StoryEditorOCM
OstaloODBOJKA

Šibenčanke nakon prve sezone: Toni Skelin na Meterizama ‘kleše‘ buduće reprezentativke?!

Piše Borislav Juras
7. travnja 2020. - 09:40

 

 

 

Službena odluka čelnika nacionalnog saveza o prekidu sezone, „zatekla“ je odbojkašice Šibenika 91 na devetome mjestu ljestvice Prve B lige (jug). Tako su debitantsku sezonu u ovome rangu okončale sa šest pobjeda, ali i najmanje odigranih utakmica među konkurenticama (15, dok su ostali sastavi imali iza sebe 16 ili 17 nastupa). I taj učinak je bio dovoljan za zadovoljstvo trenera Tonija Skelina nastupom „šinjorina“, kako rado naziva svoje igračice.

- Jako sam zadovoljan jer su naše mlade cure prvi put imale priliku igrati odbojku na ovome nivou. Praktički nemamo seniorki, u sastavu je najviše kadetkinja i mlađih kadetkinja, a najstarijoj je 18 godina. Gotovo sve su ponikle u klupskoj školi, bave se odbojkom od tri do sedam godina. Iz Vodica nam je na dvojnu licencu došla Manuela Lasan Zorobabel, a iz kninske Mladosti je naša članica postala Anja Anić Bare, veli Toni, dopredsjednik kluba Šibenik 91. Iako još povremeno zaigra za odbojkaše, uz stalni posao nastavnika tjelesnog u osnovnoj školi Meterize (gdje cure uglavnom treniraju i igraju domaće utakmice), najviše je okupiran radom s mladim odbojkašicama. Iza njih su već tri seniorske sezone...

- S curama u klubu radimo punih sedam godina. U seniorsku smo odbojku ušli preko treće lige, lani igrali drugu, sad došli korak do elite. Ne bih izdvajao imenom bilo koju od njih. Nemam riječi zamjerke na njihov angažman, volju i motivaciju u odbojci.

Treniraju četiri do šest puta tjedno, u školi su uglavnom odlične učenice. Nemamo još reprezentativki, ali je dovoljno potencijala među njima da će uskoro i takav poziv doći u klub.

Nakon dva desetljeća prvoligaškoga staža odbojkaša, oni su se ‘spustili’ u drugu ligu. Znači li to da su cure sad postale prioritet u klubu?!

- Moj otac Paško je prije gotovo tri desetljeća krenuo s radom u odbojci. Dečki su prije 21 godine izborili pravo nastupa u prvoj ligi i tamo smo u kontinuitetu igrali do kraja prošle sezone. Klub je prije nekoliko godina napravio neke preinake u statutu, kako bi mogao i formalno okupljati cure. Gledamo ga kao cjelinu. Svaka sezona nosi nove generacije odbojkašica i odbojkaša, a na njima je da se svojim radom i zalaganjem izbore za jaču ligu. Trenutno nam je prioritet škola odbojke, odnosno oni najmlađi. Računajući sve uzraste, u klubu je oko 180 djece, a uz Paška i mene još s njima radi Antonija Živković Radnić, otkriva Skelin mlađi, koji je curama i više od trenera. Često u ulozi vozača, po potrebi psiholog i fizioterapeut...

Pet sastava

Uz Prvu B ligu, vodio ih je ove sezone, u regionalnim okvirima (Dalmacija i šibensko-zadarska skupina), do prvih mjesta u trećoj seniorskoj i ligi mlađih kadetkinja te zapaženih nastupa na turnirima u Ljubljani i Zagrebu. Vodit će ih i naredne sezone, možda čak i u gradskim derbijima, ako Šibenik, prvak Druge lige (jug) odluči zaigrati u Prvoj B ligi!

- Mi smo ove sezone, kao klub, imali ukupno pet sastava u natjecanju. Tako će biti i slijedeću sezonu. Gdje će igrati Šibenik, to je njihova stvar. Odnosi s njima su sasvim korektni. Moje je mišljenje da je dobro to što postoje dva kluba u gradu koji okupljaju odbojkašice, da cure imaju mogućnost izbora. Priče o mogućem ujedinjenju bih ostavio za neka druga vremena, kad to postane trend i u drugim sportovima.

Priče o korona virusu su aktualne, ne mogu se ostaviti za budućnost, ali bi itekako mogle utjecati na budućnost sporta, pa tako i Skelinova kluba!

- Sigurno će taj virus ostaviti traga u klubovima, čak bih rekao većega u onim većima. Konkretno, nas će financijski oštetiti, ali to nije najvažnija stvar na svijetu. U gradu nas ionako nisu i dosad previše podržavali. Naučili smo biti mađioničari, pa i taj manjak novca kompenzirati luđačkim radom. Dugo godina smo na proračunu grada i županije, ali u tretmanu marginalnog sporta. Njihove dotacije trenutno pokrivaju trećinu naših troškova. Neovisno o tome, sad nam je bitnije da naše cure i dečki, kao i njihove obitelji, ostanu živi i zdravi. Sve ovo će proći. Neke pouke ćemo iz ove nevolje izvući, dočekati novu sezonu i, vjerujem, biti spremni za nju, zaključio je Toni Skelin, trener odbojkašica Šibenika 91.

20. travanj 2024 08:52