StoryEditorOCM
GlazbaZbogom, legendo

Prisjetite se Balaševićevog nastupa na tvrđavi sv. Mihovila: u dvije nezaboravne večeri napunio je Šibenik smijehom i emocijama

Piše Šibenski.hr
20. veljače 2021. - 11:25
Zagreb, 181210. U sklopu turneje ”Tour 2010” Djordje Balasevic i Panonska mornarica odrzali su veliki koncert u prepunoj Areni Zagreb. Na slici: Djordje Balasevic.Neja Markicevic/Cropix

Smrt legendarnog kantautora Đorđa Balaševića potresla je regiju. Nema komadića "bivše države" koji se jučer nije ponovno raspao kad je stigla vijest o njegovom odlasku. I Šibenčani su, ako je suditi po komentarima i statusima na društvenim mrežama, emotivno ispratili velikog glazbenika čije su pjesme ostale teovirane u mnogim srcima.

Popularni Đole je prije nešto više od godinu i pol dana nastupio i u Šibeniku, dva dana zaredom na tvrđavi sv. Mihovila. Biop je to njegov prvi i jedini nastup u Krešimirovm gradu, a kako je to izgledalo i zvučalo prisjetite se u videu.

{youtube}{/youtube}

Đorđe Balašević rođen je 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu. U srednjoj školi htio je postati nogometaš, no ipak je prevladala ljubav prema glazbi.

Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. je započeo solo karijeru. Ukupno je objavio 12 albuma. Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i glazbu, navodi Nova.rs.

Singl 'Računajte na nas', iz perioda dok je bio član Ranog mraza, postigao je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostao je popularan među jugonostalgičarima.

Tijekom 1990-ih bio je veliki kritičar politike Slobodana Miloševića.

Nakon što je prekinuo studij zemljopisa, priključio se grupi "Žetva" iz Novog Sada i s njima snimio singl "U razdeljak te ljubim" koji je postao jako uspješan i prodan u čak 180.000 primjeraka. 1979. godine osvaja prvo mjesto na Splitskom festivalu s pjesmom "Panonski mornar" i tada zapravo počinje Balaševićevo razdoblje.

Sa skupinom "Rani mraz" izveo je dvije iznimno popularne pjesme "Priča o Vasi Ladačkom" i "Život je more". 1982. godine napušta skupinu "Rani mraz" i počinje samostalnu pjevačku karijeru.

Izdao je 12 samostalnih studijskih albuma te još sedam kompilacija najvećih hitova, a obožavale su ga tisuće ljudi diljem bivše države. Uspjeh Đoletovih pjesama skriva se upravo u iskrenim tekstovima prepunim emocija s kojima se mnogi mogu poistovjetiti.

Bio je u sretnom braku sa suprugom Oliverom kojoj je posvetio i mnoge pjesme, a imali su troje djece: sina Aleksu te kćeri Jovanu i Jelenu.

Tijekom rata na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, javno je govorio protiv velikosrpske agresije zbog čega je bio u nemilosti tamošnjih vlasti.

"Kad su počele sve one gužve, poklici, barikade, pokušao sam ostati miran. Znao sam, da su na barikadama uvijek najbrži, nikad najmudriji. Adrenalin u krvi vodio je ljude u ishitrene postupke.

Želio sam postupiti ispravno, a to nije bilo lako. Odlučio sam sudjelovati u svemu tome tako što - neću sudjelovati. Karijera mi je potpuno prekinuta.

Zato što sam imenom i prezimenom govorio protiv nekih srpskih političara, uslijedili su noćni pozivi, lupanje po prozoru, bušenje guma na automobilu... No, moja obitelj je odlučila da ćemo sve to zajedno izdržati i podržala me u svim mojim postupcima", rekao je Balašević o tom periodu života.

21. travanj 2024 15:51