StoryEditorOCM
Nogometljetni mercato

Evo kako bi mogla izgledati momčad Šibenika pod trenerom Rosasom u novoj sezoni: očekuje se dolazak još jednog napadača iz Dinama!

Piše Ivo Mikuličin
21. lipnja 2021. - 21:25

Jesmo li mi, Šibenčani, radilo se svejedno o „običnim“ navijačima ili novinarima, pretjerali u gotovo katastrofičnim predviđanjima oko igračke križaljke na Šubićevcu ? Istina o transferima u šibenskom prvoligašu je, objektivno, negdje na pola puta. Kao da je sličan broj onih koji više ne stanuju na šibenskoj adresu i nogometaša, koji žele već ovog ljeta odjenuti narančasti dres.
Labrović – Paić, Schildenfeld, Pandža, Todoroski Alimi, Bulat, Martin AlvaroRak, Jurić, E. Sahiti. Tako bi otprilike izgledala momčad, koja je napustila ili se sprema napustiti Šibenik.

Istodobno, nije nerealan sastav za novu sezonu, temeljen na najavljenim dolascima ili, što je duši prosječnog Šibenčanina, još draže povratcima na Šubićevac. Evo moguće ili vrlo vjerojatne momčadi, koje će voditi novi trener Španjolac Rosas: Rogić, Rak(Benić), Batarelo, Bilić(Perić), Kvesić – Mesa, Bačelić Grgić, Ćurić – S.Sahiti, Jurić(Kulenović), Marin.

Veliki upitnik možemo staviti uz mogući ostanak australskog Hrvata Denija Jurića. Vrlo je vjerojatno da je propao njegov zvučno najavljeni odlazak u Dinamo, pa sad ostaju dvije mogućnosti. Jedna da nadareni napadač pronađe klub, koji bi ponuđenim brojkama u eurima jednako zadovoljio i njega i Šubićevac, te druga, po kojoj najbolji strijelac Narančastih ostaje odraditi ugovor, što ga za Šibenik veže do ljeta 2022. Od kluba je, stoga, sjajni napadač zatražio time-out, koji ističe danas.

Nema iznenađenja

Kad govorimo o brojnim odlascima sa Šubićevca, onda iznenađenja zapravo i nema. Sve je, manje – više, očekivano.
Todoroski, Massangu, Alimi, Alvaro i E. Sahiti odradili su svoje jednosezonske posudbe Šibeniku, pa se moraju javiti svojim klubovima. Marko je Bulat, pak, svoju polusezonu na Šubićevcu, formalno kao posuđeni nogometaš Dinama, odigrao i više nego pošteno. To zadovoljstvo je dodatno veće zbog saznanja da je njegov transfer dobro došao klupskoj blagajni. Iskusne Borisa Pandžu i Nikolu Raka, koji su dali nemali doprinos u osvajanju drugoligaške titule, kolumbijski vlasnici, očito, ne vide u želji da igračku križaljku ispune nadarenim, mlađim igračima. Sposobnim da konkuriraju za prvi sastav, te istodobno poželjnim za nove transfere.

Usred proljeća vratar Nediljko Labrović priznao je autoru teksta da odlazi na riječku Rujevicu, dok je Ampem Prince Obeng šutio, kako bi rekli stari Šibenčani, kao kurva, iako je znao da odlazi na istu adresu. Baš kao i branič Martin Pajić, koji je na Šubićevac stigao kao nogometni „poluproizvod“, a minuli mjesec završio kao jedan od najboljih braniča Prve hrvatske lige. Potencirati priču o (ne)zahvalnosti spomenutih igrača, koji klub, što ih je lansirao u prvoligašku orbitu, ostavljaju bez kune odštete, zaista nema smisla u profesionalnom nogometu, gdje goli financijski interes potiskuje sve druge osjećaje.
U tom smislu, ruku na srce, nema iznenađenja ni kod odlaska zapovjednika obrane Gordona Schildenfelda - Šife, koji je u nekoliko mjeseci varirao od Arsenove emotivne „Vraćam se tu“ do povratka Cipru, zbog želja njegove supruge.

Rijeka povrataka

Ako se Funcuti teška srca mire s novim odlaskom Šife, onda ih može barem malo utješiti najavljena mala rijeka povrataka šibenskih nogometaša na kućni prag, koju predvode stoper Ante Kulušić i vezni igrač Stipe Bačelić – Grgić.
- Obavio sam razgovore s obojicom. Radi Kulušića sam skoknuo i do, meni dosad, nepoznate i prekrasne Jadrije. Konačan ishod pregovora više nimalo ne ovisi o nama u klubu. Kulušić se mora odlučiti hoće li prihvatiti ponudu da se vrati u Tursku ili se vratiti kući, dok bi Bačelić – Grgić trebao relativno brzo riješiti „papire“ sa svojim dosadašnjim klubom Slavenom Belupom – kratko nas je informirao Eduardo Zapata, prvi operativac Šubićevca.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Na šibenskim ulicama se sa suprugom Petrom i dječjim kolicima iznenada pojavio i Antonio Jakoliš, narančasti napadač iz doba, kad je Šibenik pobjeđivao i u službenim europskim utakmicama, a koji je zadnjih desetak godina proveo mahom u „pečalbi“: Belgija, Ukrajina, Cipar, Rumunjska i Grčka.

