StoryEditorOCM
Lifestylesavjetujemo

Evo što vam je činiti ako zabunom ulijete pogrešno gorivo u automobil

6. kolovoza 2018. - 14:33

U svakodnevnoj žurbi i strci vozačima se vrlo lako može dogoditi da, umjesto benzina, u spremnik automobila utoče dizel ili da dizelsko gorivo “zamijene” eurosuperom.
 
I tada u pravilu nastaju pravi problemi za vlasnika automobila. Ne samo što će automobil vrlo brzo stati pa će to vlasnika u početku stajati gomilu živaca, neprimjerenih riječi, proklinjanja svega i svačega, te će sve to u nastavku priče osjetiti i na vlastitu džepu. Naime, u slučaju točenja pogrešnoga goriva nema druge nego zaustaviti automobil, ako uopće krene, te nazvati vučnu službu koja će vozilo odvući u ovlašteni servis na “ispumpavanje” spremnika i daljnje “pretrage” kako bi se utvrdila veličina kvara.

U slučaju da se utoči benzin umjesto dizela, a vozač nije na vrijeme primijetio pogrešku, automobil će upaliti i u pravilu prijeći možda stotinjak metara, te se nakon toga ugasiti uz napomenu da je daljnja vožnja nemoguća. Nakon što vučna služba doveze auto u servis, također slijedi pražnjene spremnika i obvezna zamjena filtra nafte. Uz to ide blago propuhivanje samih cjevovoda, te ulijevanje pet do deset litara dizelskoga goriva. Nakon paljenja agregata automobil mora raditi deset do dvadeset minuta da sagore sve čestice koje su se nakupile u špricama ili diznama. U vrlo rijetkim slučajevima može doći do začepljenja dizni kod common-rail dizelaša koje su u pravilu vrlo skupe i svaka košta oko dvije tisuće kuna. Iznimno može stradati i sam katalizator, ali samo ako netko uporno, gotovo do iznemoglosti, pokušava upaliti motor.

U devedeset posto slučajeva događa se da se u spremnik automobila s dizelskim motorom utoči benzin. Ako je vozač, shvativši što je napravio, odustao od paljenja motora gorivo, neće doći do sustava za ubrizgavanje pa je i procedura jednostavnija. Doduše, ne može se izbjeći poziv vučnoj službi koja će doći po automobil. U samom servisu, s obzirom da gorivo nije dospjelo do šprica, dovoljno je slobodnim padom ispustiti natočeno gorivo, i to je sve. Potom se nalije pravo gorivo, te nema nikakvih posljedica za motor, kao ni ekstra troškova.

U praksi su puno rjeđi slučajevi kada se u spremnik ulije dizelsko gorivo umjesto benzina. Postupak je isti kao i s dizelašima. Automobil može čak i raditi, jako dimiti i ne primati gas, a u konačnici vožnja je nemoguća i jedino rješenje je vučna služba i odlazak u servis. Tada je obvezna zamjena filtra goriva. Istodobno, može se dogoditi da se onečiste ili začepe sve dizne koje se teoretski mogu očistiti u specijaliziranim servisima. U praksi ih je najbolje zamijeniti novima, ali to košta.

S obzirom da je dizel gušći i “masniji” od benzina, češće dolazi do onečišćenja i začepljenja dizni, a i cjevovod se teže čisti. Stoga motor nakon pročišćavanja mora raditi u mjestu najmanje pola sata kako bi počeo normalno raditi. Dizel koriste isključivo automobili koji imaju atmosferske dizelske agregate, odnosno starija vozila. Istodobno, eurodizel koriste noviji automobili koji imaju common-rail sustav izravnog ubrizgavanja goriva ili pumpu/brizgaljku. Obični dizel zbog nečistoća smanjuje radni vijek novijih motora. Od jednog točenja dizela umjesto eurodizela ne bi trebalo biti nikakve štete. Međutim, dugoročno korištenje običnog dizela može dovesti i do uništenja visokotlačne pumpe goriva (u narodu poznatija kao Bosch pumpa), kao i svih dizni za ubrizgavanje.

Minimalni trošak pogrešnog točenja goriva stajat će vlasnika između 1000 i 1500 kuna. Naime, prema cjeniku HAK-a, prijevoz neispravnog automobila na gradskom području plaća se oko 350 kuna (ako se ne posjeduje iskaznica HAK-a). Tome treba pridodati iznos od oko 400 kuna pogrešno utočenog goriva. U servisu filtar goriva, ovisno o vrsti i vrijednosti automobila, košta između 100 i 700 kuna. Uz sam posao oko pražnjenja spremnika goriva naplaćuje se između 200 i 400 kuna. 

Kada se sve to zbroji, minimalni trošak je oko 1000 kuna, naravno uz napomenu da ste imali sreće pa nije trebalo mijenjati dizne.


Do pet posto pogrešnoga goriva nije problem
Ako vozač na vrijeme primijeti pogrešku, odnosno ako odmah prekine točenje i ne ulije više od pet posto pogrešnoga goriva nikakve štete neće biti, doznajemo u jednom splitskom autoservisu. Dovoljno je napuniti što više “pravog” goriva, po mogućnosti do vrha spremnika, i ta mala količina će se izgubiti u masi. Bez obzira je li riječ o benzinu ili dizelskom gorivu, procedura je ista.

17. travanj 2024 05:52