StoryEditorOCM
LifestyleIz prve ruke

Oboljeli od koronavirusa progovorili o specifičnim simptomima: neobičan umor, ‘udisanje suhog pijeska‘ i gubitak njuha, jak kašalj, gušenje...

Piše J. V.
25. ožujka 2020. - 18:20

Ono što u ovom trenutku zanima valjda svakoga čovjeka na svijetu pitanje je koje istovremeno izaziva nemir i tjeskobu - kako točno izgledaju simptomi bolesti COVID-19?

Što očekivati jednom kad se, i ako se dogodi ono što kućnom izolacijom većina trenutno pokušava izbjeći, pa koronavirus uđe u organizam? Kako znati da ste oboljeli?

Koliko god su doprinijele općem širenju panike, društvene mreže istovremeno su postale alat i onima koji su odlučili otvoreno, bez uljepšavanja, progovoriti o simptomima koronavirusa. Njihove su poruke poslane svima onima koji krše samoizolaciju i ugrožavaju ostale svojim arogantnim pristupom. Takvih je mnogo, a nakon 39-godišnje konobarice Tare Jane Langston, njihove ispovijesti su obišle svijet.

Jedna od zaraženih koja je na društvenim mrežama progovorila o simptomima ove teške bolesti je beogradska dramaturginja Biljana Srbljanović.

- Devetog dana od izlaganja virusu (imala sam sreću u nesreći da sam točno znala kad i kako sam se zarazila), odjednom se simptomi mijenjaju: neka magla u glavi, nepovezane misli, nemam snage ni da sjedim, a kamoli hodam, ne mogu da nađem riječ i samo mi se spava. Temperatura je išla do 37.5 i padala ispod 37, ali osjećaj da ne mogu udahnuti - ne ono kad se zakašlješ, pa se "gušiš", nego, doslovno, kao da su "cijevi" zagušene i zrak ne može ući i to je to. Kao neki topli suhi pijesak da dišeš, ne znam kako drugačije da objasnim - dio je njene objave na Facebooku.

26-godišnja Amerikanka Fiona Lowenstein na Twitteru se obratila svojim vršnjacima koji zarazu ne shvaćaju ozbiljno.

- Obraćam se svim ljudima mojih godina koji se pitaju kako bi mogla izgledati zaraza koronavirusom, koji su simptomi... Ja sam se u početku osjećala veoma usamljeno, jednostavno nije bilo dovoljno informacija o mladima koji su hospitalizirani, pitala sam se što se događa sa mnom. Drago mi je da su me partner i roditelji nagovorili da potražim liječničku pomoć, jer sam mislila da zbog svojih godina to ne bih trebala učiniti - objašnjava Fiona koja se od koronavirusa uspješno izliječila.

- Sve je počelo prije deset dana. Osjećao sam se umorno, više nego uobičajeno. Bolila me glava, pa sam popio ibuprofen. Dva dana kasnije, dobio sam temperaturu i teško sam disao. Nakon još jednoga dana, počelo me probadati u prsima, ispod srca. Bilo mi je teško govoriti bez da se osjećam umornim... - piše Bradley Ziffer.

34-godišnja Valerie Wilson otkrila je za CNN da su njeni prvi simptomi bili gubitak njuha i okusa. Uslijedio je jaki kašalj.

- Kad mi je koronavirus dijagnosticiran, nisam se mogla suzdržati od plača - priznala je. 

 

20. travanj 2024 07:21