StoryEditorOCM
NogometSve zbog sigurnosti

Sa Šubićevca odgovorili na prozivke o navodnoj diskriminaciji Hajdukovih navijača: ‘O tome nema govora, dali smo im trostruko više ulaznica od pravila‘

Piše Krešimir Gulin
15. listopada 2021. - 13:43

Umjesto da budu praznici nogometa, dalmatinski derbiji između Šibenika i Hajduka na Šubićevcu u pravilu su utakmice visokog rizika. Iznimka nije ni nedjeljni susret Narančastih i Bijelih. Stoga, pune ruke posla imaju u šibensko-kninskoj policiji i domaćinu HNK Šibeniku, organizatoru utakmice. Potonje je dosta zapeklo širenje informacija kako diskriminiraju navijače Hajduka iz Splitsko- dalmatinske, Zadarske, Dubrovačko- neretvanske i drugih županija gdje Bijeli imaju simpatizere. Naime, u dijelu medija obajvljena je informacija kako je njima zabranjena kupnja ulaznica za nedjeljnu utakmicu:

- To apsolutno nije točno. Svi oni imali su mogućnost kupnje ulaznica za istočnu tribinu koju smo kompletnu rezervirali za gostujuće navijače. Podsjećam na propozicije po kojima je organizator dužan osigurati odvojeno područje na tribinama (najmanje 5% ili do 5%) za gostujuće navijače. HNK Šibenik je zbog velikog interesa odlučio cijelu tribinu istok, kojoj je maksimalni kapacitet 638 mjesta pustiti u prodaju, dok je na sigurnosnom sastanku s predstavnicima MUP-a odlučeno da se sektor F (48 mjesta) izuzme iz prodaje zbog sigurnosne zone. U online prodaju namijenjenu samo gostujućim navijačima pušteno je 590 ulaznica, a gledajući na maksimalni kapacitet (Zapad + Istok) koji je pušten u prodaju dolazimo do podatka da je čak 17 posto kapaciteta stadiona na Šubićevcu pripalo gostujućim navijačima. Naime, za one koji nisu upućeni kapacitet istočne, tradicionalno gostujuće tribine, od zadnje kup utakmice odigrane s HNK Hajduk, a koja se igrala prije pandemije uz gledatelje, smanjen je s 1200 na 638 mjesta, jer smo u skladu s pravilnikom o licenciranju HNS-a ugradnjom brojača registrirali samo sjedeća mjesta. Trenutačni kapacitet Šubićevca je 3701 sjedeće mjesto, a mi smo za utakmicu s Hajdukom pustili u prodaju 3503 mjesta- pojasnio je Jure Zoričić, direktor HNK Šibenika.

Što je onda zbunilo navijače Hajduka iz drugih županija? Vjerojatno činjenica da nisu smjeli kupiti ulaznice za zapadnu tribinu. Takvu odluku u HNK Šibeniku donijeli su u dogovoru sa šibenskom policijom. Na taj način željeli su spriječiti bliski fizički kontakt između navijača Šibenika i Hajduka na istoj tribini, što bi moglo ugroziti ostale gledatelje:

-Držim da smo kao klub organizator sve poduzeli da zadovoljimo sigurnosne propozicije utakmice, a ujedno da u skladu s njima gostujućim navijačima pružimo maksimalni komfor na stadionu. Zato nas strašno smetaju pojedini napisi u medijima o nekakvoj diskriminaciji navijača Hajduka, jer nam to nije nikad bila niti ideja, niti misao vodilja u organizaciji ovakve sportske priredbe, koja ima svoje stroge sigurnosne standarde i kojih se moramo pridržavati da sve protekne u najboljem redu. Naša želja je da nedjeljna utakmica bude praznik nogometa, a da navijači oba kluba bodre svoje igrače u okvirima sporta, razuma i sportskog rivalstva- zaključio je Zoričić.

19. travanj 2024 13:17