StoryEditorOCM
Nogometselektivno pamćenje

Mišković sipa žuć poput prijatelja Mamića nakon drame sa Šibenikom, a zaboravio je polufinale Kupa Rijeka - Osijek i što je Pajač napravio gostima

Piše Ivo Mikuličin
7. veljače 2021. - 13:18

Poslije više nego dramatične utakmice Rijeka – Šibenik (2:2) čelnik domaćina Damir Mišković je u svom istupu samo slijedio svog dobrog prijatelja Zorana Mamića. 

Prije svega u prijetnjama, koje baš i ne dolikuju potpredsjedniku HNS-a. I u selektivnom pamćenju. 

„ Ogorčen sam na suce…  Napravila se hajka na Dinamo. Nikad ne bismo osvojili srebro u Moskvi da nije igralo 14 dinamovaca. Mi hranimo Prvu hrvatsku ligu svojim uspjesima. A suci su se urotili protiv nas. S nama se nitko neće više napucavati na ovaj način. Vidjet ćete to vrlo brzo.“, gnjevno je, poslije utakmice s Hajdukom (3:1) istupio Dinamo u javnom priopćenju, a svoje je (slično) rekao i Zoran Mamić i tako zaradio zasluženu kaznu disciplinskog suca.

„Založit ću se za raspuštanje sudačke komisije, te čišćenje kompletne sudačke organizacije“, ljutito je progovorio Mišković poslije riječke drame, koju je, usput rečeno, gledao na televiziji u dalekom Dubaiju.

Obojica su, međutim, šutjeli u (ne)prilikama, kad je sudačka voda išla na njihov mlin. Da ne bismo nabrajali sve utakmice, u kojima su se suci dodvoravali zagrebačkim Modrima, dovoljno je spomenuti finale Kupa u Vinkovcima Dinamo – Hajduk (1:0), kad je prosto zatečen grubim propustima na račun Bijelih predsjednik Sudačke komisije HNS-a Ante Kulušić kazao „Zbog ovakvih sudačkih pogrešaka moramo što prije uvesti VAR.“

Domaći nogomet Novo normalno Kad ih Zoran i Damir ‘pljucaju’, suci se sakriju u mišju rupu Pročitaj više

Domaći nogomet sastanak u dubaiju HNS i NS Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisali sporazum o suradnji Pročitaj više

Za razliku od puno starijeg sjećanja na Vinkovce,  Damir Mišković je zavidnom brzinom zaboravio prošloljetno polufinale Kupa Rijeka - Osijek, kad je sudac Igor Pajač svojim odlukama, blago rečeno, ojadio goste, te trasirao riječkim Bijelima put do Rabuzinova sunca. 

A sad se Mišković obrušio na splitskog VAR-suca Gorana Gabrila kao najvećeg neprijatelja hrvatskog nogometa  u stilu „Nemam što reći glavnom sucu (Vučkoviću), on je na terenu sve dobro obavio, ali se umiješao VAR-sudac …“

Prava je, međutim, istina da je na riječkoj utakmici VAR svojim pravodobnim intervencijama spriječio Vučkovića u nakani da na karikaturalan način pokaže dvaput na bijelu točku u korist domaćina, kad za to nije imao valjanog razloga. Vrlo je vjerojatno da nije postojalo zaleđe kod izjednačujućeg, ali poništenog pogotka Rijeke (Jateke), ali da jednako tako nije bilo razloga za dosuđeni  udarac protiv Šibenika u 101. minuti. 

Svojim istupima Mišković i Mamić su neminovno asocirali i na uvriježenu podjelu hrvatski prvoligaša na „velike“ i „male“. Danima se govorilo o lošoj procjeni auta na utakmici Gorica – Dinamo (3:4), a tek usput o utakmici  Istra – Slaven (2:1), kad je već spomenuti Pajač dosudio dva sumnjiva kaznena udarca u korist domaćina. 

- Ni poslije prospavane noći nisam promijenio dojam. Bila je to klasična egzekucija s dva metka u glavu. Suci, svaka vam čast. Siguran sam da glavnom liku neće pasti ni dlaka s glave“, istupio je Šimunović, direktor Slaven Belupa i dobio kaznu. Baš kao i Zoran Mamić za svoju izjavu. Baš kao što su suspendirana tri suca  Pajač, Matoc i  Zebec. Po istoj logici kaznu je svojim ne baš kontroliranim nastupom zaslužio i Mišković.

Temeljna je, međutim, dvojba poslije četiri proljetna (zimska) kola je li riječ o namjernim propustima ili nedovoljnoj sudačkoj kvaliteti!?

Skloni smo vjerovati drugoj tezi. Na to nas tjera i neslužbena izjava jednog od članova Sudačke komisije, koji nam je, s usrdnom željom da ostane anoniman, neslužbeno izjavio: 

- Sve više mi pada na pamet da ponudim ostavku u Komisiji. Zašto bih ja ispaštao grijehe dijela sudaca, koji ne znaju svoj posao!?

Suci na instrukcijama

Naša potraga za predsjednikom Komisije Antom Kulušićem završila je u Dubaiju, gdje je utakmicu gledao u društvu nezaboravnog Blaža Sliškovića.

- Neću polemizirati s kolegom Miškovićem, suci će za propuste vjerojatno biti kažnjeni. Možda organiziramo i novi seminar da im do kraja objasnimo ovlasti i kriterije – kratko je komentirao Kulušić.

Za kraj, zašto bi vjerodostojnu priču o sve boljim prvoligaškim utakmicama, jačanju klubova, nadarenim trenerima i igračima kvarili nogometni suci? Bolje rečeno, osobe, koje bi u hrvatskom nogometnom „pokretu“ trebali biti u epizodnim, a ne naslovnim ulogama. Problem valja riješiti, ali ne na Mamićev ili Miškovićev način.

P.S. Možda se Mamić i Mišković ljute što ih krstimo „prijateljima“. A kako drugačije okarakterizirati odnos , u posljednje vrijeme, najuspješnijih hrvatskih klubova, kod kojih je protok „nogometne robe“ intenzivan godinama u oba smjera (Tomečak, Gavranović, Kramarić, Nevistić, Pavičić, Štefulj…)!? ∙

25. travanj 2024 02:18