StoryEditorOCM
GlazbaKoroni unatoč

Doznajte kako će izgledati ovogodišnji Festival dalmatinske šansone u Šibeniku: Ne sramimo se niti jednog stiha

Piše Marija Lončar
14. kolovoza 2020. - 13:42

Ponovo će, koroni unatoč, na najljepšem šibenskom renesansnom trgu, Trgu Republike Hrvatske smještenom između UNESCO-ove katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice, odzvanjati pjesma. Ona dalmatinska i šansonijerska koju već 23. godinu zaredom promiču Večeri dalmatinske šansone, festival nominiran i ovjenčan brojnim Porinima koji će se održati u subotu, 22. kolovoza.

U godini u kojoj su zbog epidimiološke situacije vezane uz sprečavanje širenja novog koronavisrusa, mnogi festivali i glazbena događanja bili otkazana ili reducirani, i šibenske Večeri dalmatinske šansone prošle su svoju muku, pa su tako i Večeri starih skladbi koja je trebala biti posvećena Arsenu Dediću odgođene za dogodine. Ipak, na radost brojnih poklonika jednog od najboljih hrvatskih festivala zabavne glazbe, priliku da se natječu za nagradu Šansonijer na Večeri novih skladbi dobilo je 22 izvođača, autora glazbe i stihova te kantautora. Njihove su skladbe, kaže direktor Večeri dalmatinske šansone Branko Viljac, izabrane između stotinjak pristiglih na natječaj.

-Tih oko 100 skladbi nešto je manje nego što bi na natječaj prije dolazilo, a uzrok je svakako zloglasni koronavirus i opće psihološko stanje autora i izvođača - frustracija hoće li uopće biti festivala, hoće li moći nastupati i imati svoje angažmane, opća letargija koja je zavladala u društvu, pa tako i među samostalnim umjetnicima i izvođačima. Zbog korone i epidemioloških mjera, u proljeće su i tonska studija bila zatvorena i glazbenici su kasno počeli raditi, pa je i to bio jedan od razloga zbog kojeg smo se pribojavali hoćemo li uopće uspjeti dobiti gotove, master snimke za festival, za CD-a koji ove godine izdajemo u suradnji sa Croatia Recordsom. Ipak, uspjeli smo odabrati 22 kvalitetne skladbe i vjerujem da bi Arsen, kojeg je Siniša Škarica znao nazvati tajnim ortakom naše glazbene udruge Šibenik koncert koja organizira festival, da je živ, blagoslovio odabir ovih skladbi – govori Viljac i dodaje kako Večeri dalmatinske šansone "nije konzervativan i staromodan festival" jer je otvoren za raznovrsne glazbene izričaje.

-Kao i svake godine, vodili smo računa da ne robujemo samom nazivu dalmatinska šansona, tako da ćemo osim dalmatinskih uspješnica i šansona čuti pop i rock skladbe, jazz izričaj i ono što se može nazvani urbanom glazbom. To je, recimo tako, glazba koja prati tijek vremena i mijene koje se događaju u glazbenom svijetu, ali su aranžmani ipak prilagođeni festivalu dalmatinske šansone.

Osim vrsnih interpreta, nastavlja Viljac, važan je tekst, ali i sve ono što čini pjesmu dobrom.
-Važno je da se ne stidimo nijednog stiha, ali važni su i aranžmani. Tražimo kvalitetu cjelokupne melodije i to je glavna odlika šibenskog festivala – ponosno će Viljac i kao posebnost ovogodišnjeg izdanja ističe velik broj kantautora.

-Od 22 skladbe imamo 11 kantautora. Šibenski festival uvijek je težio kantautorima, počevši već od prve godine kada su sudjelovali Arsen Dedić, Kemal Monteno, Ibrica Jusić, Meri Cetinić, a kasnije Neno Belan, Gibonni, Hari Rončević... Eto, nekih nažalost više nema među nama, neki su posustali u radu, a neki jednostavno više ne idu na festivale, ali javlja se nova generacija i mislimo da će neki od ovih 11 kantautora ostaviti traga na hrvatskoj sceni. Drago mi je i kada se, kako ove godine, pojavi i dosta izvođačica i to od Istre, Kvarnera, preko Dalmacije sve do krajnjeg juga i Dubrovnika. Također, u okviru šibenskog festivala prv put okupit će se bivša Daleka obala, sada s nazivom The Daleka obala, gotovo u izvornoj postavi, samo će umjesto Bana pjevati Jakša Kriletić Jordes koji je bio saksofonist i u Đavolima Nene Belana.

