StoryEditorOCM
Glazbanižu se čestitke

Albina je na Doru u Opatiju stigla autobusom! Pobjeda se slavila do do pet ipo ujutro: Sve ovo što mi se događa čini mi se kao san

Piše Klara Rožman/JL
15. veljače 2021. - 20:16

Do pola šest ujutro Albina Grčić, pobjednica 22. Dore, sa svojim timom slavila je u nedjelju pobjedu u lobiju jednog opatijskog hotela.

Premda svijetom, nažalost, i dalje vlada korona pa su na snazi epidemiološke mjere, njezin tim, njezina mala moćna gomilica, skromnoj je i nadarenoj Splićanki nazdravljala sve do zore.

- Ne brinite, nije nas bilo više od dvadeset i pet, a pazili smo i na razmak - pospano nam je rekao Branimir Mihaljević, autor naše eurovizijske pjesme predstavnice, kojeg smo jučer probudili u jedanaest sati i pitali ga ima li kakvih fotografija s proslave.

- Gle, nadam se da nema - rekao nam je poznati zagrebački skladatelj koji uskoro kreće s pripremama za svoj treći odlazak na Eurosong.

Mihaljevićev autorski rad u domeni zabavne glazbe broji stotine pjesama koje su otpjevali neki od najpopularnijih izvođača u regiji, među kojima su Željko Bebek, Crvena jabuka, Oliver Dragojević, Mišo Kovač, Zlatko Pejaković, Giuliano, Nina Badrić, Severina, Luka Nižetić...

Unuk je skladatelja, književnika, novinara i radijskog urednika Branka Mihaljevića, koji je napisao kultnu pjesmicu "Zeko i potočić", te sin čuvenog radijskog voditelja, skladatelja zabavne glazbe i tekstopisca Marija Mihaljevića, koji je pak napisao stihove za pjesmu "Džuli" s kojom je Daniel Popović bio na Eurosongu.

Branimir je dosad na Eurosongu predstavljao Hrvatsku s grupom Feminnem i pjesmom "Lako je sve" 2010. godine, te 2018. godine s pjesmom "Crazy" koju je pjevala Franka Batelić. Siguran je da su Albina i "Tick-Tock" njegova treća sreća.

- Uvjeren sam da ćemo s Albinom i pjesmom 'Tick-Tock', s kojom nastupamo u prvom eurovizijskom polufinalu 18. svibnja u Rotterdamu, glatko proći u veliko finale Eurosonga, na kojem se ove godine natječe 41 zemlja - govori Branimir. S njim se slažu i eurovizijski fanovi, koji Albini predviđaju jako dobar plasman u Rotterdamu.

"Hrvatska se vraća u igru!", "Hrvatska napokon šalje brzu pjesmu nakon godina balada koje su pobjeđivale na Dori. Neka Eurosong 2021. bude radostan. Idemo!", "Najbolji nastup od 1999. godine, Doris i Marije Magdalene", "Nisam ovo očekivao od Hrvatske, ali neću lagati - jako mi se sviđa", reakcije su nekih od inozemnih obožavatelja Eurosonga, koji su Doru u subotu pratili iz raznih krajeva svijeta.

Neke je "Tick-Tock" u refrenu podsjetio na pjesmu "Bad Guy", hit Billie Eilish.

- Pjesma 'Tick-Tock' rađena je na način da bude u trendu s velikim svjetskim, modernim hitovima. Bilo bi glupo da zatvaramo oči pred aktualnim i popularnim glazbenim zvucima, ali svaka direktna usporedba s bilo kojom određenom pjesmom je sasvim promašena i deplasirana - kaže Branimir Mihaljević koji otkriva kako je odmah poslije završetka televizijskog prijenosa u Opatiji, Albinin nastup na Dori objavljen na službenom YouTube kanalu Eurovizije, a do trenutka u kojem ovo pišemo, pregledan je 458 tisuća puta.

Što na sve to kaže Albina?

- Zahvalna sam i ponosna na sebe. Sve ovo što mi se događa čini mi se kao san, i to lijepi san u koji sam uložila puno truda i ljubavi. Hvala cijelom mojem timu koji mi je bio velika podrška proteklih mjeseci.

Hvala gledateljima i članovima žirija na Dori koji su to prepoznali - govori Albina koja je u subotu navečer pobijedila zbrojem glasova stručnoga žirija te gledatelja i slušatelja HRT-a, a na Dori je bila prva i po glasovima žirija i po glasovima publike od kojih je ukupno dobila čak 198 bodova.

- Pjesma je nastala brzo, u samo dva tjedna. Čitav proces stvaranja bio je vrlo spontan, što je uvijek jako dobar znak. Vjerujem da imamo pjesmu koja je spremna za pohode na same vrhove međunarodnih top-ljestvica, nastavljamo dalje raditi na njoj jer cijeli tim smatra da imamo pravi hit - govori Branimir Mihaljević.

