StoryEditorOCM
Nogometpred početak HNL-a

Dramatično upozorenje Krunoslava Capaka: Ako se neki igrač zarazi bit će to vjerojatno kraj natjecanja za njegov klub

Piše Vedran Babić
15. svibnja 2020. - 22:00

Gostujući u emisiji HNTV-a „Mali nogometni razgovori” ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak pričao je o skorom povratku hrvatskog nogometa na travnjake. Krajem ovog mjeseca, točnije 30. i 31. svibnja, trebale bi se odigrati polufinalne utakmice Kupa, a tjedan dana kasnije očekuje se i nastavak HT Prve lige, iako ni jedno ni drugo još nije „betonirano”.

- Još razmatramo mogućnost otvaranja natjecanja, iako smo rekli kako je kraj svibnja ako se ovakva epidemiološka situacija nastavi za nas dobar termin, ali ćemo to procjenjivati neposredno prije toga – rekao je Capak.

Hrvatski prvoligaši vratili su se momčadskim treninzima, a ključno je pitanje uoči izvjesnog nastavka natjecanja – što ako se neki igrač zarazi koronavirusom?

- Ako se to dogodi, svi koji su u zadnjih 48 sati bili s njim u bliskom kontaktu moraju u samoizolaciju. Alternativa je testiranje, ali budući da test vrijedi 24 do 48 sati oni bi se u sljedećih 14 dana koliko traje najduža inkubacija te bolesti trebali testirati svakih 48 sati, što je nemoguće organizirati. Svi koji su bili u bliskom kontaktu s tom osobom morat će u samoizolaciju, dakle i ostali igrači, treneri, fizioterapeuti, liječnici... To bi vjerojatno značilo prekid natjecanja za taj klub – kazao je Capak i objasnio zašto ne podržava preširoko korištenje testova.

- Tu je riječ o PCR testovima koji otkrivaju genetski kod virusa, to je blizu 100 posto pouzdan test. Međutim, on vrijedi 24 do 48 sati, a čovjek može postati infektivan nakon toga. Taj test može dati veću sigurnost, ali je skup. Jedan test košta 1506 kn, stoga treba razmisliti koliko je tu koristi, a koliko troška. Tko si može priuštiti testiranja, u redu, ali smatramo da se držanjem propisanih mjera i bez testiranja može postići prilično visoka razina sigurnosti.

Klubove muči i tehničko pitanje: hoće li se na gostovanja morati putovati u dva autobusa?

- Ako je raspored dobar, u busu s 40-ak mjesta stane 24-25 ljudi. Ovdje je situacija drugačija jer se igrači i inače druže, pa ih možda stane i malo više. No mjera se i dalje moraju pridržavati.

Publika se na stadione neće vratiti tako skoro.

- Svi žele odmah sve, ali idemo u fazama. Prvo smo pustili treninge, pa kolektivne treninge, sada ćemo utakmice, a onda i publiku ako epidemiološka situacija bude povoljna i to po mjerama koje ćemo postaviti kao obvezne.

Za sada je to rizično.

- Mnogi pitaju kako to da se mise mogu održavati, no misa je statičan događaj gdje nema kontakta među ljudima osim davanja pričesti za koju smo propisali stroge epidemiološke mjere. Uz to, prostori crkve su visoki i prozračni. Ne kažem da ne postoje mjere koje se mogu propisati i za povratak gledatelja na sportske događaje, ali to je zasad ipak visoko rizično – zaključio je Capak.

23. travanj 2024 08:36