StoryEditorOCM
GlazbaĆAKULA uoči blagdana

Jasna Zlokić otkrila koliko joj nedostaje Dalmacija: Drugima je i gore nego meni, krene pjesma, a oni plaču. Eto što vam je nostalgija...

Piše Anita Matić/SD
17. prosinca 2020. - 15:40
'Ima odličnih mladih izvođača, ali fali pjesama. Autorstvo Dujmića, Runjića, Novkovića itekako nedostaje...'  Neja Markičević/Cropix

- Svih nas vrime troši. S koronom ili bez nje, vrimenu uteći ne možemo, a malo će tko proć bez iti jedne "maće". A, to je tako, vrime uvik troši, ali ja se trudim biti pozitivac.

Vedri duh sam vjerojatno naslijedila od svoje bake po tati. Ona je u poznim godinama zadržala dječju narav. Eto, tako i ja plovim kroz život s dječjom dušom, ali s ozbiljnom emocijom, i to mi je drago...

Tako je otprilike krenula priča s našom kultnom glazbenicom Jasnom Zlokić, jednom od rijetkih na našoj sceni koja sebi može dozvoliti taj luksuz da deset godina ne otpjeva novu pjesmu, piše Slobodna Dalmacija.

Ako ste možda na prvu pomislili da je i nju "vrime potrošilo", gadno ste se prevarili. Jednostavno, prava pjesma nije stizala, a Jasna je čekala, polovična rješenja nisu bila opcija. Ali zato ju je dočekala, otpjevala, i to je to.

- Mnogima se sviđa skladba "Potrošilo nas vrime", a i ja je volim poslušati. Nikako da je se izguštam. Nekako mi je lipa i baš sam je s guštom i dušom otpjevala. Možda sam baš čekala ovu pjesmu, koja je do mene došla sasvim slučajno.

{youtube}{/youtube}


Autor teksta smo Damir Bačić i ja, a glazbu potpisuje Vjekoslav Dimter; sreli smo se na jednoj promociji, upoznali se i ja sam zamolila pjesmu. I stigla je pjesma koju sam toliko čekala. Svidjela mi se na prvo slušanje. Sve se lijepo posložilo.

Došla je u ruke Ante Gele, sjajnog glazbenika i umjetnika. Zbog korone malo je potrajalo, ali isplatilo se - smije se uvijek vedra Jasna, zadovoljna što su i publika i kritika za nju digli palac gore.

Novi album je ne opterećuje. I dalje će pjevati pjesme koje joj se sviđaju, a album kad dođe - dođe. Posljednji album "Dueti" snimila je prije cijelog desetljeća.

Glazbena veteranka već desetljećima živi u Zagrebu. Koliko joj nedostaje Dalmacija, rodna Vela Luka i hvata li je na momente nostalgija, pokuša li joj se othrvati ili joj se onako prepusti.

Eto što vam je nostalgija...

- Uf, fali mi, kako ne fali. S vremena na vrijeme odem u Velu Luku. Ona je dio moje duše. Nosim je u sebi i sa sobom, tako da se na taj način nisam nikad ni rastala s Dalmacijom. Nosim mali milijun sjećanja. Kad me uhvati čežnja, samo ih vratim.

Znate kad sam pjevala u Australiji našim ljudima, vi ne biste virovali koliko oni pate. Već treća, četvrta, ko zna koja generacija živi tamo.

Imaju kuće, novac, posao - sve, ali čim krene, pjesma oni plaču i plaču i nitko ih ne može zaustavit. Takvu bol i tugu koju oni nose u sebi nisam mogla ni zamislit. Eto što vam je nostalgija - govori nam pjevačica.

Poklončići za Mari

Ona se, kao i svi, priprema za nikad čudnije božićno-novogodišnje blagdane. Najveća radost joj je unučica Mari, pa tako i kupnja poklončića za svoju mezimicu.

- Ma strašno je sve ovo, ali triba izdržat. Triba bit strpljiv i discipliniran, sve prolazi pa će i ovo. Nadam se da ćemo se familija i mali broj prijatelja okupit za Božić, "svak u svoj kantun"...

Valjda će sve dobro proć, govori nam pjevačica kojoj je obitelj oduvijek bila na prvom mjestu.

- Ja sam prije svega majka, supruga i na moju najveću sreću i baka, potom i sve ostalo. Uspila sam u životu posložiti stvari i sve je ispalo dobro.

Bila i ostala normalna

Nikad nisam familiju žrtvovala u ime karijere, a opet, s druge strane, uspjela sam ostvariti i uspješnu karijeru. Je li moglo bolje i više, nije važno. I u momentima kad sam bila na vrhu, proglašavana dva puta pjevačicom Jugoslavije, samo sam rekla: A dobro.

To sam ja. Bila i ostala normalna i ništa me nije moglo izbacit iz pravog kolosijeka.

Jasna se otprije nekoliko godina nije mogla"obranit" od mahom mlade splitske publike koja je s njom pjevala hitove "Ja sam ti jedini drug", "Skitnicu", "Pismo", napisane kad se dobar dio njih nije ni rodio.

{youtube}{/youtube}


- Ma to je bilo sjajno. Kakva euforija, kakvi koncerti. Nezaboravno! Za sve je "kriva" Torcida, koja je, ajmo reć, ponovno oživjela pjesmu "Ja sam ti jedini drug", i tako je krenulo.

Ta divna mladost otkrivala je i moje ostale pjesme i pjevala ih zajedno sa mnom do kasnih sati - govori nam Jasna, koja prati sa zanimanjem sve novitade u glazbenom svijetu, pa tako i mlade naraštaje. Tko joj se sviđa od mladih glazbenika, ima li svog favorita?

- Nezahvalno je o imenima, pa zato neću. Ali moram reći da imamo nevjerojatno talentiranih pjevača, ta djeca pjevaju čudo jedno. Imaju fantastične glasove, međutim postoji problem. Nemaju pravu pjesmu, a ona je jako bitna.

Pjevača ima, ali oskudica je pjesama, a o jakima da ne govorim. Autorstvo Dujmića, Runjića, Novkovića itekako nedostaje na glazbenoj sceni, smatra Jasna, žena zarazne energije koja jedva čeka vratiti se publici, koncertima, normali...

Za ovu rundu ipak nas je dovoljno potrošilo! Slažemo se s Jasnom.

{youtube}{/youtube}

18. travanj 2024 15:20