StoryEditorOCM
Lifestyleza prste polizat

Kuharski dvojac Bašić-Božikov zadarske gurmane osvojio okusima murtersko-kornatske spize, pogledajte galeriju

Piše M.V.
11. prosinca 2021. - 15:03
Na gastro eventu u 'Foši' kuharski dvojac Bašić-Božikov zadarske gurmane osvojio okusima murtersko-kornatske spizeBojan Bogdanić/restoran ‘Foša‘

Poznati dalmatinski chefovi Vjeko Bašić i Ante Božikov Dupin donijeli su ovaj tjedan u zadarski Restoran „Foša“, u sklopu "Adventa u Foši“, izvorne mirise i okuse svojih otoka, Murtera i Kornata, te ih zadarskoj gurmanskoj publici na sjajan način prezentirali kroz čak osam sljedova jela.

Bašić, chef i vlasnik murterske Konobe „Boba“ i predsjednik Udruge „JRE“ Hrvatska, te Božikov koji svoja kuharska znanja godinama dijeli u uvali Opat u svojoj istoimenoj Konobi na otoku Kornatu, svaki na svoj način, kulinarsku baštinu svoga kraja, maštovito i originalno, pretaču u modernija fine dining jela. Tako je bilo i te predblagdanske večeri u „Foši“ kada su skupini Zadrana željnih ugodnih druženja i dobre, pomalo drugačije spize njih dvojica uz asistenciju „Fošinog“ chefa Saše Begana i njegova tima ispalili vatromet snažnih, upešatljivih morskih i mesnih okusa. A njihove su kreacije pratila vina zadarske vinarije Vina i likeri „Fiolić“.

image
Bojan Bogdanić/restoran ‘Foša‘

Bilo je tu svega: od svježih kamenica posluženih uz aperitivski koktel od Fiolićevog likera od maraške, repova škampa sa saurom od trlje, carpaccia od lignje složenog u zanimljivi ceviche s celerom, svježih capelletta punjenih jastogom s butargom… Orzo (ječam) sa sušenom ribom bio je Bašićev i Dupinov pozdrav težačkoj spizi Kornata i Murtera, a posveta sirotinjskoj hrani iz davno prohujalih vremena nastavljena je s murterskom krvavicom (kulenicom) koju su majstori umotali i list kupusa verzota i servirali s pireom od čičoke. I mrvicama pršuta. Plovidba kroz otoka Srednje Dalmacije nastavljeno je sa snažnom janjećom pašticadom i „teškim“, fenomenalnim – kolačem od rogača, višnje i oskoruše.

image
Bojan Bogdanić/restoran ‘Foša‘

Ana i Dario Fiolić su ovu plovidbu popratili svojim maraštinama, pa i onom najboljom, sur lie verzijom iz 2018.g., te grenašem i merlotom, svojim likerima, a iskoristili su priliku da premijerno predstave svoju „Fiolicu“, pjenušac proizveden pet nat tehnikom od rosea složenog od sorti plavina i grenache.

„Advent u Foši“ nastavlja se u ponedjeljak, 20. prosinca kada će u restoranu svoja vina točiti plješivički vinari Šember, Korak i Tomac i kada će kuhati chef-domaćin Saša Began i njegov kolega Bernard Korak iz Vinarije „Korak“.

image
Bojan Bogdanić/restoran ‘Foša‘
image
Bojan Bogdanić/restoran ‘Foša‘
19. travanj 2024 08:42