- S pjesmom 'Tick-Tock' ni u jednom trenu ni Branimir ni ja nismo ništa kalkulirali. Sve vezano uz nju dogodilo se neplanirano, skoro pa slučajno. Počelo je jesenas, kada smo Branimir i ja razgovarali o tome kako bi bilo lijepo otići na Doru i konkurirati za nastup na Euroviziji i da to bude singl u koji jako vjerujemo i koji ima smisla, a upravo se to dogodilo.

Demo verziju pjesme prvi sam put čula u njegovom studiju i na prvi me takt 'otpuhala'. Prva pomisao mi je bila da možda to nije žanr u kojem bih se ja mogla naći, s obzirom na to da sam do tada pjevala balade i pjesme nekog mirnijeg ritma, ali Branimir je od samog početka bio siguran u mene.

Kad sam stala pred mikrofon i stavila slušalice, dogodila se nekakva čarolija i ja sam upoznala drugu verziju sebe koju sam odmah zavoljela. Čak sam zamolila Branimira da neko vrijeme ne radimo na baladama!

Veselim se daljnjem radu s ostatkom tima, ponosna sam na sve što smo do sada napravili - kaže Albina, koja je na Dori što se održala 13. veljače nastupala kao trinaesta izvođačica po redu i ni u jednom trenutku nije podlegla praznovjerju kako je trinaest nesretan broj.

- Vjerovala sam da imamo stvarno dobru pjesmu. Znala sam da imamo i odličan tim: uz Branimira tu su i cijelo vrijeme uz mene bili i Tihana Buklijaš Bakić, jedna od najprisutnijih voice-over artista u hrvatskom eteru, te Max Cinnamon, finalist francuskog nacionalnog izbora Destination Eurovision 2018., koji studira s Branimirovim sinom u Londonu.

Tu su i moji prateći plesači Lucian Plazibat, Marko Marić, Devin Juraj i Stjepan Cutvarić, Helena Janjušević (koreografija), Stefan Orlić (stilist), Zvonimir Franić (frizura) i Karlo Rusan (šminka). Hvala im od srca svima što su bili uz mene - ističe Albina koju svi koji je znaju hvale kao iznimno talentiranu, vrijednu i skromnu djevojku.

U prilog tome da splitska studentica engleskog jezika i književnosti te povijesti na Filozofskom fakultetu ne izigrava nikakvu zvijezdu, govori i činjenica da je u Opatiju iz Splita došla redovnom autobusnom linijom.

O čemu je razmišljala tijekom puta koji je trajao osam sati?

- Iskreno, veći dio puta sam prespavala - otkriva Albina, koja je slavila i prošle subote, ali to slavlje tada, naravno, nije bilo zbog Dore, nego radi obilježavanja njenog dvadeset i drugog rođendana, na kojem su se okupili njezini roditelji, baka i njen najveći "obožavatelj", Albinin mali dvogodišnji nećak Josip, koji je tjednima prije Dore naučio cijelu pjesmu "Tick-Tock".

Što sada dalje? Za početak, hoće li se pobjednica Dore nakon svega u Split ponovo vraćati autobusom?

- Ne! Sada će automobilom s nama u Zagreb, jer mnogo je posla pred nama. Spot za pjesmu već smo snimili, i to na sedam lokacija u suradnji s timom predvođenim redateljicom Sandrom Mihaljević i koji prikazuje Albinu u dva različita svijeta.

Također, na streaming servisima objavili smo četiri verzije pjesme: instrumentalnu, pjesmu samo na engleskom i samo na hrvatskom te pjesmu s Dore.

No, sada ćemo u dogovoru s HRT-om početi pripremati scenski nastup na Eurosongu koji će biti sasvim drugačiji od onog što ste ga vidjeli na Dori.

Kad sve to utanačimo, uključujući i to hoćemo li pjevati na engleskom ili hrvatskom jeziku, Albina će autobusom ponovo za Split. Sigurno neće putovati limuzinom i mahati prolaznicima s udobnog sjedala. Ona nije takva, niti smo mi takvi. Svi smo skromni, normalni ljudi - ističe Branimir Mihaljević.

Sa zasluženom statuom i ekipom na pozornici, u društvu autora Branimira Mihaljevića

Albina, koju je televizijska publika upoznala kao finalisticu treće sezone showa The Voice Hrvatska, žiri i čitatelji Jutarnjeg lista lani prepoznali i nominirali za prestižnu medijsku nagradu Zlatni Studio u kategoriji najboljeg novog lica na glazbenoj sceni, a radijski slušatelji dodatno zavoljeli nakon što je prije nekoliko mjeseci objavila svoj prvi singl "Imuna na strah" (pjesmu koju joj je također napisao Mihaljević), priznaje da jedva čeka da zagrli svoje najdraže.

