StoryEditorOCM
NogometVatreno krštenje

Osam godina čekali 1.HNL; Šibenik na Rujevici u prvom kolu: Ne idemo s bijelom zastavom

Piše Krešimir Gulin
15. kolovoza 2020. - 09:36

Navijači Šibenika dugih, predugih, osam godina čekali su na povratak 'narančastih' u prvoligaško društvo. Međutim, unatoč prvoligaškoj promociji nema velikog zadovoljstva u šibenskom navijačkom puku. Prijatelje Šibenika muči aktualni igrački kadar, koji je pretanak za prvoligaški boj, jednoglasno je mišljenje nogometnih stručnjaka.

Nisu rijetki ni oni koji tvrde da je Šibenik igrački bio jači u 2. HNL, nego u osvit 1. HNL. To temelje na podatku da je ovog ljeta Šubićevac napustilo čak osam igrača, od kojih su neki poput Juričića ili Kukeca bili ključni u ostvarivanju prvoligaške promocije. Umjesto njih, svlačionica 'narančastih' napunjena je s petoricom novaka (Jurić, Anočić, Sahiti, Mršulja, Batarelo). Redom je riječ o igračima bez prvoligaškog iskustva, momcima koji bi mogli biti zalog za budućnost, ali nikako nisu kapitalci koji će biti jamac mirne prvoligaške plovidbe 'narančastih'.

U 'pet do dvanaest' uprava Šibenika angažirala je 30- godišnjeg lijevog bočnog Josipa Kvesića, koji je u HNL-u skupio 50-ak nastupa kao član Hajduka i Varaždina. Kvesić je na Šubićevac stigao iz Širokog Brijega kao slobodan igrač, no neće biti registriran za prvo kolo u kojem Šibenik u subotu gostuje kod Rijeke. Neslužbena informacija glasi kako neće biti ništa od angažmana iskusnog veznjaka Marina Ljubičića, koji je navodno radnije izabrao Poljsku nego Šubićevac. Šibenčani se zalažu za povratak u matični klub hajdukovca Marina Jakoliša, no to još uvijek nije gotova stvar.

Dakle, trener Krunoslav Rendulić bit će prisiljen na ono što nitko od njegovih kolega ne voli- ekipirati momčad u hodu. Glavni razlog što se Šibenik nije adekvatno pojačao leži u (polu)praznoj blagajni. U pogledu financija Šibenik se trenutačno ne može ravnopravno nositi s ostatkom prvoligaškog društva. Jedini spas za klub koji je u većinskom vlasništvu Grada Šibenika je privatni kapital. Priča o privatizaciji HNK Šibenika po tko zna koji put je opet aktualizirana. Ovaj put su se u ulozi spasitelja pojavili Kolumbijci. Dobro upućeni kažu da su latinoamerikanci ozbiljno 'zagrizli' i proveli dubinsko snimanje stanja u klubu. Novi vlasnik trebao bi ubrizgati prijeko potrebnu financijsku injekciju koja bi omogućila jačanje igračkog kadra. Do tada, pred Šibenčanima je težak posao 'krvarenja' do svakog boda u sve kvalitetnijoj 1.HNL.

'Vatreno krštenje' Šibenčana u 1.HNL neće biti nimalo lako. Moraju 'na noge' Rijeci koja je napunjena samopouzdanjem osvajanjem Kupa baš u Šibeniku. U ionako mršavom rosteru, Renduliću poseban problem predstavlja mjesto klasičnog napadača. Budući da je ozlijeđen jedini pravi centarfor Deni Jurić. lako je moguće da u vatru uđe talentirani 17- godišnjak Ivan Laća. Na ruku Šibeniku ne ide ni činjenica da u pripremnom periodu praktički nisu odigrali niti jednu jaku utakmicu, pa će tek na Rujevici otkriti gdje su u odnosu na prvoligaše:

- Nema sumnje da smo u debelom zaostatku za drugima. Što se tiče igračko kadra, fali nas i kvalitativno i kvantitativno. Znamo da je Rijeka kvalitetna i visoko motivirana. Na Ruejvici su protiv nas apsolutni favorit. No, moj stav je da u kakvom god stanju bili idemo pokušati dobiti, makar igrali samo s juniorima. Dakle, ne idemo u Rijeku s bijelom zastavom, već tražiti svoju šansu- kazao je Rendulić.

Vjerojatni sastav Šibenika: Labrović- Pajić, Pandža, Bilić, Anočić- Bulat, Ćurić- Sahiti, Rak, Prince- Laća.

Utakmica Rijeka- Šibenik igra se u subotu s početkom u 17,55 sati.

24. travanj 2024 07:22