StoryEditorOCM
NogometBrojke ne lažu

Ofenzivac Šibenika najbolji je mladi igrač dosadašnjeg dijela HNL-a, evo koje zvijezde je ostavio iza sebe!

Piše Šibenski.hr
4. listopada 2021. - 20:13

Iza nas je jedanaest odigranih kola HNL-a. Istina, nije sve to potpuno, dostatan broj momčadi mora odigrati još pokoju odgođenu utakmicu. Dinamo mora nadoknaditi dva dvoboja "zaostatka". No, statistika nam otkriva dosta toga zanimljivog. Brojke su egzaktna znanost, nema tu prostora za manevriranje već samo za pregledavanje i usporedbu.

Upravo je nogometna platforma Comparisonator dala uvid u mnoštvo zanimljivih podataka. Ona nam otkriva da je najbolji mladi igrač HNL-a (do 23 godine) ovoga trenutka - Antonio Marin. Ofenzivac Dinama na jednogodišnjoj posudbi u Šibeniku impresionirao je sve u ljetnom dijelu sezone pa ga uoči druge reprezentativne stanke valja posebno promotriti.

Predvodi HNL po broju uspješno odigranih napadačkih akcija (6.04 po utakmici), kao i po broju uspješnih driblinga (4.83 po utakmici). U mnogim je komponentama na drugom mjestu, primjerice po broju uspješnih ofenzivnih duela (7.4 po utakmici), ali i po brojnosti akcija koje poduzima tijekom HNL-dvoboja. Antonio Marin je na ljestvici najuspješnijih U-23 nogometaša nakon 10 kola prvi ispred Darka Nejašmića iz Osijeka, odnosno Luke Ivanušeca koji je (tek) na trećem mjestu.

Nije Antonio Marin samo najuspješniji mladi igrač lige u ovom trenutku. On je i najkorisniji po ofanzivnom indeksu ispred Istrinog Hassanea Bandea i Lokomotivinog Ibrahima Aliyua. Kao što vidimo, Marin je na utakmici Šibenik - Gorica imao čak 14 napadačkih akcija, njegov prosjek u sezoni je 10.27, a prosjek svih ofenzivnih veznjaka u HNL-u je 6.29 ofanzivnih akcija po utakmici. Na istom dvoboju Marin je imao osam uspješnih driblinga, a prosjek ostalih ofenzivnih veznjaka je na 1.83 uspješnih driblinga po utakmici

Najbolji U-23 defanzivac lige trenutno je Nikola Soldo iz Lokomotive ispred Darka Nejašmića (Osijek) i svog klupskog kolege Justina De Haasa. Iako Ivanušec nije najbolji mladi igrač HNL-a po brojkama, on je uvjerljivo najbolji dodavač, odnosno asistent u ovom trenutku. Uvid u statistiku kazuje nam da ima 20 uspješnih dodavanja u posljednju trećinu terena, a ligaški prosjek igrača s njegove pozicije je 10.6.

Za kraj, evo nam i najbolje mlade momčadi (U-23) HNL-a ovoga trenutka po platformi Comparisonator. U njoj su vratar Rijeke Labrović, njegov klupski kolega Hrvoje Smolčić te Dinamov Josip Šutalo i Lokomotivin Justin De Haas u obrambenom dijelu. Dva zadnja vezna su već spomenuti Ivanušec i Nejašmić, a mjesto polušpice zauzeo je Lukas Kačavenda, također član Lokomotive. Na krilima su Antonio Marin (Šibenik) i Emir Sahiti (Hajduk), a napadački tandem čine Jan Mlakar iz Hajduka i Dion Drena Beljo iz Istre 1961.

25. travanj 2024 10:24