StoryEditorOCM
OstaloGrupa ‘Denis&Denis‘

Ovo je priča o šibenskim zlatnim dječacima: Vaterpolska titula konačno u Crnici

Piše Borislav Juras
27. kolovoza 2020. - 17:23

- Čuj, kažu da u Zagreb idu na prvo misto. To je ludilo na bazenu, spremaju se i roditelji ići za njima - kazivao mi je Danko Jerković, popularni Doktor, kad smo se sreli na ulici, dan prije prvoga nastupa Solarisovih dječaka na otvorenome turniru Kupa Hrvatske za mlađe kadete. Možda je legendarni učitelj šibenskih vaterpolista u tome trenutku smatrao da pretjeruju s ambicijama. No, samo tri dana kasnije se ispostavilo da su to bile ambicije s pokrićem - Solaris je osvojio Kup Hrvatske za mlađe kadete (uzrast do 13 godina)!

Prva je to titula koja stiže u Šibenik od povratka Solarisa na hrvatsku vaterpolsku mapu, zlato koje se čekalo godinama. Osvojila ga je „grupa Denis & Denis“, dječaci koje su na zagrebačkoj Šalati predvodila dva Denisa, treneri Seferović i Šupe. I to rezultatski glatko, uz izuzetak dramatičnog finala, odlučenog izvođenjem peteraca, nakon kojega je prva objava na službenoj stranici nacionalnog saveza bila - trofej mladim Riječanima. Ipak, nekoliko minuta kasnije je u naslovu promijenjena jedna, ključna riječ. Umjesto Riječanima, pojavilo se ono što je trebalo - Šibenčanima!

Baš napeto

- Baš je bilo napeto, izjednačeno finale. Nadoknadili smo dva pogotka zaostatka iz druge četvrtine, pred kraj igre i poveli 7:6. U drami peteraca, mi smo prvi imali priliku da golom osiguramo pobjedu. Nismo uspjeli, ali jesmo nešto kasnije, nakon nerealiziranog šuta igrača Primorja - otkriva Denis Seferović, trener koji je poput drugoga oca ovim dječacima. Uporno, sustavno radi s njima više od tri godine. Nije uvijek sve išlo glatko, niti bilo ovakvih rezultata. Nakon dvije lanjske bronce (Šibenik, Vukovar) u kategoriji nada, ova je generacija prije samo dva mjeseca u Crnici, na prvenstvu Hrvatske, „zapela“ na petome mjestu. Koji su „zlatni recept“ pronašli od kraja lipnja?!

- U Šibeniku nas je na peto mjesto usmjerio poraz od Jadrana u prvoj utakmici turnira. Jedini recept za bolji rezultat su bili treninzi i utakmice. Djeca su neumorno vježbala cijelo ljeto, najčešće dvaput dnevno, i stalno ih je bilo 15 do 20 na bazenu. To govori koliko su zagrizli, shvatili vaterpolo ozbiljno. Većina njih je igrala u Dubrovniku, na kadetskome Kupu Hrvatske. Vjerovali smo da u Zagrebu možemo do borbe za medalje. Malo nas je uzdrmalo kad smo ubačeni u vrlo tešku skupinu, s aktualnim prvakom i polufinalistom prvenstva te prikrivenim favoritom Mladosti. Otvorili smo turnir s najjačima, Primorjem, slomili ih u zadnjoj četvrtini. Ni ostale utakmice, ma koliko to rezultati možda sugerirali, nisu bile jednostavne - veli Seferović.

Ipak, njegovi su učenici dobili svih pet. Prvu (10:8) i posljednju protiv Primorja (finale 7:7, nakon izvođenja peteraca je bilo 13:12). Ostale njihove „žrtve“ su bili vršnjaci Mladosti (13:5), Juga (10:9) te Opatije u polufinalu (16:9). Ipak, u mlađim uzrastima je od rezultata često važnije „izbaciti“, odgojiti igrače sposobne da kvalitetno igraju seniorski sport.

Top igrači

Jasna naznaka da ova Solarisova generacija ima i takvih je nagrada Borni Komesaroviću za najboljega vratara. Dobio ju je prije dva mjeseca u Šibeniku. Da ne ispadne slučajno, dobio ju je i u Zagrebu!

- Nije samo golman u pitanju. Cijela struka se složila, dijelila nam najbolje epitete za igru, svi su navijali za nas. Smatraju da imamo dva potencijalno vrhunska i jednog top igrača. Bit ću hrabar, pa reći da će bar još dvojica „isplivati“ za koju godinu. I momčadski rezultat je važan. Ovo zlato stvara ugodnu radnu atmosferu, a tako se može stvoriti više igrača koji će sutra kucati na vrata prve momčadi. Znači i u stvaranju sustava vrijednosti, po kojemu će djeca lakše spoznati koliko im je, uz školovanje, sport važan u toj životnoj dobi - objašnjava trener Solarisovih mlađih kadeta.

Seferović, čini se, nije samo trener. Poput nekog menadžera, uspio je okupiti u momčad djecu koja žive u trima različitim županijama i još više mjesta (Rovinj, Biograd, Vodice, Bilice, Primošten, Šibenik, jedan je ranije došao iz Osijeka)! Najnovije otkriće mu je Patrik Supić iz Rovinja, dječak čija je majka Šibenka, a u Zagrebu je prvi put zaigrao u Solarisovoj kapici.

Nade u Rijeci

Malu proslavu osvojenoga Kupa Hrvatske su mlađi kadeti Solarisa imali po povratku u Šibenik. Pred bazenom u Crnici su im roditelji priredili feštu uz bengalke i torte. I klub se „bacio u trošak“, priredio im domjenak. Na bazenu su im koji dan poslije čestitali šibenski dogradonačelnik Paško Rakić i Perica Bukić, jedan od čelnika HVS-a. Dok su im suigrači već na odmoru, četvorica od ovih zlatnih dječaka će još igrati ovog ljeta. Čeka ih nastup u Rijeci, na završnome turniru prvenstva Hrvatske za nade. Igra se od 27. do 30. kolovoza. Djeca Solarisa (vodi ih Bruno Sabioni), na Kantridi će u prvoj fazi turnira igrati s vršnjacima Medveščaka i Barakudicama, ženskom U-12 reprezentacijom u kojoj su tri šibenske djevojčice (Nora Prelević, Hana Mijat i Marcela Lovrić Caparin) i trener Josip Petković.

Zlatni dječaci

Osim njega i vratara Komesarovića, zlatne medalje su još dobili: Frane Slavica, Toni Marinčić, Ivano Belamarić, Lovre Goleš, Bruno Belamarić, Jure Desnica, Niko Radovčić, Slavko Brajković, Mate Maretić, Karlo Ražov, Ante Lacmanović, Anton Bračanov, Dunko Branisavljević i David Rozner Pinkert.

18. travanj 2024 02:26