-Za nagradu Šansonijer ravnopravno će se boriti vrsni pjevači, nekad klapski tenori, danas vokalni solisti koji su se otisnuli u solo vode od Duje Stanišića, Branka Medaka, Stijepe Gleđa Markosa, Saše Jakelića do Četiri tenora u kojem participira i Šibenčan Đani Stipaničev. Nekada je s njima bio i Marko Škugor koji se otisnuo u solo vode, a oni su baš na šibenskom festivalu pronašli čovjeka koji je ga je zamijenio. To je Filip Hozjak, odličan pjevač!

Nekada je na Večerima dalmatinske šansone bilo puno više klapa, no Viljac kaže kako intencija nije da to bude klapski festival, pa je i to razlog što će ove godine nastupiti tek dvije klape. Obje iz Šibenika: Branimir Bubica i njegov Sebenico te klapa More koja ova godine obilježava 30 godina postojanja, a poznata je po suradnji s Nenom Belanom s kojim je snimila hitove kao što je Djevojka s juga, Galeb, Srce od leda, Kad plima se diže... Ove godine bit će manje i debitanata.

-Prvi put ćemo imati samo četiri debitanta, a nekada smo davali priliku i većem broju. To su poznata imena, ali prvi put su u Šibeniku: Marko Kutlić, vrstan pjevač koji i sam piše svoje pjesme, zatim Martina Majerle, Anja Viktoria Peršić te šibensko-zagrebačka pop-rock skupina Lili Gee. Mislim da će publici ove godine biti lakše nego prije, jer će neke pjesme prepoznati odmah na prvu, ali će žiri imati težak posao u izboru najboljeg izvođača, autora stihova, aranžmana, kantautorskog djela. Bit će do zadnjeg trenutka neizvjesno...

Iako je sve spremno za početak festivala, zbog epidemioloških mjera, "korona" izdanje 23. Večeri dalmatinske šansone obilježit će i znatno manje mjesta u gledalištu zbog čega ni ulaznica neće biti u slobodnoj prodaji, već će biti podijeljene sponzorima, izvođačima i samim organizatorima.

-Poštovat ćemo sve epidemiološke mjere, ali ćemo zbog toga morati smanjiti broj gledatelja, tako da ćemo umjesto 1 000 imati svega 300 mjesta i to uglavnom za izvođače, autore, sponzore, koji su u znatno manjenom broju popratili ovaj festival, i nas iz organizacije. Uvijek je za ovaj festival vladala jagma za ulaznicama, ali ove godine toga neće biti, jer neće biti ni ulaznica u prodaji. Kako bismo mogli poštovati i potreban razmak između stolica okrenut ćemo i pozornicu drugačije, na mjesto gdje je bila prvih pet-šest godina, to jest ispred ulaza u Gradsku vijećnicu – kazuje Viljac i ističe kako je zbog gospodarske situacije i gubitka mnogih većih sponzora koji su bili vezani i uz turizam, festival bio prisiljen rezati mnoge troškove.

-Ove godine dodijelit će se samo 4 kamene statue Šansonijer i to samo za prve nagrade žirija i publike te za najbolje kantautorsko djelo, odnosno za najizvođeniju skladbu s prošlogodišnjeg festivala. Bili smo primorani na to, ali će oni koji osvoje druge i treće nagrade publike i žirija, odnosno najbolji debitant dobiti plaketu Šansonjer koja je autorski rad Arsena Dedića – rekao je Viljac, podsjetivši kako će svi koji vole Večeri dalmatinske šansone, a neće moći biti u gledalištu, u novim skladbama moći uživati i uz izravni prijenos na 2. programu Hrvatske televizije i 2. programu Hrvatskog radija.

20. travanj 2024 13:24