StoryEditorOCM
ZanimljivostiPISANICA S KATEDRALOM

Nije ga snijela koka, nego ga je izradila umjetnica Maja Vukina Bogović: Miss mama Šibeniku darovala superjaje

23. travnja 2019. - 12:15

U Šibeniku je uvijek bilo dobrih jaja, oko toga nema zbora, ali jaje koje su Šibenčani i njihovi gosti mogli vidjeti na ovaj Uskrsni ponedjeljak, na Uskrsnom doručku, ipak je – jaje nad jajima. Kako i ne bi bilo kad ga nije snijela koka, nego ga je izradila umjetnica Maja Vukina Bogović, slikarica – grafičarka sa zagrebačkog ALU-a, koja ima iza sebe čitav niz što samostalnih, što zajedničkih izložbi.

 

 

No, džabe bi bilo sve to da nije neospornog talenta i ljubavi prema Šibeniku – na njezinu su jajetu motivi šibenske katedrale i Tvrđave svetog Nikole, dva UNESCO-ova spomenika. Ljubavi za koju je, među ostalim, zaslužna i Maja Gnjidić Verdecchia, naša Šibenka u Moglianu, koja je sa svojim izborom "Najljepša gospođa Hrvatske", koji je donijela iz Italije, zaludila cijelu državu. I dovela u Šibenik iz svoga Klanjca – u kojem joj je atelijer i u kojem je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice "Antun Mihanović" – 2016. godine.

Nije bilo dileme

– Bila je jedna od finalistica izbora u Šibeniku, u koji je došla prvi put, a postala je i pobjednica u mlađoj kategoriji. Od trenutka kad smo se upoznale uživo, odmah smo kliknule, na prvu, i poslije smo postale i prijateljice i suradnice u izboru "Najljepša mama Hrvatske" – kazala nam je Maja Gnjidić Verdecchio, koja je nedavno u Moglianu ugostila i šibensko pjevačko društvo "Kolo". A s Majom Vukinom Bogović je zajedno provela i ovaj Uskrs.

I tako je jedna radišna pčelica Maja upoznala drugu pčelicu Maju sa Šibenikom, koji joj je postao strasna ljubav i mjesto obožavanja.

– Tu svake godine upoznajem nove ljude, stvaram nova prijateljstva. Jednostavno je ovaj vaš prekrasni grad postao i moj, postao je dio mene – kazala nam je umjetnica, za koju nije bilo nimalo dileme što će se naći na uskrsnom jajetu, pisanici koju je od nje naručila Turistička zajednica grada Šibenika.

 

 

Inspiracija je bila bogata kulturna baština tvrđava i katedrala, koje pojedinačno i zajedno s gradom doživljavaju novu turističku afirmaciju i uskrsnuće u preobrazbi Šibenika iz industrijske u turističku silu.

Dvije Maje ćemo i ove godine vidjeti zajedno u Šibeniku, na finalu Izbora za najljepšu mamu Hrvatske, 1. lipnja. Baš ispred šibenske katedrale, jednog od umjetničinih najdražih motiva.

18. travanj 2024 23:31