StoryEditorOCM
Nogometivana martinčić

Veliki dan za hrvatski nogomet: prvi puta u povijesti jedna utakmica Prve HNL će imati glavnu sutkinju!

Piše Robert Šola/SN
8. rujna 2021. - 16:08

Ivana Martinčić (36) u petak će se upisati u povijest kao prva sutkinja koja će suditi Prvu HNL. Sutkinju iz Koprivnice na sceni ćemo vidjeti u petak u 20 sati u srazu domaće Gorice i Hrvatskog dragovoljca, pišu Sportske novosti.

Ivana Martinčić je međunarodna sutkinja od 2014. Još 2018. sudila je završnicu Europskog prvenstva za nogometašice do 19 godina, a 2015. godine završnicu EP-a za igračice do 17 godina. Martinčić još je u lipnju prošle godine bila četvrti sudac na utakmici Hajduk - Varaždin. Još od 2017. sudila je utakmice Druge HNL, na kojima je bila jako dobra te je dodatno skrenula pozornost na sebe. Šef nogometnih sudaca Bruno Marić pomno ju je pratio sve to vrijeme te joj je odlučio dati šansu i na najvećoj sceni. Nakon poljudskog iskustva spremno je dala izjavu medijima.

"Moram se zahvaliti HNS-u i Sudačkoj komisiji na povjerenju. Nadam se da ću ga opravdati. Treba vremena da me i klubovi i igrači prihvate. Ne mogu već sutra ja biti glavna, ali nadam se da ću u budućnosti imati i tu čast", govorila je Ivana tada.

Nije eto morala dugo čekati. Ivana je igrala Prvu HNL u Podravkama, ali je već s 23 godine postala sutkinja. Na nagovor oca, koji, danas je svima jasno, nije pogriješio. "Nije bilo lako u početku, ali sva ta iskustva su me ojačala. Ženama je ipak puno teže probiti se u nogometu koji je kod nas ipak sport namijenjen prije svega muškarcima". Već je godinama igrači ne zadirkuju na utakmicama, naučili su da im to nije pametno.

Naravno da je predsjednik HNS-a Marijan Kustić jako ponosan na to što ćemo u petak svjedočiti povijesnom trenutku Prve HNL.

- Veliki je to dan za Ivanu Martinčić, ali i za kompletan HNS. Rekao sam u puno navrata da želimo ići u korak sa svijetom po svim pitanjima, a ovo je samo jedan od načina da to konkretno i pokažemo. Širimo vidike svakog dana, pokazujemo našim susjedima, ali i mnogima u Europi da radimo na svim poljima, a naravno da je Ivana svojim radom zaslužila takvu priliku. Vjerujem da će njezin uspjeh potaknuti mnoge, pa i nas u HNS-u, da ženskom nogometu u Hrvatskoj svi zajedno damo više pozornosti - kazao je Kustić.

Jednako je ponosan i predsjednik Sudačke komisije HNS-a Bruno Marić.

- Mislim da je ovo povijesni dan za hrvatsko suđenje i HNS. Otvaranje Prve HNL sutkinjama je bi bio dio mog programa kad sam se kandidirao za mjesto predsjednika Sudačke komisije HNS-a. Ulazimo u svjetsku elitu po pitanju sutkinja u muškom nogometu, jer samo četiri države - Francuska, Ukrajina, Češka i Wales - imaju sutkinje na najelitnijem stupnju nacionalnog natjecanja. Ivana Martinčić postaje tako i ozbiljan kandidat za SP u Australiji i Novom Zelandu koje će se održati 2023. Završila je Ivana i edukaciju VAR-a, a posebno sam ponosan što mogu reći da je valjda jedina na svijetu na posljednjem sudačkom seminaru istrčala muške sudačke norme. Regija u kojoj živimo nema takvu sutkinju, mi smo po tom pitanju avangarda. Uvjeren sam da će Ivana odgovoriti svim izazovima koje donosi Prva HNL. Velika mi je misija da Ivnu dovedemo do tgoa da sudi muške europske utakmice, ona to sigurno može - zaključio je Marić.

19. travanj 2024 12:39