StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČETVRTA SMRT U HRVATSKOj

Detalji o pacijentici koja je u Puli preminula od koronavirusa: ‘Gospođa je imala i druge bolesti prije zaraze‘

Piše Barbara Ban
28. ožujka 2020. - 12:38

U Istri je od posljedica infekcije virusom Covid-19 preminula 92-godišnja pacijentica koja je bila u kontaktu sa zaraženim ugostiteljskim radnikom iz Italije. Stožer civilne zaštite Istarske županije uputio je sućut obitelji, a kako je na konferenciji za novinare u subotu u Puli rekla ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić, pacijentica je bila na bolničkom liječenju od 17. ožujka, a i prije je imala druge bolesti.

- Radi se o gospođi od 92 godine koja je i prije zaraze imala značaji komordibitet. To znači da je imala i druge bolesti prije same zaraze. Liječena je u bolničkim uvjetima kao i ostali pacijenti, kazala je Hrstić. Osoba od koje se zarazila je član obitelji koji je također u bolnici. 

A stanje u Istri se oko povećanja broja zaraženih pogoršava. Nakon što je jučer bilo 13 novih slučajeva, danas ih je 11, a čekaju se rezultati 49 novih testiranja. Trenutno je na koronavirus pozitivno 65 osoba, a najviše ih je u Umagu - 18. U Brtonigli ih je 12, u Puli 10, Poreču 5, Novigradu 4, Vodnjanu 3, Višnjanu 2, Motovunu 2, Raši 1, Labinu 2, Rovinju 1, Bujama 1, Fažani 1, Svetvinčentu 1 i Kanfanaru 2.

Kako pojašnjava ravnatelji Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, riječ je o kontaktima iz poznatih slučajeva na području Umaga i Brtonigle. Tu su i još dvije osobe koje su povezane sa zrakoplovnim letom iz Turske za Zagreb 16. ožujka. Također, jednoj se osobi tijekom karantene razvila bolest i nije bila u kontaktu s niti jednom drugom osobom.

- Povećava se broj starijih osoba koje su oboljele i sada imamo oko 32 posto pozitivnih osoba iznad 60. godine života. Primijetili smo da imamo širenje virusa kod osoba koje su u samoizolaciji, odnosno virus se prenosi na osobe koje žive s njima. Dakle, osobe kojima je određena samoizolacija ne izlaze van i pridržavaju se pravila, ali pozitivitet imamo kod osoba koje s njima dijele zajednički prostor. Zato pozivam osobe koje nemaju mogućnost biti u samoizolaciji, da koriste mogućnost karantene, kazao je Stojanović.

Inače, u Istri je u samoizolaciji oko tisuću ljudi. Kazao je da ne zna koliko je ljudi bilo na letu iz Turske za Zagreb, ali da su svi županijski zavodi za javno zdravstvo iz Hrvatske s čijeg područja su bili putnici, izviješteni o osobama koje su bile na letu.

Ravnateljica bolnice kazala je da zaraze virusom u bolnici nema među medicinskim osobljem i da je bolnica pripremila 200 mjesta za oboljele. U slučaju da ta brojka bude veća planiraju se i dodatni ne-bolnički prostori.

- Povećava se broj hospitaliziranih i testiranih. Naše je primarno da štitimo zdravstvene radnike i nemamo zaraze među zdravstvenim djelatnicima. To su dva jako dobro znaka. A pitanje je koliko ćemo s ovim tempom moći izdržati, kazala je Hrstić. Dodala je i da je pacijentica iz Istre koja je prebačena u KBC Rijeka na respirator stabilno.

Čelni čovjek istarskog Stožera Dino Kozlevac zadovoljan je pak svim poduzetim mjerama i kako ih se građani Istre pridržavaju, ali se pripremaju za puno veći broj zaraženih.

- Držimo stvari pod kontrolom. Cijeli sustav djeluje, zdravstvo funkcionira i trenutno vršimo pripreme za scenarij B,  a to je povećani broj zaraženih. Planiramo daleko veći broj zaraženih koji će moći biti adekvatno liječen. Tu neće biti problema, kazao je. Dodao je da je u karanteni 49 osoba te da neki već izlaze. Zabilježen je i prvi slučaj oboljelog u karanteni koji je odmah prebačen u bolnicu.

U Zavodu za javno zdravstvo također bi se trebala početi provoditi testiranja na koronavirus, a Stojanović nije rekao kada bi to bilo u funkciji. Čeka se oprema te edukacija djelatnika.

23. travanj 2024 10:16