StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDva dana prije 13. rođendana

'Seriju bi trebalo zabraniti, moja ju je kći gledala pa se objesila!': roditelji u šoku nakon tragičnih događaja navodno prouzrokovanih serijom popularnom među tinejdžerima

7. svibnja 2019. - 22:59

Rachel Warburton, čija se 12-godišnja kći Jessica Scatterson objesila i ostavila poruku sa šest razloga zbog kojih se ubila, uputila je apel roditeljima da paze što im djeca gledaju, kao i zahtjev da se zabrani prikazivanje kontroverzne Netflixove serije "Trinaest razloga zašto".

Tragičnu priču o samoubojstvu svoje kćeri Rachel je iznijela tek nekoliko dana nakon što su u SAD-u objavljeni rezultati istraživanja koji pokazuju da je u mjesecu koji je slijedio nakon premijernog prikazivanja prve sezone Netflixove serije 2017. godine bilo gotovo 30 posto više samoubojstava među dječacima u dobi između 10 i 17 godina.

Premda stručnjaci nisu mogli direktno povezati povećanje broja samoubojstava sa serijom o tinejdžerici koja se ubije i ostavi 13 audiokaseta o razlozima koji su je nagnali na taj čin, mnogi upozoravaju kako serija može imati ozbiljne posljedice na mlade ljude koji imaju problema i koji su već razmišljali o samoubojstvu.

 

 

Rachel Warburton kazala je kako joj je kći rekla da je gledala seriju sa svojim prijateljima, a u oproštajnoj je poruci navela šest razloga zbog kojih je željela umrijeti.

– Seriju bi trebalo zabraniti, moja ju je kći gledala, daje ideju djeci kako mogu sama sebi nanijeti ozljede i ubiti se – kaže ožalošćena majka.

Jessicini prijatelji nazvali su policiju nakon što je na društvenim mrežama objavila fotografiju svoga stopala s natpisom "RIP" ("počivaj u miru"). Pronađena je obješena u svojoj sobi u kući u kojoj je živjela s ocem, samo dva dana prije svoga 13. rođendana. U sobi je pronađena mala oštrica kao i bilješke koje su se odnosile na samoubojstvo, ime osobe koja ju je navodno maltretirala, te crtež obješene osobe.

Počinila je samoubojstvo samo tri tjedna nakon prvog prikazivanja serije "Trinaest razloga zašto" na Netflixu. Većina epizoda u Velikoj Britaniji ima oznaku da nije za osobe mlađe od 15 godina, a četiri nisu preporučljive mlađima od 18 godina, uključujući i jednu iz prve sezone u kojoj glavna junakinja Hannah Barker počini samoubojstvo.

Jessicina majka Rachel kaže kako serija možda ima namjeru upozoriti i podići razinu svjesnosti o problemu samoubojstava, ali zapravo ohrabruje mlade ljude da okončaju svoje živote. Kaže kako su svi Jessicini prijatelji u porukama samo raspravljali o seriji i roditelje bi trebalo upozoriti da ne bi smjeli svojoj djeci dopustiti da je gledaju.

Američki stručnjaci za mentalno zdravlje upozoravaju kako mladi mogu biti dodatno prijemčivi na "zarazu" samoubojstvima koju potiču priče koje senzacionalno prikazuju ili promoviraju pojednostavljena objašnjenja sucidalnog ponašanja, glorificiraju i romantiziraju samoubojice, te predstavljaju samoubojstvo kao način postizanja cilja ili čak nude potencijalne načine kako ga počiniti.

Streaming servis Netflix brani svoju seriju, poručili su kako se radi o iznimno važnoj temi i kako vrlo naporno rade da joj pristupe odgovorno, a uskoro se očekuje i prikazivanje treće sezone.

19. travanj 2024 03:11