StoryEditorOCM
Ostalonapokon se igra

Vaterpolistice opet u bazenu: Viktoria u ‘lovu‘ na POŠK i Primorje, nositeljice igre su tri kadetkinje!

Piše Borislav Juras
29. siječnja 2021. - 17:50

Šibenske vaterpolistice konačno su dočekale da „zasjednu“ na prvo mjesto u Hrvatskoj. Umjesto rezultatima u bazenu, tu su čast dobile na ždrijebanju brojeva za raspored nove sezone prvenstva! Prvo mjesto u ždrijebu im samo znači da će u ligu krenuti s dvije uzastopne utakmice na svome bazenu.

U više od desetljeća i pol dugoj povijesti kluba, cure Viktorije su samo jednom bile prvakinje države, i to još 2012. godine u juniorskoj konkurenciji. Taj su sastav predvodile Dina Lordan i Matea Skelin, aktualne hrvatske reprezentativke i igračice zagrebačke Mladosti. S klupe ih je vodio Marijo Ćaleta. On je još od 2006. godine „nosivi stup“ šibenskoga ženskog vaterpola. Neumorno se bori, stvara, „izmišlja“ nove igračice, održava klub na hrvatskoj vaterpolskoj mapi. I svjestan je da će na „reprizu“ vremena kad se Viktoria borila za najviši plasman trebati još pričekati...

- Nemamo tu sreću da nam, poput Splita, Rijeke ili Zagreba, cure ostaju studirati u gradu. Osuđeni smo na stalne njihove odlaske, a nerijetko je u pitanju i reprezentativni kalibar igračica. Imamo malu bazu, nemoguće je nadoknaditi gubitak nekoliko cura skoro svaku sezonu. Sad su nam ostale toliko mlade da od ljeta i kraja prošle sezone nismo izgubili nijednu. Nositeljice igre su tri kadetske reprezentativke, Goreta, Desnica i Marić. Njih na ljeto baš u Šibeniku čeka kadetsko prvenstvo Europe. To natjecanje bi trebao biti dodatni motiv njima, ali i ostalima, još mlađima, da dodatno zapnu, uporno treniraju. Možda i onima koje s roditeljima još razmišljaju u koji sport krenuti – nada se Ćaleta, koji je prošle godine vodio i žensku reprezentaciju Hrvatske na prvenstvu Europe.

Uhvatiti priključak

Bila je mogućnost da ta ista reprezentacija minuloga tjedna zaigra na kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju. No, umjesto puta u Trst, reprezentativke su se posvetile pripremama za novu klupsku sezonu. Tu bi odnos snaga trebao biti sličan onome iz prošlih sezona. To znači da se Ćaletinoj Viktoriji predviđaju peto mjesto i pobjede kontra osječke Murse. Za ulazak u doigravanje, trebalo bi iznenaditi Primorje i(li) splitski POŠK 1937 (ex Bura)...

- Dolaskom Jere Matića na mjesto predsjednika kluba, još u vrijeme prije pandemije koronavirusa, počeli smo razmišljati dugoročnije. Prioritet nam je naš pogon i pomladak, stasavanje cura koje su sad u klubu, ali i osnaživanje prvog sastava s jednom ili dvije iskusnije igračice. To bi nas vratilo u borbu za seniorske medalje.

Pandemija je takve planove privremeno stopirala, pa se za ovu sezonu nećemo pojačati. Jedine seniorke po dobi će nam, od dvadesetak prijavljenih igračica, biti Marlena Skelin i Lora Aladrović. Marlena je korektna, stalno igra za nas, iako godinama živi i radi u Zagrebu. Pomoći će nam kad bude trebalo, a Lora je cura iz Slavonskoga Broda koja studira u Zagrebu. Koristit će nam na poziciji centra i desnoj strani napada. Zanimljivo je da su u sastavu i kćerke bivših Solarisovih igrača, juniorke Bruna Zeljak i Karla Šupe. Imamo i neke bivše plivačice, ali i niz cura koje redovno dolaze na treninge, a žive u mjestima izvan grada, Zatonu, Vodicama, Srimi, Bilicama, Radoniću, Vrpolju, Primoštenu – veli Ćaleta.

Za sezonu koja ove subote počinje utakmicom s Primorjem (Crnica, početak u 12.30 sati), Viktoria nema imperative...

- Prve utakmice, s Primorjem i POŠK-om, otkrit će nam odmah koliko im možemo parirati. Nastojat ćemo uhvatiti priključak s njima, iskoristiti sezonu za dodatno sazrijevanje igračica kroz utakmice i treninge, pa onda dogodine, normalizira li se stanje s pandemijom, pokušati ostvariti i neki konkretniji rezultat. Sve značajniju ulogu u radu s curama ima i Josip Petković, a redovno nas obilazi, savjetima pomaže i popularni „Doktor“, neumorni Danko Jerković – kazao je Marijo Ćaleta, trener vaterpolistica Viktorije.

19. travanj 2024 08:46