- Da nema korone, svi bi oni bili u Opatiji uz mene. Ovako su me bodrili doma, pred televizorom, a mobitel mi je bio prepun poruka podrške - govori Albina, radi koje je Doru u subotu gledala i Doris Dragović, obiteljska prijateljica njenih roditelja.

To je vijest, jer naša legendarna splitska pjevačica i najbolje plasirana hrvatska pjevačica na Eurosongu gotovo nikad ne gleda televiziju, ali je radi Albine, koju zna od malih nogu, prekršila pravilo i, kako nam je priznala, od srca i duše navijala za nju.

- A gdje nećeš navijati za ovako lijepu, talentiranu, pametnu i mladu djevojku? Ja uvijek navijam za mladost i sigurna sam da će nam Albina priuštiti mnogo radosti i na Eurosongu.

Što se Dore tiče, bilo je tu stvarno dobrih numera, no Albina je savršen izbor za Eurosong - smatra Doris, koja svojoj sugrađanki iz sveg srca želi da nadmaši njen uspjeh i četvrto mjesto što ga je Doris na Eurosongu u Izraelu 1999. osvojila s pjesmom Tončija Huljića "Maria Magdalena".

- Ajme! To je teta Doris rekla? Hvala! - ganuto govori Albina, koju pitamo koga se od konkurencije na Dori najviše pribojavala.

- Nikoga se nisam bojala. Nikakvog straha nisam imala. Ali, konkurencija je bila ogromna i da smo poslali bilo koga drugoga, ne bismo fulali - govori Albina, kojoj se jako dopao nastup Bernarde Brunović s pjesmom "Colors" (koja je sa 99 bodova završila na sedmom mjestu Dore).

Drugoplasirana na Dori u subotu je u konačnom poretku bila od kladionica tjednima uoči natjecanja favorizirana Nina Kraljić s osvojenih 145 bodova, koja je sve do zadnjeg trena čvrsto vjerovala u pobjedu.

U skladu s poslovicom "tko gubi, ima pravo da se ljuti", Kraljić je noć od subote na nedjelju provela sastavljajući napise na društvenim mrežama u kojima je prenosila tvrdnje svojih fanova o neregularnosti natjecanja, te tješila svoje pratitelje koji su bili tužni zbog raspleta finala.

Nezadovoljan ishodom Dore bio je i Siniša Vuco, čija se kći Brigita s pjesmom "Noći pijane" i petnaest osvojenih bodova plasirala na predzadnje mjesto (zadnji je bio Sandi Cenov s pjesmom "Kriv", koji se zbog toga nimalo nije uzrujavao).

- Moja curica oštećena je na Dori! Prvo su joj zbog, kako su rekli, nevaljanog koronatesta diskvalificirali plesače, pa je morala izaći u zadnji trenutak sasvim sama na scenu, a potom joj još i na finalnom nastupu nisu osigurali dobar zvuk u slušalicama, što je, jasno, utjecalo i na sam Brigitin nastup. To je očiti bojkot, ali mi se ne damo! Brigita Ivka Vuco će za dvadesetak dana, kad snimi videospot za 'Noći pijane', pokazati što sve zna i može - obećava ogorčeni Vuco.

Treće mjesto pripalo je preslatkoj Miji Negovetić (119 bodova) i pjesmi "She's like a dream", a četvrto i peto mjesto dijele momci iz sastava Cambi i Filip Rudan sa po 118 osvojenih bodova, koji su se, poput pravih džentlmena, nakratko pridružili Albininom slavlju, dakako, pazeći na epidemiološki razmak.

- Bilo je teško u ovim vremenima korone, u kojima svi moramo paziti da smo maskirani, dezinficirani, razmaknuti... organizirati Doru, no drago nam je da je HRT u tome uspio. Pazili smo da poštujemo baš sve propise, jako nam je falila publika u dvorani, falili su nam i novinari za koje smo nakon proglašenja pobjednika uspješno organizirali press konferenciju putem Zooma.

Ponosni smo što smo gledateljima priuštili pravi punokrvni show program, ali svi zajedno se nadamo da je ovo prva i posljednja Dora rađena u ovakvim uvjetima. Sada krećemo dalje s pripremama za Eurosong, puni nade i dobre vjere, a nadamo se da će se ostvariti prognoze HRT-ova ravnatelja Kazimira Bačića i da ćemo s Albinom i pjesmom 'Tick-Tock' Eurosong uspjeti ponovo dovesti u Hrvatsku - kaže Uršula Tolj, urednica projekta Dora i šefica naše ovogodišnje eurovizijske delegacije.

16. travanj 2024 15:25