StoryEditorOCM
NogometNovi pokušaj

Doznajte uvjete natječaja za prodaju nogometnog kluba sa Šubićevca: Kolumbijci zauzeli prvu startnu poziciju

Piše Krešimir Gulin
17. kolovoza 2020. - 09:21

Vijest koju su svi vezani uz nogometni klub Šibenik čekali kao ozebli sunce konačno je emitirana iz Krešimirovog doma u kojem se nalazi sjedište šibenske gradske uprave. Naime, Grad Šibenik koji je većinski vlasnik novopečenog prvoligaša sa Šubićevca ponovno je raspisao natječaj za prodaju većinskog paketa dionica HNK Šibenika. Predmet tog javnog poziva je prodaja gotovo 95 posto dionica HNK Šibenika koje u svojim rukama, još od famoznog 'Linićevog' preoblikovanja nogometnih klubova opterećenih poreznim dugovima prema državi, drži Grad Šibenik.

Nije to prvi put da se raspisuje javni pozvi za prodaju spomenutog paketa dionica. U minulih nekoliko godina bilo je više pokušaja prodaje HNK Šibenik, međutim svi su oni završili neslavno. U toj priči najdalje su bili otišli Litavci koji su u međuvremenu završili u Gorici. Što tek reći o indijskom poduzetniku Punkaju Gupti čiju je ponudu bilo prihvatilo čak i šibensko Gradsko vijeće, ali do potpisa kupoprodajnog ugovora nikada nije došlo, navodno zbog nekih nepravilnosti u poslovanju Indijčevih tvrtki.

Sada najbolju stratnu poziciju ima stanovita kolumbijska grupacija, koja je prema dobro upućenim izborima, isključivo vezana uz nogomet. Kako se može doznati, oni nisu zainteresirani ni za kakav dodatni biznis na šibenskom području, tipa nekretninskog biznisa, već su isključivo usmjereni na nogomet. Predstavnici kolumbijskog investitora gotovo su mjesec dana na Šubićevcu. Viđeni su i na finalu Kupa između Rijeke i Lokomotive:

- Činjenica je da su oni vrlo ozbiljni u ovoj fazi. Detaljno su pročešljali stanje u klubu i tražili sve papire koje smo im i dostavili. Otkako sam u klubu, na naša vrata je kucalo puno potencijalnih investitora. Osim već spomenutih Litavaca, nitko nije bio ovako ozbiljan- povjerio nam je Jure Zoričić, predsjednik HNK Šibenik.

Što se tiče novog javnog poziva, oko 95 posto dionica Šibenika prodaje se po početnoj cijeni od 100 tisuća kuna. Također, budući vlasnik se obvezuje da će do potpisa ugovora o prijenosu dionica jamčiti financijsku stabilnost bankovnom garancijom, ili nekim drugim prihvatljivim osiguranjem, u visini od tri milijuna kuna u vremenu od najmanje pet godina. Nadalje, novi vlasnik mora jamčiti da u roku trajanja prava na korištenje sportskih objekata koje ima HNK Šibenik (dugogodišnja koncesija) neće promijeniti ime i sjedište društva. Osim toga, obvezuje se da će u barem pet godina osigurati da prva momčad igra najmanje u 2.HNL.

Zanimljivo, i uprava kluba i sadašnji većinski vlasnik (Grad Šibenik) iz petnih žila se zalažu za prodaju prvoligaša sa Šubićevca. Naime, svjesni su da samo izdašna financijska injekcija privatnog novca može zadržati klub u najvišem razredu hrvatskog nogometa:

- Vjerujem da ćete se složiti sa mnom kada kažem da nije logično da je jedna jedinica lokalne samouprave većinski vlasnik ozbiljnog nogometnog kluba kao što je Šibenik. Takva praksa je dugoročno neodrživa. Zato se zalažemo za prodaju kluba. Vjerujemo kako će novi vlasnik omogućiti dovođenje kvalitetnih igrača i da ćemo se u budućnosti veseliti dobrim rezultatima našeg Šibenika- veli Paško Rakić, dogradonačelnik Šibenika.

Inače od Rakića doznajemo da nisu samo Kolumbijci dolazili u Krešimirov dom pitati za Šibenikovo 'zdravlje'. Prodefilirali su tamo i Nijemci, Talijani, Brazilci... No, trenera Krunoslava Rendulića, sportskog direktora Ivana Bulata i društvo koje svakodnevno na Šubićevcu razbija glavu kako s malo novca složiti konkurentu ekipu najmanje zanima čija će biti valuta koja će doći na Šubićevac. Važno je da konačno stigne...

Za kraj, kažimo da je natječaj otvoren osam dana. Dakle, bit će zanimljivo početkom idućeg tjedna za kada je predviđeno javno otvaranje pristiglih ponuda.

25. travanj 2024 08:52