StoryEditorOCM
ZanimljivostiODGOVARA NA PROZIVKE

Šefica Dore o navodnim namještanjima, ‘crnim listama‘ i teorijama zavjere: ‘Razumijem tugu i ego poraženih, ali kako imate obraza ovoliko lagati?‘

Piše Jutarnji list
17. veljače 2021. - 19:15

Svake godine u veljači uoči, tijekom i nakon Dore Hrvatska postoje prepuna glazbenih stručnjaka.

Svi točno znaju kakvu pjesmu i kojeg izvođača moramo poslati na Eurosong, svi znaju koji dio eurovizijskog nastupa naš predstavnik mora promijeniti kako bi zablistao na sceni, a ima i onih koji nakon Dore tvrde da su već tjednima prije samog održavanja točno znali tko će pobijediti, insinuirajući time da je pobjeda dogovorena i namještena u nekim višim, tajnim krugovima, piše Jutarnji.

Ni Dora 2021., koja se prošle subote održala u opatijskoj dvorani "Marino Cvetković", tu nije iznimka. Novost je međutim to da je, s jedne strane, ove godine većina naše javnosti oduševljena pobjednicom Albinom Grčić i pobjedničkom pjesmom "Tick-Tock" autora Branimira Mihaljevića.

S druge strane, nakon završenog natjecanja javlja se sve više nezadovoljnih pjevača koji javno progovaraju o neregularnosti Dore, nemogućnosti glasanja te namjernom miniranju onih koje je, kako kažu, upravo Uršula Tolj, voditeljica projekta Dore, navodno stavila na "crnu listu".

Sama Uršula svjesna je, dakako, da nakon svakog natjecanja ima nezadovoljnih, no ističe da su je teške i, kako kaže, besmislene optužbe - prenerazile. Kako bi svima bilo sve jasno, bez oklijevanja je pristala odgovoriti na sva pitanja koje smo joj postavili.

Sve su to goleme laži

- Za početak, iskreno mi je žao onih koji su tužni i srditi nakon ovako lijepog glazbenog natjecanja koje smo uspješno održali iako smo ga zbog korone organizirali u gotovo nemogućim uvjetima. Svjesna sam, naravno, da golema ambicija, silna želja za pobjedom i veliki ego mogu ljude odvesti pravo u ponor, ali mislim da bi se i pri padu u taj ponor trebala zadržati neka mjera morala i dobrog ukusa.

- Umjesto toga, posljednjih dana svjedočimo emotivnim istupima pojedinih nezadovoljnih natjecatelja koji nisu smogli snage čestitati boljima od sebe, ali, eto, imaju obraza izgovarati goleme laži - kaže Uršula koja je, priznaje, prezadovoljna time što su i članovi žirija i publika odabrali upravo Albinu i "Tick-Tock" za Eurosong.

- Albina je tijekom deset minuta primila 8297 glasova. Ilustracije radi, drugoplasirana Nina Kraljić primila je 5320 glasova. Od žirija je Albina dobila 78 glasova, a Nina 69. Procijenite sami može li se govoriti o tijesnoj pobjedi, a što se pobjednice tiče, da smo svi zajedno dobro odabrali svjedoči i činjenica da je 'Tick-Tock' u trendingu osim u nas i u nekoliko zemalja izvan Hrvatske.

- I ja sam, kao voditeljica Dore i šefica naše eurovizijske delegacije, sretna zbog toga. Ali, bila bih, vjerujte, jednako sretna i da je pobijedio bilo tko od četrnaest natjecatelja, koliko ih je bilo na Dori, jer je žiri Dore od 140 pristiglih skladbi doista odabrao najbolje, što je rezultiralo Dorom koja je moderna i prepuna hitova - kaže Uršula kojoj sreću kvari to što se pozitivna atmosfera nakon Albinine pobjede u Opatiji nije zadržala u potpunosti.

Razbuktane niske strasti

- Očito je da je Dora previše značajna manifestacija pa kao takva valjda mora razbuktati i niske strasti. Ja ne vidim odakle sad sumnje u Albininu pobjedu i zašto - pita se Uršula.

A sumnje su krenule nakon što je ljutita, drugoplasirana Nina Kraljić javno rekla da je oštećena na Dori jer je telefonska linija na kojoj je publika svoj glas mogla dati upravo njoj bila - blokirana. Nakon toga počeli su se javljati navijači ostalih pjevača, pa tako i Albinini fanovi, koji su ustvrdili da se ni za njihove favorite nije moglo glasati.

- Naravno, nismo to prečuli. Tražili smo zbog toga objašnjenje od telefonskog operatera, a rečeno nam je da su zahtjevi pri povećanoj količini poziva prouzročili određeno opterećenje telefonskog sustava, ali u okviru normalnog ponašanja. Prevedeno: u pojedinim trenucima nije se moglo dati glas, ali blokada nije bila na nekoj određenoj liniji nego na svim linijama u trenucima preopterećenja sustava.

