StoryEditorOCM
OstaloZa ‘zelenim‘ stolom

Solaris iduće sezone u elitnom razredu regionalnog vaterpola: Upravni odbor odlučio proširiti ligu

Piše Krešimir Gulin
7. ožujka 2020. - 10:34

Vaterpolisti Solarisa iduće sezone će igrati u A1 regionalnoj ligi, koja će se zvati Premier liga. To je postalo jasno nakon odluke Upravnog odbora Regionalne vaterpolske lige održane u petak. Naime, na telefonskoj sjednici je odlučeno da se elitni razred regionalne lige proširi s deset na 12 klubova.

To znači da su Radnički iz Kragujevca i Solaris kao dvije prvoplasirane ekipe iz A2 lige automatski stekle pravo nastupa u Premier ligi.

Inače, sve do te najnovije odluke mislilo se da će 'sunčani' morati igrati kvalifkacije za ulazak u viši rang s pretposljednjim iz A1 lige, budući su zauzeli drugo mjesto na tablici iza Radničkog. Međutim, sada su im te birge otklonjene administrativnim putem, pa se Šibenčani mirno mogu posvetiti pripremama za domaće prvenstvo, ali pomalo gledati i na novu sezonu.

Kako se može pročitati na službenim stranicama Hrvatskog vaterpolo saveza, Upravni odbor Regionalne vaterpolske lige je na sjednici održanoj u petak,  6. ožujka, telefonskim putem i elektronskom poštom, donio odluku o proširenju odnosno povećanju klubova u Regionalnoj ligi, grupa A 1 u sezoni 2020./21. s 10 na 12 klubova.

Ujedno, donesena je odluka da se od sljedeće sezone 2020./21. dosadašnja A 1 liga zove Premier liga dok će se dosadašnja A 2 liga zvati Prva regionalna liga ili A 1 Regionalna liga.

Nadalje, devetoplasirani klub iz grupe A 1 u aktualnoj sezoni 2019./2020. neće igrati utakmice doigravanja s drugoplasiranim klubom iz grupe A 2, već oba kluba navedenim plasmanom stječu pravo nastupa u Premier ligi za sezonu 2020./2021.

Desetoplasirani klub iz grupe A 1 u sezoni 2019./2020. će odigrati 2 utakmice doigravanja s trećeplasiranim klubom iz grupe A 2 za ostanak - ulazak Premier ligu za sezonu 2020./2021. 

Desetoplasirani klub iz grupe A 1 prvu utakmicu doigravanja igrat će kao gost, a drugu kao domaćin. Sve ostalo je regulirano aktualnim Propozicijama natjecanja 2019./2020.

U obrazloženju odluke, članovi Upravnog odbora Regionalne lige potez obrazlažu:

Sagledavajući tijek i samu završnicu prvenstva RL u sezoni 2019./2020. u grupi A 1 a posebno u grupi A 2, Upravni odbor Regionalne lige je razmišljao o eventualnom proširenju grupe A 1 s 10 na 12 klubova za sljedeću sezonu. Naime, očigledno je da je dio klubova u grupi A 2 ravnopravan s kvalitetom nekolicini klubova u donjem dijelu lige, u grupi A 1 što potvrđuje još uvijek neizvjesna završnica prvenstva u grupi A 1 gdje će se tek u posljednjem kolu saznati redoslijed 3 posljednjeplasirana, što znači da će se tek u subotu 7. ožujka saznati tko bi od klubova 'ispao' u grupu A2, tko bi igrao kvalifikacije a tko bi se 'spasio'. 

Sve navedeno je dovelo do odluke Upravnog odbora Regionalne lige da se grupa A 1 proširi s 10 na 12 klubova za sljedeću sezonu.

20. travanj 2024 10:11