StoryEditorOCM
ZanimljivostiTomislav Stančić

Šibenčanin osvojio 3. mjesto na prestižnom natjecanju barmena: ‘Svatko može naučiti nositi tacnu, ali ne i napraviti vrhunski koktel‘

Piše Jozo Vrdoljak
14. srpnja 2021. - 21:17

Splićanin Nikola Rojnica najbolji je, a Šibenčanin Tomislav Stančić treći na najvećem nacionalnom natjecanju barmena. Prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 25.000 kuna na Badel Masterclass Cupu osvojio je Nikola Rojnica iz Splita.

Uz novčanu nagradu jednako je vrijedna i titula pobjednika na ovom natjecanju koja donosi prestiž unutar struke jer je izborena u jakoj konkurenciji najvještijih barmena i konobara u zemlji.

Besplatna online platforme za edukaciju ugostiteljskih djelatnika Badel Masterclass pokrenuta je u 2020. godini, a Badel 1862 ove je godine organizirao i natjecanje u poznavanju i posluživanju pića te pripremi koktela. Online edukacije u dvije godine prošlo je više od 5000 ugostiteljskih djelatnika, a njih 500 prijavilo se na Badel Masterclass Cup. U samo natjecanje kvalificirala su se 183 barmena i konobara, a najbolje plasirani na regionalnim natjecanjima, njih 23, sudjelovalo je u velikom finalu u Zagrebu.

"Badel 1862 Masterclass edukacije bile su iznimno zanimljive i veoma poučne i upravo su me one, uz želju za novim iskustvima, a i dokazivanjem samome sebi, potaknule na prijavu i na natjecanje. S obzirom na to koliko je natjecanje bilo veliko i da je obuhvaćalo cijelu Hrvatsku, nakon odlične edukacije bila ga je šteta propustiti. A i došlo je nakon cijele korona-situacije i ograničenog rada pa mislim da smo svi skupa imali želju naći se iza šanka i raditi ono što volimo", rekao je prvoplasirani Rojnica, koji je član Udruge barmena Split.

Kvalitetan kadar

Upravo je kriza u ugostiteljskom sektoru koju je donijela pandemija potaknula Badel 1862 na pokretanje Masterclass platforme.
"Badel 1862 Masterclass projekt lansirali smo kako bismo kolegama koji rade u ugostiteljstvu omogućili da vrijeme kad im je rad bio ograničen iskoriste za dodatno učenje i usavršavanje. I kroz same edukacije, ali i natjecanje, želimo ih poticati da nastave raditi na svome usavršavanju, omogućiti im razmjenu znanja i usvajanje novih. Na ovaj način dajemo konkretan doprinos našim partnerima i zajednici, djelatnicima u ugostiteljstvu pomažemo u jačanju njihovih pozicija na tržištu rada, a poslodavcima i cjelokupnom sektoru u daljnjem podizanju kvalitete usluge i jačanja njihove konkurentnosti", istaknuo je Vanja Bartolec, direktor marketinga Badela 1862.

Da su edukacije i natjecanja ključni za razvoj ugostiteljskog sektora u Hrvatskoj, smatra i pobjednik Badel Masterclass Cupa. Osim što na taj način stvaramo kvalitetan kadar, kaže, tako taj isti kadar i zadržavamo u zemlji.

"Na nama je kao društvu da se potrudimo da što više ljudi ostaje ovdje, da s kolegama ne razgovaramo preko videopoziva, nego da svi skupa radimo i razvijamo se u Hrvatskoj. Dodatna i konstantna edukacija u ugostiteljstvu, uz praksu i iskustvo, ključ su uspjeha u ovom poslu jer se svakodnevno susrećemo s nečim novim, a uz educiranje i rad idemo naprijed i postajemo bolji. U trenutku u kojem se prestanemo educirati, ne stajemo, nego se krećemo unatrag", vjeruje Nikola Rojnica.

Pelin di Spalato

S Rojnicom se slaže i Tomislav Stančić iz Šibenika, koji je osvojio treće mjesto. "Svatko može naučiti nositi tacnu, ali treba znati napraviti vrhunski koktel, vrhunsku kavu, a to možemo ako volimo svoj posao i težimo da budemo što bolji. Komunikacija, ljubaznost i osmijeh otvaraju sva vrata u našem sektoru, ali treba biti i spretan i spreman na sve u svakoj situaciji i upotrebljavati socijalnu inteligenciju. Iako kod nas i dalje prevladava stari tip ugostiteljstva, gdje prioritet nosi kvantiteta umjesto kvalitete, razvijamo se, a edukacije poput Badel Masterclassa jedini su ispravan put prema napretku", poručio je Stančić.

image
Tomislav Stančić
 
Badel MASTERCLASS

U finalnom natjecanju Badel Masterclass Cupa finalisti su morali pripremiti vlastiti originalan koktel te pokazati vrhunsku vještinu u posluživanju gostiju. U skladu s dobivenom narudžbom trebalo je demonstrirati znanje i spretnost u pripremanju, točenju i posluživanju različitih vrsta pića.

Prvoplasirani Nikola Rojnica već je odnio prvo mjesto na splitskom festivalu gastronomije, gdje je kao najbolji ocijenjen u kategoriji classic za izradu long drinka. Ipak, Badel Masterclass Cup najveće je natjecanje na kojem je sudjelovao te mu je izrada koktela na pozornici bila najizazovniji dio natjecanja.

"Pripremao sam se za natjecanje sa svojim kolegama iz Udruge barmena Split, no svejedno mi je bilo izazovno stajati na pozornici jer sam htio da sve prođe u najboljem redu i bez ikakvih pogrešaka", rekao je Rojnica, koji je svoj koktel nazvao Pelin di Spalato. Pelinkovcu Antique, koji je bio baza svih koktela, dodao je Giffard lichi liker, Monin sirup od lavande, svježi sok od limete te tonik Thomas Henry Pink Grapefruit, dok je za dekoraciju koristio lavandu, pelin i grejp.

20. travanj 2024 06:26