- I, da, žao mi je što se to dogodilo, ali... Misli li doista netko da sam ja sugerirala operateru: 'Daj, blokiraj ovog pjevača'? I ako tako misli, neka mi objasni kako bih to i zašto bih to napravila? To je sumanuto! Neka oni koji ovako olako optužuju objasne zašto bismo HRT ili ja to napravili.

- Uostalom, HRT ima mogućnost izravno birati svog eurovizijskog predstavnika, a upravo tim putem, bez Dore i bez ikakvog natjecanja, 2016. godine odabrana je Nina Kraljić, koja se sada ljuti jer na natjecanju nije pobijedila - podsjeća Uršula koju pitamo što misli, na temelju čega Nina Kraljić smatra da je natjecanje neregularno, a pobjeda namještena.

Ninini mailovi

I, je li pjevačica nakon Dore kontaktirala televizijsku urednicu?

- Napisala mi je dva maila, sličnog sadržaja onim napisima što ih je uglavnom noću sastavljala na društvenim mrežama. Koliko sam uspjela shvatiti, ona smatra da smo je pustili na Doru kako bismo onda udruženo radili protiv nje. Nije mi uspjela objasniti zašto bismo takvo što napravili, barem ja nisam uspjela shvatiti zašto Nina Kraljić tako misli.

- A nije da te mailove nisam pomno pročitala. Je li mi se Nina do proglašenja pobjede koja nije pripala njoj i u jednom trenutku požalila na nešto? Da, bilo je nekih sitnijih problema s njezinom frizurom i šminkom koje, međutim, sada ne spominje, a to smo riješili u hodu. Ako me pitate je li mi Nina i u jednom trenutku tijekom natjecanja prigovorila da favoriziram Albinu ili da namještam natjecanje, odgovor je: Ne!

- Nije također ni prigovorila što nastupa prva, a sada vidim kako smatra da smo je i time 'oštetili'. Podsjećam samo da je, premda je nastupila prva, natjecanje završila na visokom drugom mjestu, a Tony Cetinski, koji je na Dori nastupao zadnji, nije zbog toga i pobijedio. Pa onda stvarno ne vidim ni kako smo je time oštetili - kaže Uršula koju pitamo što je s Brigitom Vuco.

Drame s Vucinom kćeri

Jesu li Vucinu kći na Dori bojkotirali, kao što tvrdi Siniša Vuco?

- Plesači Brigite Vuco, činjenica je, bili su u petak udaljeni s Dore jer se ispostavilo da nemaju valjane koronatestove koje su svi izvođači morali pokazati na ulazu u dvoranu. Pravila su bila jasna svima, a jedino zbog Brigite Vuco smo ih i prekršili.

- Da 22-godišnja djevojka nakon svog prvog televizijskog nastupa ne bi sjedila sasvim sama u green roomu i čekala rezultate, napravili smo iznimku i dopustili da s njom bude njezina mama, naravno, nakon što je i mama pokazala negativan koronatest - otkriva Uršula, koju je optužila i sestra natjecateljice Bernarde Brunović.

Uršulina 'crna lista'

Manuela Brunović, podsjećamo, na svom Facebook profilu ustvrdila je da joj je naša sugovornica tjedan dana prije Dore rekla da je Bernardin tim na "crnoj listi", savjetovavši im da na odlazak u Opatiju gledaju kao na izlet.

- Ne znam zašto me onda ona nije prijavila ako sam joj ja to tako rekla! Zašto je čekala da sve završi pa tek onda progovorila? Zašto se išla natjecati ako je na 'crnoj listi'? Zašto nije istog trenutka s time izašla u javnost - govori Uršula koju pitamo gdje je zapelo s Damirom Kedžom koji, mimo običaja, kao pobjednik lanjske Dore, nije uživo otvorio natjecanje u Opatiji.

Dora bez Kedže

- Jednostavno se nismo uspjeli dogovoriti o načinu njegova sudjelovanja. Mi smo željeli da on otpjeva 'Divlji vjetre', njegov menadžment je inzistirao na tome da uz tu pjesmu Damir otpjeva i svoj novi duet s Tijanom Bogičević.

- Nama je to bilo nemoguće realizirati zbog epidemioloških, ali i uredničkih razloga, jer Kedžin tim imao je i ideju da se on nakon što otvori Doru još naknadno pojavi i u show programu, u kojem je nastupila Vesna Pisarović - objašnjava Uršula koja okreće novu stranicu i počinje s timom Albine Grčić raditi na eurovizijskim pripremama.

- Moramo snimiti eurovizijsku razglednicu u kratkom roku, imamo puno obaveza, kalendar nam je krcat, a moramo dogovoriti i detalje nastupa u Rotterdamu - najavljuje Uršula Tolj.

16. travanj 2024 19:39