- Istekao mi je ugovor s grčkim prvoligašem „Panetolikosom“, slobodan sam igrač. U sličnoj sam situaciji kao Kulušić. I nemam ništa protiv toga da sjednem na pregovore o povratku na matični Šubićevac – kazivao nam je Jakoliš, koji je u svojoj karijeri bio i napadač, i ofenzivni branič.

A kad smo ga upitali za brata Marina, uzvratio je:

- On je počeo pripreme u Hajduku, ali je pitanje kako će proći u pojačanoj konkurenciji.
Očito, informacije o tome da će Bijeli posuditi mlađeg Jakoliša matičnom Šibeniku bile su tek puka nagađanja.

Posudbe iz Maksimira!

Predstavnik kolumbijske tvrtke FSI Francisco Cardona ostaje, očito, dosljedan ne tako davnoj izjavi da je Šubićevac otvoren za posudbe iz najpopularnijih hrvatskih klubova Hajduka, Dinama i Osijeka. Naši zagrebački izvori javili su nam još minulog vikenda da će šibenski dres odjenuti 20-godišnji Antonio Marin, dojučerašnji juniorski reprezentativac, koji, očito, ne želi povratak u zagrebačku Lokomotivu.

Marin je brz nogometaš, dobar dribler, pa bi on mogao biti i najbolja zamjena za Emira Sahitija. Govori se i o tome kako bi zagrebački Modri mogli posuditi Šubićevcu i jednog od prekobrojnih napadača (Sandro Kulenović), ali te su informacije još uvijek u sferi nagađanja i povezane s otvorenim pitanjem hoće li ostati ili potražiti novu sredinu već spomenuti Deni Jurić. Umjesto Todora Todorskog iz grada na Dravi stigao je desni bek druge momčadi Osijeka Adam Benić. Sve je realnije da bi šibenski dres ovog ljeta mogao odjenuti Austrijanac hrvatskih korijena, stoper Stefan Perić.

Izjalovile su se, međutim, nade da bi se na Šubićevac mogao vratiti Skradinjanin Marko Đira. On ostaje i dalje na posudbi u Lokomotivi, dok bi Neven Đurasek kao tiha šibenska želja, prema zadnjim informacijama, odjenuo dres Gorice.
Svojedobno je energični predsjednik Hajduka Luka Jakobušić najavio dobru suradnju Bijelih i Narančastih, ali u Poljudu o tome zasad šute. Vjerojatno i zbog rješavanja igračke problematike u svom dvorištu.

Sve vrvi od mladih

Šibenski dres bi, prema zadnjim informacijama, trebao odjenuti i 20-godišnji vezni igrač zagrebačke Dubrave Toni Fruk. Riječ je o Slavoncu, koji je ponikao u nogometnoj akademiji Krpan – Babić, a koji je dosad okušao sreću u belgijskom Mouscronu i talijanskoj Fiorentini.

Fruk bi predvodio skupinu mladih hrvatskih i južnoameričkih nogometaša, koji svoju prvoligašku afirmaciju vide u šibenskom dresu, a koji su zapravo na probi.

U matični klub se poslije posudbe vinkovačkoj Cibaliji vratio nadareni vratar Antonio Đaković. Tu su još nerijetko spominjani Doni Grdić, Niko Rak, Marko Benat, Ivan Bolanča…Ukratko, mladih ne bi trebalo iduće sezone nedostajati na Šubićevcu.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Mešine dvojbe

Izuzetno je srdačan bio susret s Mehmedom Alispahićem, veznim igračem Šibenika i potencijalnim šibenskim zetom (op.p. zaručio se za nekadašnju odbojkašicu Ivu Miletić). Bilo je više nego očito da Meša dvoji između povratka u sarajevski Željezničar, gdje je odigrao posljednju sezonu i konačnog bacanja sidra u šibenskom akvatoriju. Šubićevac je njegova neskrivena i emotivna želja. Alispahić je kupio kuću u Vodicama, pa ne smatra heretičnom ni zamisao da odjene dres tamošnjeg trećeligaša.

Predsjednik NK Vodice Marin Mikšić silno priželjkuje takav rasplet zbivanja uz napomenu da bi Alispahića, koji je upisao trenersku školu, rado angažirao i za rad s mlađim vodičkim kategorijama.

Treba li posebno naglasiti koliko nas je razgalila priča s Mešom o lijepim stvarima iz prošlosti. Sjajnoj pobjedi (2:0) Šibenika nad Anorthosisom u ciparskoj Larnaki ili njegovom lobu sa 35 metara, kad su Narančasti sa 2:1 nadvisili Dinamo.

23. travanj 2024 04:01