore. Naime, ako vozite, a niste osigurani, te udarite recimo u Mercedes-Benz GLE 350 d koji vrijedi oko 800.000 kuna, i policija na kraju utvrdi da ste vi krivi, e onda osim kazne odgovarate i za materijalnu štetu.

I sada, recimo da je šteta oko 400.000 kuna, a vi jedva spajate s krajem, kako ćete platiti? Oštećeni će vas vjerojatno tužiti, a sud vam može oduzeti nekretninu ili neki drugi dio imovine kako bi namirio tužitelja, ili će vam uzimati ostatak života dio vaše plaće.

- U slučaju sudara, ako nemate obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti, neograničeno odgovarate za nastalu štetu. Upravo iz tog razloga mi iz Hrvatskog ureda za osiguranje redovito apeliramo na sve sudionike u prometu da pravovremeno sklope ugovor o osiguranju od automobilske odgovornost jer skrivite li prometnu nezgodu vozeći neosigurano motorno vozilo, odgovarate za štetu svojom ukupnom imovinom - kažu nam u tom uredu.

- Kada je započela kampanja 'Stop neosiguranim vozilima', koju Hrvatski ured za osiguranje provodi zajedno s MUP-om RH od 2009. godine, u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, zabilježili smo 300.000 neosiguranih vozila, dok danas procjenjujemo da je ta brojka oko 35.000.

Velik je to uspjeh koji smo postigli tijekom godina, jer su štete neosiguranih vozila u spomenutom periodu manje za čak 75% - navode nam u tom uredu, napominjući da neosigurana vozila ugrožavaju opće stanje sigurnosti prometa i izazivaju velike materijalne gubitke građana.

Takva vozila su često tehnički neispravna, a posljedice prometnih nesreća u većini slučajeva su teže nego one s tehnički pregledanim, registriranim i osiguranim vozilima.

Ako platimo osnovno osiguranje, do koje sume to osiguranje pokriva štetu?

- Temeljem čl. 26. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu (NN br. 151/05, 36/09, 75/09, 76/13,152/14), obvezu društva za osiguranje iz ugovora o osiguranju vlasnika vozila za štete nanesene trećim osobama predstavlja osigurana svota važeća na dan štetnog događaja, ako ugovorom o osiguranju nije ugovoren viši iznos.

Najniža osigurana svota temeljem ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti određena je u sljedećim iznosima: u slučaju štete zbog smrti, tjelesne ozljede i oštećenja zdravlja iznosi do 42,750.000,00 kn po štetnom događaju bez obzira na broj oštećenika. U slučaju uništenja ili oštećenja stvari iznosi do 8,550.000,00 kn po štetnom događaju, bez obzira na broj oštećenika.

Što ako nekoga ozlijedite, a nemate osiguranje?

Važno je napomenuti da obavezno osiguranje pokriva i štetu koju nanesete osobama. Dakle, ako nekoga teško povrijedite, i tu ste zaštićeni.

No, ako nemate osiguranje onda vas osoba koja je ozlijeđena, a vi ste skrivili sudar, može tužiti, a vi odgovarate svojom imovinom za štetu koju ste napravili.

Ako neosiguranim automobilom nekoga udarite i usmrtite ga, te se utvrdi vaša krivnja i za taj događaj, obitelj unesrećenoga vas može tužiti i potraživati obeštećenje.

18. travanj 2024 02:30