StoryEditorOCM
OstaloOstali bez natjecanja

Naše mlade sportske uzdanice nisu imali s kime igrati! - kažu u betinskome VK Brodograditelj i traže da se utemelji županijska vaterpolska liga

Piše PIŠE: IVO MIKULIČIN
18. rujna 2020. - 15:30
Oliver Jakovčev, tajnik i Boris Paškvalin, predsjednik Vaterpolo-plivačkog kluba Brodograditelj, u prostorijama klubaNikša Stipaničev/Cropix

Stara je i lijepa priča o betinskom Brodograditelju. Vaterpolsko-plivačkom klubu, koji je oduvijek značio puno dječacima i momcima u tom mjestu na otoku Murteru, te istodobno predstavljao sretan spoj Betinjana i njihovih, mahom domaćih gostiju. Storija o sportskoj udruzi, u kojoj je oduvijek kraljevala Coubertinova kako je važnije sudjelovati nego pobijediti. Brodograditelj se u bivšoj državi, primjerice, odrekao prvoligaških ambicija, baš kao i što je ovog ljeta dobrovoljno preselio u niži rang, ali se ne miri sa činjenicom da mu bez pravog efekta ostaje već tradicionalno masovan i uspješan rad s mladima.
– Iako smo lanjsku sezonu završili drugoligašku utrku na prvom mjestu prihvatili smo preporuku općine Tisno da se, zbog smanjenih proračunskih sredstava, spustimo u rang niže ili treću ligu, gdje smo ovog ljeta završili kao drugi. No, zbog toga nas ne boli glava. To je naša i igračka, i financijska, i pandemijska realnost. Ne možemo se, međutim, pomiriti da je dobar rad naših mlađih kategorija ostao bez odjeka u natjecateljskom smislu. I ne prihvaćamo onaj dio izvješća sa Skupštine Hrvatskog vaterpolskog saveza da natjecanje mlađih kategorija na nižoj razini nije održano, jer nije bilo prijavljenih. Prava je istina da smo mi bili spremni, ali da nismo imali s kim igrati. Da je to problem, koji valja u budućnosti rješavati na neki drugačiji način – glasan i jasan je Oliver Jakovčev, veteran i dugogodišnji tajnik VPK Brodograditelj, jednako poznat i kao Oliver Berekin, solist u zabavnoj glazbi.

"Trebalo bi zanimati i Solaris"


Cijelo ljeto u betinskom je bazenu redovno vježbalo 60 mladih plivača i plivačica, te upola manje vaterpolista. S plivačima i vaterpolistima radila su po dva trenera. Treninzi su imali i usku vezu s betinskim turizmom. U radu su bili uključeni i dječaci iz obitelji betinskih turista, te vikend-gostiju. I dok su mladi plivači i plivačice s guštom odradili svoje mitinge, vaterpolskim „srdelicama“ preostali su samo međusobni dvoboji na dvije branke.
– Vjerujem da je rješenje u utemeljenju Županijskog vaterpolskog saveza, koji bi jamačno poticao rad, pa i natjecanje u mlađim kategorijama. Za to bi trebao biti zainteresiran i Solaris, kao nositelj kvalitete. Ne samo na području naše, šibensko-kninske, već i susjedne zadarske županije. Iz mojih mladih sportskih dana pamtim koliko je u doba slavne Šibenke bio jak Šibenski košarkaški savez. Ne samo s brojnim klubovima u seniorskom natjecanju, već i ligama za kadete i juniore. Zato će betinski Brodograditelj već nazočnu ideju o utemeljenju Šibenskog vaterpolskog saveza u cijelosti podržati – još jednom će Jakovčev.
Da je Jakovčev u pravu najbolje govori podatak kako su juniorski prvaci Šibenskog košarkaškog saveza prije 40 godina bili igrači Knina, iako je juniorske boje Šibenika branio Dražen Petrović!
Nije, međutim, samo košarkaš dobar putokaz vaterpolskim radnicima. Godinama osporavani Hrvatski nogometni savez posvećuje nemalu pozornost radu s mladima, te stimulira male(ili "male") klubove, koji uspješno vode brigu o pionirima, kadetima i juniorima. Zbog toga se dječaci Dinama i Hajduka u mlađim kategorijama natječu i s vršnjacima iz drugoligaša(Dugopolje, Sesvete, Solin…), pa i četvrtoligaša (Zagreb).
Je li tihi betinski prosvjed, zbog svega navedenog, razlog više da se o tome raspravi ne samo na županijskoj, već i hrvatskoj razini!?

19. travanj 2024 12:46