StoryEditorOCM
OstaloTUCAK O NOVIM PRAVILIMA

Igra se brže, dinamičnije, zanimljivije, ali ljudima iz LEN-e sam rekao da bi neke stvari mogle odvesti sport u propast!

Piše JL
6. travnja 2019. - 17:43

Hrvatska vaterpolska reprezentacija plasirala se u polufinale Europa kupa, nakon što je svladala Grčku 13:11. No, hrvatski je izbornik Ivica Tucak imao veliki prigovor na ono što se događalo tijekom vrlo neizvjesne utakmice s Grčkom.

- Čini mi se da nova pravila imaju dosta toga dobrog donijeti vaterpolu u cjelini. Igra se ubrzala, puno je dinamičnije i zanimljivije, ali kao i uvijek, nije sve baš najbolje. Evo, nije ni završila ova prva naša utakmica i odmah sam razgovarao s ljudima iz LEN-e. Ovo je bilo stvarno previše. Ponovit ću, puno je tu bilo dobrih stvari, ali i jako zbunjujućih. Kad je prednost, kad je peterac, kad nije... Drži li obrambeni igrač napadača za ruku ili ne drži?! Ne kažem da su suci sada nešto zabrljali ili usmjerili tijek utakmice, ali oni sad slijede te nove naputke, nova pravila i sve je poprilično zbunjujuće - govorio je Tucak poslije pobjede nad Grcima.

Bunili su se igrači, treneri, negodovala publika. No, ono što je posebno iznerviralo Tucka, unatoč pozitivnom rezultatu, bilo je nešto drugo:

- Ne znam je li to posljedica novih pravila ili nije, kriterij je u ovoj utakmici bio jako loš. Kažem, odmah sam u prolazu kontaktirao Marca Birrija, glavnog tajnika LEN-e. Morat ćemo malo više raspraviti o tim stvarima jer bi nas ovo moglo kao sport odvesti u propast. Bilo je toliko isključenja da ni ja, niti kolega iz Grčke nismo imali više nikoga na klupi za zamjene - kaže Šibenčanin na klupi reprezentacije. 

Obje su momčadi imale po 18 isključenja tijekom utakmice. Ako se to "kumulira" na pojedince, to je točno šest igrača izvan igre.

- Sviđa mi se izvođenje nakon faula s bilo kojeg mjesta, sam možeš šutirati, možeš pucati iz kornera. Novi napad 20 sekundi... Sve to lijepo ubrzava igru. No, ponovit ću, ako su oni "tamo" normalni ljudi, ovo im može pomoći da neke stvari korigiraju. Nadam se da baš sve svoje zamisli neće braniti do besvjesti. Bude li tako, ubit će nam sport za godinu dana, vjerujte - upozorava Tucak.  

A Hrvatska već danas (20:15 sati) igra protiv Španjolske, koja je u četvrtfinalu svladala Srbiju. U drugom će polufinalu od 18 sati i 30 minuta igrati Mađarska i Italija. Mađarska je pobijedila Crnu Goru, dok je Italija bila bolja od Rusije.

19. travanj 2024 22:14