StoryEditorOCM
OstaloKOBAC IZ TBILISIJA

U Crnici se "usidrio" gruzijski sidrun Koba Kintsurashvili: Eh, da mi je igrat za 'barakude' i ljubit Šibenku

22. siječnja 2018. - 12:38

Nije baš bilo jednostavno dogovoriti intervju s novim vaterpolistom Solarisa Kobom Kintsurashvilijem, Gruzijcem s ruskom putovnicom, koji je u zimskom prijelaznom roku ojačao centarsku poziciju u momčadi Renata Vrbičića. Prvo su nam njegovi suigrači otkrili da baš i ne barata najbolje engleskim jezikom, a onda smo, stigavši na bazen u Crnici, shvatili da je prolongiran početak treninga šibenskih vaterpolista. Nije nam preostalo ništa drugo, nego da budemo strpljivi.

A onda se, nakon pola sata, pojavio plavokosi momak atletske građe.
– Dobro jutro. Kako ste? – iznenadio nas je Koba željom da demonstrira prve riječi, koje je naučio na hrvatskom.
U kafiću "H20", popularnom okupljalištu šibenskih ljubitelja vaterpola, Kintsurashvilija su pozdravljali kao da je tu već nekoliko godina, a ne desetak dana. Koba je brzo osjetio toplinu šibenskoga gostoprimstva.
– Šibenik me odmah osvojio! Kao lijep, sunčan grad. Šibenčani su zaista gostoljubivi ljudi. Prvi utisci su mi odlični. Sa suigračima uživam u kavama, znamo otići i na pizzu – kazuje nam 23-godišnjak u redovima Solarisa.

Koba je u Crnici debitirao na najljepši mogući način. S dva pogotka sudjelovao je u prvoj ovosezonskoj pobjedi Šibenčana u Regionalnoj A-2 ligi. Solaris je s 12:4 "razmontirao" susjede iz Zadra.
– Bio sam, priznajem, malo nervozan u debiju. Ipak sam prvi put u vašoj državi, u potpuno drukčijem okruženju. Ne mogu reći da sam nezadovoljan svojom igrom, ali to, svakako, nije bilo moje optimalno izdanje. Mogu puno više – uvjeren je Koba.

Ruski je sidrun u Šibenik sletio iz Čehova. Preciznije iz Šturma, poznatog ruskog kluba, koji je godinu dana nakon što je Solaris igrao finale LEN kupa trijumfirao u tom natjecanju.
– Cijelu dosadašnju karijeru proveo sam u Šturmu, osim jedne sezone u kojoj sam igrao za Kirishi. Šturm danas ima manji budžet nego prije, mladu momčad, kao i Šibenik, ali je i dalje konkurentan u ruskom prvenstvu. No, u dogovoru s jednim od čelnika kluba odlučio sam promijeniti sredinu. Otac i majka, koji su također vezani za vaterpolo, vagali su koja je najbolja opcija za mene. Izbor je pao na Šibenik – otkriva nam Kintsurashvili.

Kao što i njegovo prezime sugerira, Koba ima gruzijsko podrijetlo. Rođen je u Tbilisiju, a kao tinejdžer se preselio u ruski Čehov.
– Moje djetinjstvo je vezano za Gruziju, Tbilisi i dobro se sjećam tih dana. Naravno da govorim i gruzijski jezik. Moja je obitelj tradicionalna, vrlo konzervativna, držimo do naših korijena. Sportska se karijera, međutim, gradila u Rusiji – kaže nam Koba.

Da je Solaris s Kobom dobio dimenziju više, vidjelo se već u dvoboju sa Zadrom. Riječ je o pokretljivom, snažnom centru, kojemu je najveća vrlina što gotovo jednako kvalitetno igra s obje ruke. Koba kao kobac vreba na golove!
– Mnogima je to iznenađenje. Tajna je u tome što me otac, inače vaterpolski trener, dok sam bio mlad učio igrati i lijevom rukom. Puno sam pažnje posvetio tome. Mislim da mi to danas itekako koristi. Centar mora biti spretan, treba koristiti svaku šansu, jer lopta rjeđe dolazi na tu poziciju. Kao dječak sam se divio Petreu Mšvenieradzeu, starom gruzijskom vaterpolistu, a volio sam gledati i Revaza Čomakidzea. Gruzija je uvijek imala kvalitetne sidrune. Nadam se da ću nastaviti tu tradiciju – govori nam Koba uz veliki smiješak.

Koba će i u novom klubu imati od koga učiti, s obzirom na to da mu je trener Renato Vrbičić, također sjajan centar, kojemu savjetima asistiraju Neven Kovačević i današnji hrvatski izbornik Ivica Tucak.
– Znao sam da dolazim u klub s velikom tradicijom. Čuo sam da je Renato bio sjajan igrač, da je s Hrvatskom osvojio srebrnu medalju na Olimpijadi u Atlanti. Znam da su tu igrali Tucak, Perica Bukić i još puno odličnih igrača – demonstrirao je ruski Gruzijac dobru informiranost o svojoj novoj sredini.
– Brzo sam shvatio da su Hrvatice vrlo slične Ruskinjama. Zapravo, svi ti slavenski narodi nalikuju jedni na druge. Mislim da su Ruskinje, Ukrajinke, Bjeloruskinje, Poljakinje i Hrvatice, uz Brazilke, najljepše žene na svijetu. Trenutačno nemam curu. Tko zna, možda upoznam neku lijepu Šibenku – poručuje simpatični vaterpolist Solarisa.

Kintsurashvilijeve ambicije trenutačno su vezane isključivo za Solaris. U budućnosti bi želio dogurati do reprezentacije, ali ne ruske ili gruzijske.
– U Rusiji sam imao dobar ugovor, ali novac mi nije u prvom planu. Želio sam napraviti iskorak u karijeri. Sretan sam što sam došao u Hrvatsku, Šibenik. Sviđa mi se i što momci s kojima igram razmišljaju kao i ja. U prvom planu im je ljubav prema vaterpolu, a ne zarada. Smatram da imamo perspektivnu momčad. Siguran sam da se nećemo zadržati na samo jednoj pobjedi. Ako nastavimo rasti, ne vidim zašto ne bismo mogli parirati Crvenoj zvezdi i Vojvodini. Što se tiče mojih ambicija, volio bih jednog dana zaigrati u nekoj ambicioznijoj reprezentaciji, koja ima šansu osvajati medalje. Rusija i Gruzija to nisu. Hrvatska? Tko zna… – misteriozno će za kraj Koba Kintsurashvili.


Gruzijci isto kažu – sat!
– Dobro se snalazim s hrvatskim jer je vrlo sličan ruskom jeziku. Zvuči mi simpatično, kao što vjerojatno Hrvatima zvuči ruski. Zanimljivo je i da su neke riječi u hrvatskom jeziku iste kao i u gruzijskom. Na primjer, i Gruzijci kažu sat. Zato sam uvjeren da ću već nakon nekoliko mjeseci solidno pričati na hrvatskom – kaže nam Koba.

20. travanj 2024 00:58